• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kakve motorne pile preporučujete.....???

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Dok je bilo 3310 mnogi su glavom razmišljali....mene toga nije sramota, kak ni ključa 13
Je niš bez ključa 13,al mi neki smo ipak malo prešli napred ispred nokie 3310.
Ne sremim se toga, žal mi neki ljudi kaj nećeju progledati na svoje oči.

Green23

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2020
Poruka
175
Normalno je. Nije trgovac ništa loše rekao. Koje ulje mu je dao? Čak i kod "razrade" je bolje mineralno, više trenja. To što je tehnološki proces bolji, bolja obrada, to ne znači da razrade i prilagodbe mehaničkih sklopova nema.:ppozdrav: Također si mu ti rekao da ne radi mješavinu u bocama od soka i pive, nego samo u posudama koje su bile i koje imaju namjenu skladištenja naftnih derivata.
Ne nije normalno, već je uzduž u poprijeko dokazano da višak ulja od propisanog šteti i ne pomaže. Trgovac koji je to rekao nije educiran ili živi u prošlosti. Amen.
Nema razrađivanja u nekom klasičnom smislu, tipa drži je na leru, daj jaču mješavinu, ne idi odmah rušiti i ostale pizdarije. Normalna mješavina, lagano dodati gasa do radne temprature i pila je spremna za posao.

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Ne, 5 litara jace mjesavine nije stetno. Ne, nije dokazano da 4 posto ulja steti u bilo kojem smislu. Knjiga 2 stroke performance tuning od A. G. Bella i jos jedno kompliciranije stivo od profesora Blaira podkrepljuju moj post. Sad da ne idemo u ekstreme, nije stetno, ali se slazem da je besmisleno. Nije stetno drzat motorku rezervar u leru. Ali se slazem da je besmisleno. I razrada postoji, motorka ce sa nekim vremenom rada radit bolje nego kod prvog paljenja. :ppozdrav:

Green23

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2020
Poruka
175
4% mješavina smanjuje toplinsku dispaciju za nekih 10%+/-, također dolazi do nepotrebnog taloženja čađi. Koje je, doduše, puno izraženije kod mineralnih nego kod (polu)sintetičkih ulja. I na kraju cijele priče bih zaključio da je ovo valjda jedini primjer gdje "pokvareni" kapitalizam ne želi, a očito može, zaraditi na potrošačima :hahah:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,477
... I na kraju cijele priče bih zaključio da je ovo valjda jedini primjer gdje "pokvareni" kapitalizam ne želi, a očito može, zaraditi na potrošačima :hahah:
Radi pokrivanja gubitaka izmislili su goriva tipa Aspen i slični ;)

Green23

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2020
Poruka
175
Sorry ali ovo mi je jedan od najlošijih mogućih obrazloženja. Aspen se toliko malo prodaje općenito, a kod nas gotovo ništa. Prošlu zimu ti je Drezga imam rasprodaju jer je ishlapio od stajanja :ROFLMAO:

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,920
Slažem se!
Skuhao sam nekoliko litara "aspena" i vrlo polako, kontrolirano, hlapi! :unsure:
A kak je bilo pred 10 ili 20 godina, ovo je stvarno kvaliteta!:hahah::ppozdrav:
Današnji strojevi malo troše!

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,494
A kakvu mješavinu bi sipali u stare motorne pile, koliko ja znam meni za 61 ff piše 4% ?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ekipa 3310.
Kapitalizam se popiknuo na aspenu..ali zato juriša na bio dizel..omjer prodanog jednog i drugog ne mogu ni zamisliti..
Osim toga pametni i mudri hrvatići su i pokisni kunići

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,477
Nije, viš da su ga u nekim zemljama uveli obaveznim za korištenje (kupovanje).
Polako, nismo još na redu...ali uskoro sigurno.
Glede biodizela...jedina tvornica u HR je propala. Pitam se zakaj?

milanf

Aktivni član
Tu od
22 Sij 2022
Poruka
95
Frend mi je neki dan bio na intervjuu za posao, za pogon biodizela koji se iduci mj. otvara negdje oko Novigrada na Dobri.

A sta se tice aspena, dokle god ga Jehovini svjedoci preporucuju...

• Like
Reactions: ZJ

Green23

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2020
Poruka
175
@milanf Pa nije Aspen loš, dapače. Što se ekologije i zdravlja tiče, nema mu premca. To je barem dokazano i mjerljivo. E sad koliko zaista produljuje vijek trajanja motora, tu je već teže dobiti neke egzaktne brojke. Isto kao što je preporuka koristit ulje za lanac, a ne rabljeno motorno ulje koje se i dalje koristi na veliko po šumama.

