• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
To sam mislil, ali ne pravilnu nego pojednostavljenu (valjak s dvije prirubnice, ili valjak s ukopanim utorom dubine kolika je debljina lanca - cca 30 mm). Ukoliko bi se utor tokaril, onda se može istokariti u dva nivoa. Ako to ima kakvog smisla?

Edit:
kak dalje razmišljam možda je ipak jednostavnije sa sajlom koja na krajevima ima škopce. Onda je jednostavno prebaciti natrag na hod 1:1. Jednostavno oba kraja sajle zakopčam za podizač.
Sajla fi 4 ili čak može i fi 3?

Posljednje uređivanje:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Ma može bilo kakva jer nije tu neko veliko opterećenje . Samo da ne smeta sjekiri .

Ali u ovom slučaju brzina podizanja trupca će ti biti duplo veća od brzine klipa u povratu .
Pa ako ti je brz povrat nemoj da te iznenadi da ti trupac bude skakao na sto :ppozdrav:

Edit u i mene.
Ja bih prije i lanca i sajle stavio neki deblji konopac.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Razmišljal sam o tome, ali to se vjerojatno ne da jednostavno riješiti.
Imaš praf, konopac je savitljiviji, iako bi sve trebalo biti uglavnom stalno napeto ak se dobro poštela duljina.

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
Zakaj? Pa samo sam primijetil nedostatke, kad je već pital.
Pozitivne strane bude i sam videl.

Nego, uvijek me oduševe ljudi koji pitaju za mišljenje tek kad nekaj naprave. :unsure:

PS
@zwer , si zaboravil za "moju" cijev?
zaboravil naravno :)
Aj vidim jel se što našlo u međuvremenu

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Privremeno nakači neku kotiračicu ili običnu remenicu pa ekspetimentiši malo , teško je ovako nagađati .
Ja bih krenuo sa konopcom jer sajla mi se ne svidja kada je otkačiš ona će uvijek da se muva okolo i može ugroziti bezbjednost da zapinješ za nju.
Ni lanac mi nije neka sreća .

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ja bi probal napraviti ovak:
IMG_20200528_134537.jpg

Za lanac bi zel onog usukanog, da manje "cvrči".
U podignutom položaju lanac stoji okomito na podizač (da se pri podizanju smanjuje brzina).

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
ZJ,
ne kužim baš tvoj prijedlog. Kaj je to kaj sam označil crvenim strelicama? Molim te daj malo detaljnije opiši svoju ideju.
Cian bojom sam označil kak sam ja to zamislil. Kutnu brzinu podizača bi mogel smanjiti ako zakopčam sajlu (lanac) bolj pri vrhu podizača, ali onda ne bu digel dosta visoko. Donji hod sam napisal otprilike, kalač je na takvom mestu da nije zgodno za zmeriti.

sam Kalač - podizanje kratkih komada.jpg

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Teško je sa slika odrediti mjere. Pretpostavljal sam da ima dosta hoda, ali očito nije.
Onda jedino kolotura, kak ti je Savo rekel.
Ima još jedno rješenje, ali nije jeftino; dodatni razvodnik i cilindar.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
E upravo ovako kako si nacrtao sam i mislio.
Ne vjerujem da može drugačije jer moraš uduplati hod.
Jedino još ostaje opcija da tačku kačanja na podizaču približiš šarki na kojoj se klati , onda bi možda i moglo i direkt na sjekiru.
ZJ,
ne kužim baš tvoj prijedlog. Kaj je to kaj sam označil crvenim strelicama? Molim te daj malo detaljnije opiši svoju ideju.
Cian bojom sam označil kak sam ja to zamislil. Kutnu brzinu podizača bi mogel smanjiti ako zakopčam sajlu (lanac) bolj pri vrhu podizača, ali onda ne bu digel dosta visoko. Donji hod sam napisal otprilike, kalač je na takvom mestu da nije zgodno za zmeriti.

sam View attachment 32583

A evo i ja sam rudu započeo . Pravim je na preklapanje zbog lanšeg skladištenja jer je oskudacija prostora pod krovom.

