• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kako naštimati plug???

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,558
Kad vuces rucku nazad tada i smanjujes zahvat brazde.
Ja bi pokusao malo na osovini pomaknuti.
 

DadoPZ

Aktivni član
Tu od
6 Ožu 2011
Poruka
114
Vuče mi traktor u poorano, a ne plug. budem probao onda malo pomaknut u lijevo plug.
 

phili

Novi član
Tu od
23 Lis 2020
Poruka
3
Mozda nekom pomogne, kopirano s drugog foruma..

1. Zaboravite sve sto do sada znate, a pogotovo zaboravite na savete rodjaka, komsije, prijatelja i starih "profesionalaca" cije oranje nije lepo, ili se otimaju sa volanom.
2. Idite na njivu koja nema bas neku tesku zemlju gde su prejake sile koje bi delovale na plug, vec ako je moguce, nadjite srednje tesku zemlju, a opet nikako pesak.
3. Popustite spanere (bocne lance), a rucica kolenaste osovine treba da bude u onom polozaju tako da desna strana osovine gde se kaci desna pluga, taj krivi deo bude pod pravim uglom (najcese je rucica skroz pravo na sredini ali ne mora da znaci).
4. Krenite polako sa oranjem i posmatrajte plug.
5. Obzirom da ste plugu dali zeleno svetlo popustanjem nalaca, krenuce u nekom njegovom pravcu koji vam se najverovatnije nece svideti ali to je upravo ono sto vi i zelite. Najverovatnije ce prednja brazda biti veceg zahvata a plug ce izgledati na oko kriv, dok ce poluge takodje stajati koso u nekom pravcu. Jedan spaner ce biti zategnut.
6. Izmerite zahvat prve brazde. Ako je plug 2x30cm, treba nastelovati da prva brazda hvata upravo 30cm. Znaci, ponesite metar sa vama. Kako cemo to uraditi? Nikako ne dirajte rucicu kolenaste osovine jer jos nije vreme za to. Sledeci korak je taj da zategnete desni spaner koji je do skoro bio popusten (dok ne uradimo glavno stelovanje), i na silu naterate predju brazdu da hvata iskljucivo 30cm koliko bi trebala. Zategnite malo, pa jos malo i koliko god je tako potreno, dok se ne uverite da prednja brazda hvata tih 30cm (ili 25 ili 35cm). Kada to dobijete, nemojte se iznenaditi ako se volan otima, jer ponavljam, upravo se desava sve ono sto ne treba da nas plasi.
7. U sred takvog oranja, zaustavljamo se i izlazimo iz traktora. Ne vadimo plug iz zemlje, vec ga samo posmatramo od pozadi. Najerovatnije cemo videti da su u isto vreme iskrivljene poluge, kao i to da topling nije prav. Zapravo, poluge teze u jednom pravcu, kao i topling. Dolazimo do bitnog trenutka. Obzirom da je plug u zemlji, to nam govori odmah sta treba da uradimo.

Treba sada da popustimo srafove koji drze kolenastu osovinu, kao i sraf koji drzi rucicu kolenaste osovine koju jos uvek nismo dirnuli. Ona je u polozaju koji sam objasnio.
Kada smo popustili srafove, mi sada imamo mogucnost da velikim cekicem udaramo sa jedne strane osovinu pluga u onom pravcu koji nam treba, kako bismo dosli u situaciju da poluge nadju onakav polozaj da rastojanje poluga budu na jednakom rastojanju od guma. Znaci leva poluga je udaljena od leve gume isto koliko i desna poluga od desne gume. Znaci cekicem cim lupite po osovini koja je slobodna, iste sekunde vidite kako poluge zauzimaju ovaj polozaj koji trazimo.
Evo i slikovito kako to uraditi. U ovom slucaju, treba cekicem lupati u osovinu od broja 1 ka broju 2
Ovo je pravilan nacin da pronadjete koliko centimetra je potrebno da vasa osovina strci sa desne strane, a ne da pitate da li treba da stoji 5,7, 10 ili koliko vec centimetra.



Kada ovo uradimo, zategnemo srafove koji drze kolenstu osovinu, kao i sraf koji drzi rucicu, udjemo u traktor i nastavimo sa oranjem. Vec odmah bi trebalo da osetimo po volanu da traktor manje vuce u neku stranu. Ipak, posle nekoliko metara, ponovo stajemo ne vadeci plug iz zemlje, i ponovo posmatramo plug od pozadi tj posmatramo ponovo zadnje poluge, da li su na jednakom rastojanju od guma. Ako jesu, super. Ako nisu, ponovite ovaj postupak, stim sto cete imati dosta manju korekciju cekicem.

8. Popustimo desni spaner, i gledamo kako se plug ponasa. Ne treba da nas iznenadi ako ponovo imamo neku manju kosu vucu. Ukoliko je imamo, e tek sada u ovom trenutku se hvatamo za rucicu kolenaste osovine, tek kada smo sve ovo odradili.

