• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Onak na brzinu, vidim nekoliko nedostataka:
- preslaba cijev osnovne grede (izgleda tankog mesa, sudeći po rubovima) za cilindar koji izgeda kao fi 100 ili 110 sa slika. Doduše, sa slika je teško ocijeniti dimenzije, tak da je ovo uvjetno.
- ako se bude koristila greda kao spremnik ulja, ne vidim da je zavareno duplo dno.
- cilindar je preblizu gredi u odnosu na širinu sjekire (kompenzira slabu gredu, ali jako dere vodilice sa zadnje strane). Trebal je biti na polovici sjekire ili čak malo više prema van
- ova dva okomita rebra, koja su pojačanje noseće ploče cilindra, trebala bi biti do kraja cijevi
- ne vidi se mogućnost spuštanja cilindra za transport. Doduše, ne vidi se izvedba donjeg prikljjučka na cijevi.
- loš profil sjekire: teško ulazi u drvo, a kad uđe, onda drvo naglo puca. Isti problem kao na kalačima Hidraulika Nino Žminj
- sjekira pri vrhu mora biti niža, da prije započne kalanje, tak da ne ulazi odjednom cijela. Na taj način privlači drvo prema gredi (sigurnost)
- pod izgleda kao 20...25mm i preslab je. Navariti rebra s donje strane.
- navariti suzni lim na pod, da se drvo nemre osmaknuti i slomiti nogu poslužitelju
- pod je slabo zavaren za vodilicu (kliznu ploču).
- rebra s gornje strane poda su predugačka i izgleda da ne bi dozvolila veči promjer trupca od nekih 600mm (tak bar izgleda na slici). Osim toga, smetaju pri postavljanju trupca.

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
@ZJ a jes ubio čovijeka odmah u pojam.

Sve je to relativno OK, jedino je sjekira malo pre napadna.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Zakaj? Pa samo sam primijetil nedostatke, kad je već pital.
Pozitivne strane bude i sam videl.

Nego, uvijek me oduševe ljudi koji pitaju za mišljenje tek kad nekaj naprave. :unsure:

PS
@zwer , si zaboravil za "moju" cijev?

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
View attachment 32516
Ljep pozdrav, novi sam ovdje pa neznam još baš kako staviti više slika, al mislim da sam ih stavil nekoliko
View attachment 32514 View attachment 32515
Odličan kalač, mislim da je jedan od boljih koji je doma delan, vidi se da je ipak tu bila neka struka koja zna posel. Varovi su tvornički, jak cilindar, vodilice odlične, to si sam delal ili ti neko delal? Tu buš dobival svakve odgovore na temu kalača, al ovaj tvoj je baš top klasa. Jednostavan i praktičan, snažan vidi se.

Skarica7700

Novi član
Tu od
31 Sij 2021
Poruka
7
Cijev je 100×200×6, duplo dno je zavareno, visina je na 1090 od donje ploče, cilindar je fi 100, klipnjaca fi 60, suzu lim moram još navariti na donju ploču, donji prikljucak još moram isto navariti, cilindar je u odnosu na sjekiru 15 mm uvučen od sredine sjekire, donja ploča je 16 mm, dal da stavim još ispod neke profile ili šta?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Rebra visine 35...40mm, debljine jedno 15...20mm.
I pod treba puno jače zavariti za donju ploču, pogotovo prednju stranu. Najbolje bazičnim elektrodama

Jel cilindar izvana fi 100 ili je klip fi 100?
Cijev je 100x 200?
Sad mi je jasno zakaj gornja rebra nisu do kraja cijevi i zakaj je cilindar uvučen. Tu mi djeluje najslabiji.
Tu ste trebali vodilicu postaviti do kraja cijevi i ova bočna rebra zavariti za nju, te ih lagano zavinuti i povleći do prednje strane cijevi.

(Za primjer: imam cijev 150x200x6 pa ju se ne usudim postaviti za gredu, već tražim onu s bar 10mm mesa i da je bar 220...250mm dubine)

Hidraulike još nema, pa reci par riječi o njoj.
Kak bude riješeno isključivanje povratnog hoda, npr?

Skarica7700

Novi član
Tu od
31 Sij 2021
Poruka
7
Odličan kalač, mislim da je jedan od boljih koji je doma delan, vidi se da je ipak tu bila neka struka koja zna posel. Varovi su tvornički, jak cilindar, vodilice odlične, to si sam delal ili ti neko delal? Tu buš dobival svakve odgovore na temu kalača, al ovaj tvoj je baš top klasa. Jednostavan i praktičan, snažan vidi se.
Da sam radil

Rebra visine 35...40mm, debljine jedno 15...20mm.
I pod treba puno jače zavariti za donju ploču, pogotovo prednju stranu. Najbolje bazičnim elektrodama

Jel cilindar izvana fi 100 ili je klip fi 100?
Cijev je 100x 200?
Sad mi je jasno zakaj gornja rebra nisu do kraja cijevi i zakaj je cilindar uvučen. Tu mi djeluje najslabiji.
Tu ste trebali vodilicu postaviti do kraja cijevi i ova bočna rebra zavariti za nju, te ih lagano zavinuti i povleći do prednje strane cijevi.