@jocc možeš li uslikati ta uputstva? FF61 koristi 50:1 (2%) kao is svaki normalni 2T alat. Jedino što nema potrebe za bacanjem novaca na (polu)sintetička ulja, mineralno je skroz okej

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Evo klipnjace na 2% mineralnog ulja, istina, tu je bio drugi problem, defintivno suho i siromasno. Ulje tu nebi vjerojatno puno pomoglo. Nije zaribala masina, ali je cementacija nastradala, postoji povecana zracnost sklopa. Takoder cu se potrudit nac izvod iz knjige, tih 10% je istina, ali kod vece koncentracije ulja od 4% Jos jedna stvar, ja samo pisem o karburatorima, ne injection. O njima imam iskustva na aprilia skuteru, ditech. Jako dobra stvar, ali ulje ide u karter, kroz injektor ide cisti benzin.

Prilozi

• IMG_20221229_171703.jpg
    IMG_20221229_171703.jpg
    31.6 KB · Pregleda: 14

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Evo da se nastavim, ne želim bilo kome unosit konfuziju, a kamoli ispast bahat, aj još jako puno moram žganaca pojest da bi bilo kome mogao savjete dat. Ovo je tablica iz knjige, čovjek priča o svom trkaćem motociklu, ulje je sintetičko Castrol R40, totalno su drugačiji omjeri nego za motorke i cestovne motocikle. Tablicu sa postotkom ulja, temperaturom ispuha i termo grupe s obzirom na postotak ulja nisam našao. Ne znam u kojoj knjizi sam to pročitao, ali znam da 4% ulja nije štetno u tako malom vremenskom periodu i količini od 5 litara, što pišem već 4. put. Zanimljivo je pročitat da mu je sa 5% mješavine, pričam o rezultatima sa slike, veća snaga. Isto tako puno više čađe, ali njemu to kao trkaću ne predstavlja problem u toj količini jer ima više snage i bolji režim rada. Dosta zanimljivih stvari ima u knjizi, šteta što su ekolozi ugušili cvajtakte, a danas slušam da se za 12 godina u EU neće moć kupit novi auto sa motorom s unutarnjim sagorijevanjem.

Prilozi

• Snimka zaslona (1259).png
    Snimka zaslona (1259).png
    33.7 KB · Pregleda: 14

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
FF61 koristi 50:1 (2%) kao is svaki normalni 2T alat. Jedino što nema potrebe za bacanjem
novaca na (polu)sintetička ulja, mineralno je skroz okej
[/QUOTE]
Ja sam imao negdje uputstvo kad bi se setio. Jeste išlo 4% mešavina ali to je pisalo za 80godine kad je bilo ulje 30-ka i dvotaktol 4%.
Naravno sad na nova ulja 2%.
Ma toliko toga oko ulja. Ja sam nekad koristio u f61 što mi je palo pod ruku, bilo koje motorno ulje za mešavinu, a onda je samo dotjeram dizama da ima normalno sagorijevanje i nikad nikakvih problema.
Pišete o smjesi ulja i goriva to je jedana komponenta a druga je zrak o kom ne pišete. U procesu sagorevanja zrak igra ulogu podjednako sa gorivom masom. Temperatura zraka, vlažnost i pritisak su bitne stavke i one se mijenjaju i ozbiljno utiču na proces sagorijevanja.

• Like
Reactions: ZJ
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
@cvajko997 najači su oni kaj buše aspuh, misle onda kak bolje prima gas, da je jača i neznam kaj.
Teško je takvima bilo kaj objasnit ali nek se vesele tome🙂Oni rade 4% da su bez brige kak vele, da bolje podmazuje.

Green23

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2020
Poruka
175
@cvajko997 neću proturiječiti čovjeku koji je napisao knjigu, i to vrlo dobru. No također, knjiga je napisana prije 30+ godina i stvari su se promjenile u pogledu ulja i dizajna motora, od materijala do završne obrade i nakraju, knjiga je napisana za tuning, a tamo ipak vrijede neka druga pravila.
Ponavljam opet, nijedan ozbiljan prozvođač (husqvarna, echo, dolmar, stihl, oleomac...) ne preporučuju razradu u bilo kakvom obliku osim da stroj zagrijemo na radnu temperaturu. Ono što preporučuju je da koristimo ulja u skladu sa tehnologijom, a danas su to polusintetička i sintetička ulja.

EDIT: I nije samo bitno kakvo je ulje na etiketi, bitna je i kvaliteta proizvodnje istog. Nije se jedna nova pila vratila na servis sa zaribanim klipom i cilindrom jer su se koristila ona jeftina 2T ulja sa benzinskih pumpi

Najnoviji postovi

Na vrh