Upozorenje, ovo je poduži esej:
Večeras smo se vozili doma, supruga i ja, znojni i umorni ko psi.
Županijska cesta od VŽ prema KC. Ispred nas se vozi traktor s malčerom, iza njega srebrni VW, iza njega na cca 50m mi. Traktor dolazi na slabo vidljivi blagi zavoj, VW ga pretiče, ali ne daje lijevi žmigavac, te ulazi u naselje.
Poslije zavoja, na preglednom dijelu ceste i ja sam pretekao taj traktor i opet sam iza VW. Za kojih 500m, VW skrene na raskršću desno ni tu ne daje žmigavac.
E sad, ako se pitate, kako nas tu policija vara? Jednostavno, nema ih na cestama, ne vide kako voze HR vozači. Da su policajci na cesti, možda bi ih "nadobudni, prometno nekulturni vozači" respektirali, poštivali recimo zadana ograničenja brzine, davali žmigavce itd.
Da su policajci na cestama, možda ne bi od 5 vozača najmanje 4 njih telefoniralo u vožnji, što i ne bi bio problem, da pritom ne gube kompas. Neki "odvezu telefonsku dionicu" djelomično po bankini, drugi od pola metra do metar, po strani kolnika rezerviranog za vozila iz suprotnog smjera.
Ja imam malo dalje od kuće na cesti relativno novu prometnu kameru. Kako ju motoristi vuku za nos? Dok se vozi od kamere, prema meni, vozi fino, polako, po ograničenju brzine, samo zato jer bi mu kamera mogla snimiti registracijsku pločicu na guzici. Ali dok se malo dalje kod škole okrene, voze se večinom mnogi, prema kameri kao sam vrag, motori urlaju, kamera mu može snimiti crnu kacigu i jaknu, na motoru kakvih je ogromni broj. Naravno da su skužili da kamera iza sebe ne snima i divljaju prema njoj, kao da kamere nema.
Da je policija tu, na toj cesti ispred krčme, dučana, raspela i da ju divljaci vide, da su uz cestu, pustili bi oni gas i smirili vožnju itekako.
To što ministar unutrašnjih poslova i policije priča svoje bajke, ja sam prvi prestar za bajke...
Znam točno što ima u glavi vozač onog VW iz početka teksta: a kaj tebe budalo briga dal bum ja svojim autom pretical, ili skretal, zakaj bi ja to najavil s žmigavcem, tak nekak.
Prije cca dva ili tri dana, sam bio biciklist. Prema meni je dolazio auto, točno kad je bio u ravnini samnom, mene je pretekao auto iza leđa, njegov retrovizor je fulao moj guvernal, upravljač na biciklu, za maksimalno 1 cm. Skužio sam da vozač, ili vozačica tog auta, "valjda nema kočnice", da prikoči iza biciklista, a valjda niti volje, je*eš biciklistu, samo po gasu, vozi...
Trenutno bi korisna akcija naše policije bila oduzeti do daljnjeg vozačke dozvole svim prometno nekulturnim vozačima i neznalicama.
Smanjili bi potrošnju goriva, zagađenje zraka, zagađenje prometa, smanjili bi gužve u prometu i bitno povečali sigurnost u našem prometu.
Jedino ne znam kako u ZG pripitomiti tramvajske stanice da ne iskaću pred automobile u prolazu.
Ne nisam sada zločest, niti drogiran, niti pijan, samo sam umoran i iskren do bola...