(Za primjer: imam cijev 150x200x6 pa ju se ne usudim postaviti za gredu, već tražim onu s bar 10mm mesa i da je bar 220...250mm dubine)

Hidraulike još nema, pa reci par riječi o njoj.
Kak bude riješeno isključivanje povratnog hoda, npr?
Prednja strana još nije dokraja pokvarene, znači najbolje elektrodom povariti?

Hidraulika je sve grupa 2, 1:3.8 multiplikator, pumpa 30ccm, razvodnik protok 80l dvije brzine, automacko mehaničko isključivanje u neutrlanom položaju.
Isključivanje bude tak da navarim L vinklin i malu pločicu na vinklin, na sjekiru i kad udari u onaj cecek na razvodniku kad dojde do kraja da se isključi

Sa stražnje strane je napravljeno da cilindar i lajtung mogu proći, da se može spustiti

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ak bu tebi dober, i meni bu.
Samo napravi novu sekiru ili bar ovu produži za 50mm. I nek joj špica bude niža za 30-tak mm od dijela pri klizaču.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Isključivanje bude tak da navarim L vinklin i malu pločicu na vinklin, na sjekiru i kad udari u onaj cecek na razvodniku kad dojde do kraja da se iskljuci
Samo taj cecek napravi da je mehanički slabiji od razvodnika . Ako dođe do neke nepredviđene situacije da ti ne slomije šta.

• Like
Reactions: ZJ

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Meni se to isto ne tak ne sviđa.
Klizač se rasklima, pa ti je Savo dal izvrstan savjet. Bolje je da klizač aktivira šipku, a šipka razvodnik.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Koja je cijev za stub, cilindar je cinimise cijev f80. Koja debljina ploce oslonca, ,Dobro je odradjeno. Ako je za manji traktor, trebao si maksimalno kratit kacanje poluga. Uglavnom j sve u skladu

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
IMG_20200528_134537.jpg

Kod mene je na klizač zavarena pločica na koju se pričvrsti lanac povezan s podizačem metrica u vertikalni položaj i ona ujedno isključuje pomak cilindra prema gore.

Dio koji podiže metrice u vertikalni položaj je masivnije napravljen jer je bila ideja da se njime podignu i kratki deblji komadi na radni stol. Pojavil se problem zbog manjeg hoda cilindra kad se koristi stol. Za dobivanje potrebnog hoda podizača kod smanjenog hoda cilindra, trebal bi lanac na podizač spojiti jako blizu okretišta. Zbog znatnog povečanja sile u lancu i opterečenja na savijanje podizača, nisam baš voljan to napraviti.
Ima li netko ideju kak jednostavno poduplati hod podizača, a da lanac ne kopčam bliže okretištu?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
@iwanho . Da bi uduplao hod treba ti mala koturača na sjekiri . Ali umjesto lanca bi trebsla sajla koja bi sa ruke išla preko te koturaljke i opet bi trebala biti zakačena negdje dole na fiksni dio konstrukcije.

Evo i ja stavio osovinu i točkove . Možda je minijaturno ali zbog skladištenja nisam htjeo ništa glomaznije.
Ako ne bude dovoljno jako idu točkovi od auta i produžiti osovinu ako ne bude dovoljno stabilno.
20210201_172712.jpg

Skarica7700

Novi član
Tu od
31 Sij 2021
Poruka
7
Cijev 100×200×6, cilindar 100×60, ploča je 16 mm, poluge za kacenje su mogle biti još nekih 5 cm kraće

Kraće nebi islo jer onda nema mjesta otraga za multiplikator i pumpu

View attachment 32548

Kod mene je na klizač zavarena pločica na koju se pričvrsti lanac povezan s podizačem metrica u vertikalni položaj i ona ujedno isključuje pomak cilindra prema gore.

Dio koji podiže metrice u vertikalni položaj je masivnije napravljen jer je bila ideja da se njime podignu i kratki deblji komadi na radni stol. Pojavil se problem zbog manjeg hoda cilindra kad se koristi stol. Za dobivanje potrebnog hoda podizača kod smanjenog hoda cilindra, trebal bi lanac na podizač spojiti jako blizu okretišta. Zbog znatnog povečanja sile u lancu i opterečenja na savijanje podizača, nisam baš voljan to napraviti.
Ima li netko ideju kak jednostavno poduplati hod podizača, a da lanac ne kopčam bliže okretištu?
Tak i ja mislim na klizac zavariti L vinklin 100×100 i gore malu pločicu 30×30, a podizac matrica još moram napravit.

Može slika vašeg kalaca s prednje strane?

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Nisi odgovoril jel je 100 vanjski promjer cilindra ili klipa?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Cijev 100×200×6, cilindar 100×60, ploča je 16 mm, poluge za kacenje su mogle biti još nekih 5 cm kraće

Kraće nebi islo jer onda nema mjesta otraga za multiplikator i pumpu

Tak i ja mislim na klizac zavariti L vinklin 100×100 i gore malu pločicu 30×30, a podizac matrica još moram napravit.

Može slika vašeg kalaca s prednje strane?
Ako te zanima strana prema traktoru, imam ove dvije IMG_20200528_134309.jpg IMG_20200528_134537.jpg ,.

Kak ovaj srednji primjer uklopiti? Užetnjaču bi moral učvrstiti na klizač, a krajeve sajle dolje za stup i za podizač. Griješim li?
Bi li umjesto prave užetnjače bil dobar neki valjak sličan užetnjači da se koristi postoječi lanac?

Najnoviji postovi

Na vrh