Jer ako je sve točno kak si napisal, klanjam ti se jer imaš PERPETUUM MOBILE.
Izradu tog cjepača dogovarao sam još u ljeto 2009. godine, i tada sam na eBay-u kupio pumpu za cca. 100 USD, plus 50 USD dostava iz Amerike. Preporučena snaga motora za nju je cca. 5 KS, što je meni odgovaralo za 3f EM 4 kW snage (pošto znam da drva neću cijepati u šumi, nego naknadno doma, kad imam vremena za to).
Nikad nisam požalio zbog toga, cjepač praktički radi bešumno, mogu ga koristiti u radionici ili zatvorenom prostoru preko zime, i sasvim je neovisan od traktora.
http://cgi.ebay.com/NEW-Hydraulic-T...ic_Hydraulic_Valves_Parts&hash=item255c8ade3c
Glavni podak neznaš ili skrivaš, dakle brzinu hoda i(li) povrata.
Brzina hoda? A zbog čega bih to morao znati, ili ići mjeriti? Kad se sjekira spušta prema cjepanici, mora napraviti neki kratki slobodni hod, ovisno o tome koliko je udaljenosti ostalo do (jednog metra) - prosječne duljine same cjepanice. S obzirom da već imam podosta prakse, sjekiru podignem na cca. 105 - 110 cm, dakle - ostane mi praznog hoda cca. 5 - 10 cm, kojeg sjekira prijeđe praktički u trenu. Dalje započinje cijepanje, a tu nemaš dva ista slučaja. Nekad se drvo potpuno raskoli nakon svega 10 cm ulaska sjekire, a drugo drvo treba cijepati čitavom dužinom. Za par sekudi sjekira dođe u donji položaj, a još nikad do sada nije mi palo na pamet da štopam ili mjerim vrijeme.
S obzirom da ne nikad nosim sat na ruci (niti ga uopće nemam, kao ni metar dok cijepam), stvarno ti ne mogu reči detalje.
Podizanje - pošto je klipnjača debljine 70 mm, podigne se isto tako svega za par sekundi. Dal je to 3, 5 ili 10 sekundi, o tome do sad nisam čak ni razmišljao.