Svaka čast pojedincima na izjavama i znanju,da je više seljaka ovako načitano poljoprivreda bi bila u puno boljem stanju.Uvijek je država kriva za sve,a ustvari svi koji su propali i koji su na rubu propasti su si sami krivi.Mi se moramo prilagođavati tržištu jer se ono neće prilagoditi nama,cilj je litru mlijeka proizvesti što je moguće jeftinije a ne ponašati se kao da je litra još uvijek 3.50 kn kao nekad a dizel 3 kune.Ima bisera koji su se uvalili u kredite a sad nemaju za kruh samo zbog neznanja i lošeg vođenja farme.Kupili kod mene par ljudi nove sonalike i zetore pa ih je banka uzela ili će ih uzeti,a svaki od njih je u vrijeme kad je kupovao taj traktor imao 7-10 krava.Niti jedan od njih nije napravio više od 400 radnih sati na traktoru godišnje,a da bi se novi traktor isplatio on mora raditi danonoćno i povećavati proizvodnju a ne voziti se sa njim do trgovine po pivu i nekad malo drva ispiliti sa cirkularom.Uglavnom malo sam otišao u off,nemojte mi zamjeriti.E sad da napišem malo onoga što sam naučio na faksu,doduše nije bilo o kravama nego o ljudskom organizmu ali to je više manje isto,odnosno princip rada organizma svih toplokrvnih životinja i ljudi je gotovo identičan.Pisali ste o pravilnoj hranidbi i to zadivljujuće točno,ali niste napomenuli pogreške koje radi većina stočara u hranidbi junica.Svi mi poznajemo iako to možda nećemo priznati bar jednog bisera koji junice hrani sa otpadcima sa hranidbenog stola muznih krava i pokvarenom hranom.U mojoj okolici ih ima 5 za koje znam jer sam vidio dok sam išao pomoći na telenjima.Znači što je pljesniva hrana?To je hrana zagađena uglavnom gljivicama i nekim vrstama aerobnih bakterija,i kao takva je izrazito OPASNA.Ljudi misle da je u redu davati junicama ili bikovima (pa čak i telcima) pljesnivu hranu,ali umjesto da tako nešto ušparaju oni gube bar 5 puta više nego što bi izgubili da su tu hranu bacili i kupili ispravnu.Pljesniva hrana ovisno o vrsti gljivica sadrži razne mikotoksine i svi su jednako opasni ,ako ništa drugo ta hrana nema nikakvu vrijednost jer su bakterije i gljivice već probavile i iskoristile ono što je valjalo i ostao je samo njihov "izmet" koji je u ovom slučaju otrovan.Mikotoksini su ustvari gljivični otrovi,i ovisno o kojem se radi ovisi i njegovo djelovanje na organizam.Takvi otrovi u ljudskom organizmu izazivaju rak i mutacije,a isto tako i u životinjskom.Kod junica prvo što stradava su jajnici budući da su oni najosjetljiviji,i događa se junica jednostavno neće ostati steona.Na jajnicima se razvijaju ciste i svaka cista nepovratno oštećuje djelić jajnika koji je zahvaćen,tako da je to dugoročan problem i u kasnijim laktacijama pa neće pomoći ni svi Receptali ovog svijeta.Nadalje ako je junica steona mikotoksini mogu oštetiti plod i dovesti do pobačaja ili zdravstvenih problema u kasnijem životu toga teleta.Junica mora dobivati jednako kvalitetnu ili kvalitetniju hranu od krave u laktaciji,jer se samo tako može iskoristiti njezin genetski potencijal te ostvariti dobit.I još nešto,junica razvija vime od dana rođenja pa do godine dana starosti i u tom periodu joj je potrebna hrana bogata proteinima a ne smjesa za tovljenike.Ako taj uvjet nije ispunjen događa se da vime bude mesnato umjesto da bude šupljikavo kakvo i treba biti,i posljedično dolazi do manje proizvodnje mlijeka.A to sve poskupljuje proizvodnju i dovodi u pitanje isplativost farme.Recimo za primjer kako neki ljudi jedva spajaju kraj s krajem a opet neki od nas žive i zarađuju pošteno,a svi smo u istoj državi,proizvodimo hranu na istoj zemlji,živimo i istom selu i pod istim Bogom.Znam jednog bisera koji stalno tvrdi da je isplativo kupovati smjesu po 2,50 kn jer krava u njoj dobije sve,a isti taj radi 20 hektara zemlje i ne zna proizvesti sve komponente koje idu u tu smjesu.Pa nemožeš sve kupovati i plaćati sve usluge a imaš zemlju koja ti to sve može roditi uz malo ulaganja i truda,ja ništa ne kupujem osim super koncentrata i vitaminskih dodataka sve ostalo raste na mojoj zemlji i imam i za režije i za trošenje a nešto ostavim i sa strane.Dok ovaj živi od mljekare do mljekare a puši dvije kutije Marlbora i svi su mu krivi što je u dugovima.Ne možeš dnevno trošiti više nego što si taj dan zaradio i očekivati zaradu,oprostite zbog podužeg posta ali moralo je biti napisano