Ja sam ovo vezbao par puta. Evo recimo sta sam radio. U sred lepog oranja, znao sam namerno da pomeram kolenastu osovinu i da posmatram sta ce se desiti. Pogledajte kako je bilo lepo oranje i kako levi tocak nije proklizavao. Obratite paznju kako ne proklizava kada prednja brazda hvata manje jer se plug onda lakse vuce, a pogledajte kada pomeram osovinu u drugom pravcu, kako traktor ispusta dusu, proklizava a sto se tice polozaja pluga i kvaliteta oranja, to i da ne pominjem.
Znaci, radite samo korak po korak i mora da bude sve u redu. Evo fotografija ekspermentisanja:










Idemo dalje sa nasom pricom

9. Tek kada smo uradili gore sta sve treba, i ukoliko i dalje imamo kosu vucu, radimo sledece:
- ako traktor tezi da ide u vec izoranu zemlju, znaci da plug hvata vise nego sto bi trebalo (ide u neorano) i samim tim, volan i traktor tezi da ide u vec izorano.
resenje: treba povuci rucicu kolenaste osovine unazad i tako smanjiti zahvat prednje brazde (najcesci slucaj)
-ako traktor tezi da ide u neorano, znaci da plug hvata malo i treba pogurati rucicu kolenaste osovine unapred i tako povecati zahvat pluga (ovo je mnogo redji slucaj)

10. Ostalo je da posmatramo dubinu prve i druge brazde. Ako prednja hvata preduboko, treba skratiti desnu polugu i tako plug "izbaciti iz zemlje" a ako hvata plitko, treba produziti desnu polugu, kako bi plug sisao dublje.
11. Ako zadnja brazda hvata malo, produzujemo topling, a ako hvata mnogo, kratimo topling.
12. Uglavnom topling treba da stoji pravo a taj polozaj mozemo korigovati skracivanjem i produzavanjem desne poluge, ali nije ni bitno ako ne stoji bas pravo, vec je bitno da se resimo kose vuce.


Ovo bi bila neka osnova. Nadam se da ce mnogima pomoci da isprave sitne greske u oranju ukoliko su ih imali. Nadam se da ce mnogima pomoci, kao sto je meni pomoglo.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Može se tak naštimati plug, ali može i jednostavnije i bez velikog čekića. 😉
Širina prve brazde se podesi prije oranja na način da se plug ili koljenasta osovina pomiču lijevo ili desno. Španere pritegnemo tako da su podizne ruke centrirane. Ravnu letvu prislonimo uz plaz, ali tako da je paralelna s osi traktora. Udaljenost od unutarnjeg ruba kotača do letve treba iznositi željenu širinu prve brazde. Ukoliko se kod probe oranja s otpuštenim španerima, jedan zategne, to korigiramo zakretanjem zadnje strane pluga (ravnjak pomoću koljenaste osovine, a okretač pomoću vretena namijenjenog za to) u smjeru suprotnom od zategnutog španera. Time smanjujemo kosu vuču i zakrećemo sve dok je u potpunosti ne eliminiramo. Ta operacija obično malo promijeni zahvat prve brazde pa ga je potrebno dodatno korigirati.
 

Fikola

Novi član
Tu od
27 Stu 2020
Poruka
1
Jedan od bivsih clanova je pronasao kverneland video uradak kako se nastimava plug, a ja sam ga preveo...

Tu imas sve sto trebas znati, te se ove upute mogu koristiti i na okretnim plugovima i na plugovima ravnjacima.

[youtube:2wmaeafg]ALCb2tBkDAo[/youtube:2wmaeafg]
Kako naštelati imt 756 na zetoru 52-11
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
Već sam rekao svoj način ali da opet ponovim. Traktor na ravno, vaservagu u ruke. Plug staviti na traktor, malo ga podigniti iznad zemlje, i nariktati ga tako da vaservaga pokazuje ravninu po širini i dužini. Pritegnuti desni španer i nariktati ga tako da krajnji desni ćošak lemeša bude u ravnini sa unutarnjim rubom desne gume. Prosto kao pasulj.
 

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,685
Nikakve vaservage tu nisu potrebne a ni španeri nisu nikad bili stegnuti u ovoj kombinaciji samo tolko da mi ne lupi na okretanju u gumu, nije trebalo držati ni volan on si je sam držal pravac...
 

Prilozi

  • 123 038.JPG
    123 038.JPG
    51.8 KB · Pregleda: 77
  • 123 039.JPG
    123 039.JPG
    74.2 KB · Pregleda: 78

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
Trebalo bi te pozvati na moju brdsku ilovaču ili na zemlju koja se prvi put ore nakon 50-60 godina, ili na parcelu gdje je bila šuma. Da vidimo da li onda tvoj sistem bez držanja volana drži pravac. Bilo bi skakanja na sve strane.
 

Marko11

Novi član
Tu od
2 Stu 2021
Poruka
7
Imam plug ris VK 30.2. novi je i nece ici duboko u zemljum. Mislim ide on 20al cm al trebao bi on i vise. Inace lijepo slaze brazdu samo ne ide duboko koliko bih zelio. Jel mozda zna netko u cemu je problem. Ide sad oranje kukuruzovine pa me strah kako ce zaoravati
 

Nikola Bistrović

Novi član
Tu od
4 Lip 2019
Poruka
26
Da li ima razlike u podešavanju pluga ako traktor ima krute stabilizatore(sa klinovima) nasprem stabilizatora s lancima?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,395
Ne, posebno, jer i kruti stabilizatori imaju slobodni hod kojeg možeš uključiti ili blokirati.
 

Najnoviji postovi

Na vrh