• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Podizanje trupca resavamo lancem. Na sjekiri zavarimo flah za brzo kacanje, oko 1,5 m lanca, na drugom kraju je klin, koji se zabije u trupac i onda lanac kacimo na sjekiru najkrace. Podizanjem nekad nije dobro, pa izvrsimo preuzimanje, to je brzo. Brzo se skida lanac i koriguje visina.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
@smilan
Ovdje pokušavamo riješiti problem podizanja na stol kratkog komada, kad sjekira koristi samo gornju polovicu hoda ;)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Nije jedini isparvan, ali je jedini isplativ ;)
Ionak kad podižeš treba to polako, pogotovo na kraju. A to kaj ti onda (na početku hoda) ručica ne bu stajala sama u položaju čak je i prednost.
Za finoću bi trebalo modificirati razvodnik (zaobliti rubove kanalića na klipu), ali mislim da ti se ne isplati igrati s tim.
Jedino bi ja postavil i donju koloturu, onak kak je na skici, da je štrik pri kraju hoda okomit na podizač.
Zahvaljujem. :ppozdrav:
Kaj se tiče dodatne koloture (ipak je dodatni trošak) bum malo analiziral koliko dobim. Ovak na prvu, vjerojatno bum smanjil brzinu na kraju, a povečal brzinu kretanja na početku. Nema tih debelih komada tak puno da si nebi mogel priuštiti više nek duplo sporiji povrat kad njih kalam (dobim brzinu podizanja metrice). Ako je ventil u smjeru povrata jednako osjetljiv kao prema dolje, onda ne bi smjelo biti problema. U svakom slučaju, prvo proba s praznim podizačem i samo gornjom koloturom pa se bu onda više znalo kaj još treba.
Kad sam napisal "jedini ispravan način" odnosilo se to na one koji su spomenuti (prigušnica protoka), a kod takvog razvodnika, ak sam te dobro shvatil, nisu primjenjivi.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Ipak sam danas uspjel izmjeriti i skicirati u mjerilu podizanje kratkih komada. Kad uzmem u obzir rad u nižoj brzini kardana, i pomicanje prihvata lanca ili užeta dalje od okretišta podizača, i povećanje brzine zbog povećanja puta podizača u odnosu na sjekiru, brzina gibanja točke prihvata bude vrlo blizu brzini te iste točke kod podizanja metrica i sadašnjim načinom kopčanja.
Sad mi je prvi zadatak pronaći neku malu jeftinu koloturu.
Poslikal sam razvodnik. Ima jedno priključno mjesto zatvoreno čepom. Za kaj je to mjesto predviđeno? IMG_20210203_143830.jpg

Prilozi

• Kalač - hod podizača.pdf
    10 KB · Pregleda: 20

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Da se razmem u hidrauliku, vjerojatno ne bi pital.
Ako je povrat, koji je razlog za dva povrata?
Kaj je to carry over, koja funkcija? Google prevede s "prenijeti, transfer".

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Sad je povrat, a ako dodaš odgovarajući nipl, onda je "Carry over", koji ti omogućuje još jedan hidraulički krug iza ovoga. Idealno za podizač. ;)

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Taj keriover ti je višak ulja sa razvodnika koji se može iskoristiti za neki drugi hidraulični krug.
Na njega nema stalni i konstantan protok jer kada se aktivira komanda na razvodniku protok se usmjerava u potrošač (klip recimo) i tada nema viška ulja (protoka).
A povrat iz druge strane klipa se vraća kroz vod T u rezervoar.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,257
Tako je.. Ubacit još jednu komandu. Još jedan cilindar. 3 crijeva i to je to 🔧🔧
Carry over je jedan element koji se ušarafi u taj priključak na postojećoj komandi, pa se onda s njega "ukrade" ulje za sljedeću komandu 👍
Ako se stavi obična nipla neće funkcionirat (isprobano).
Navoj bi znao bi 20x1,5.

Na slici se vidi u donjem desnom kutu, tu sam ukrao ulje za komandu za stabilizatore.

Prilozi

• IMG_20190304_163047.jpg
    IMG_20190304_163047.jpg
    62.7 KB · Pregleda: 26

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Neznam koliko veliku koloturu trebaš,ali za manje koloture,ja uzimam kotače za klizna vrata
Nešto slično ovome ima ih u skoro svakoj željezari
A ovako izgleda moj podizač sa ovakvim koloturama
132.JPG

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Hvala svoj četvorici, posebno banetu za jeftino rješenje koloture. :ppozdrav:

Bane,
mislim da je meni fi 100 čisto ok, a možda i fi 80. Kolike su tvoje?

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Ma nisam siguran,mislim da su 80cm
Jeftinije nemore ni da je sam radiš,ni vrijeme ti ne plati,a kamoli materijal

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Prema podacima iz banetovog linka 60 nosi 100 kg (1 kN), a toliko može biti teška veća klada (fi 700x300 - mokra bukovina ili hrastovina). Dizanje počinje pod kutem 45° pa se sli odmah poveća na 140 (1,4 kN). Ak se doda djelovanje akceleracije kod početka dizanja i neki faktor sigurnosti, brzo smo na 200 (2 kN), ili čak malenkost prek. Ispod 80 ne bi išel, ne more biti skuplja za 100 kn od 60 koja košta 40 kn. U Lidlu zna biti užadi. Nekaj se bu skombiniralo. ;)

Evo u Bauhausu za 80 kn:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ne brini, lager je isti a razlika je samo vanjskom promjeru.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Ovako,iz iskustva,znači prilikom kupovine istih otišao sam u željezaru i uzeo ono šta su imali i nisam ni razmišljao o podatku nosivosti,ali sa ovim mojima sam lani povukao trupac 3 m dužine i oko 1 m širine i tu ima daleko više težine od 200 kg i svje je odradilo bez problema,a inače ga koristim za privlačenje i podizanje trupaca od 90 cm dužine i taj prije navedeni trupac (3m,fi 1 m) je dignuo u vertikalu tako da je na njoj visio i nikakvih problema nije bilo

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
ZJ,
ak uspoređuješ 80 i 60 razlika je u vijku M14 : M10. Logično bi i lager trebal biti manji.
Link z Bauhausa sam del samo zbog prikaza cijene za 80.

Najnoviji postovi

Na vrh