20210202_190101.jpg 20210202_190114.jpg

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
E upravo ovako kako si nacrtao sam i mislio.
Ne vjerujem da može drugačije jer moraš uduplati hod.
Jedino još ostaje opcija da tačku kačanja na podizaču približiš šarki na kojoj se klati , onda bi možda i moglo i direkt na sjekiru.

Hvala lijepa. :ppozdrav:

Najjednostavnije bi bilo spojiti na polovici između okretišta i sadašnjeg hvatišta, no bojim se da ne narušim nosivost podizača. Za lagane komade mi ne treba.
Izgleda da bum moral prvo nekaj improvizirati i utvrditi jel brzina dizanja prelika. Za cca 25% mogu smanjiti ako okretaje kardana prebacim s 540E na 540 i te deblje komade raskoliti na ler gasu (snage je dosta).

Tu imam pitanje za znalce iz hidraulike. Mogu li ubacivanjem regulacijske prigušnice protoka na neko mjesto u instalaciji, smanjiti povratnu brzinu na polovicu bez bojazni za ostale komponente hidraulike, posebno pumpu?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Možeš ali ćeš time generisati opterećenje sistema u povratu. Grijanje ulja.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Iwanho, ja bi probal s nepovratnom prigušnicom u bajpasu. Tlak bu isti a brzina bi bila manja.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
ZJ,
kaj treba s bajpasom povezati, možda radni i povratni vod na cilindru, i kak se ugradi ta prigušnica? Logično bi mi bilo da od radnog prema povratnom nema protoka, a obrnuto ima koliko prigušnica dopusti.
Nemoj se, molim te, čuditi mojim pitanjima i smijati mojem razmišljanju, nisam na ti s hidraulikom. Samo pokušavam logički razmišljati.

Skarica7700

Novi član
Tu od
31 Sij 2021
Poruka
7
Rebra visine 35...40mm, debljine jedno 15...20mm.
I pod treba puno jače zavariti za donju ploču, pogotovo prednju stranu. Najbolje bazičnim elektrodama

Jel cilindar izvana fi 100 ili je klip fi 100?
Cijev je 100x 200?
Sad mi je jasno zakaj gornja rebra nisu do kraja cijevi i zakaj je cilindar uvučen. Tu mi djeluje najslabiji.
Tu ste trebali vodilicu postaviti do kraja cijevi i ova bočna rebra zavariti za nju, te ih lagano zavinuti i povleći do prednje strane cijevi.

(Za primjer: imam cijev 150x200x6 pa ju se ne usudim postaviti za gredu, već tražim onu s bar 10mm mesa i da je bar 220...250mm dubine)

Hidraulike još nema, pa reci par riječi o njoj.
Kak bude riješeno isključivanje povratnog hoda, npr?
Imate možda kakav savjet kako ga ojačati sad tu di su gornja rebra? pošto sam odrezal vodilicu

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Vjerovatno je mislio na radni i povratni vod.
Ali ja bi prije povezao povratni vod direktno sa rezervoarom preko jednog običnog ventila (moze i prigusnica) koji bi malim otvaranjem usporavao povrat bez ikakvog negativnog efekta.
Kada ti treba brzi povrat jednostavno ga zatvoriš i sve je opet u normali.
ZJ,
kaj treba s bajpasom povezati, možda radni i povratni vod na cilindru, i kak se ugradi ta prigušnica? Logično bi mi bilo da od radnog prema povratnom nema protoka, a obrnuto ima koliko prigušnica dopusti.
Nemoj se, molim te, čuditi mojim pitanjima i smijati mojem razmišljanju, nisam na ti s hidraulikom. Samo pokušavam logički razmišljati.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Imaš li ručni dvobrzinski razvodnik (4 položaja) ili je obični jednobrzinski (3 položaja)?
Zaboravil sam...
Ako je dvobrzinski (s regenerativnim modom), onda jedino možeš fizički ograničiti hod ručice u povratu, da se razvodnik ne otvara u punom protoku.

Ako je jednobrzinski onda bi trebalo spojiti takvu regulacijsku prigušnicu od A2 (povratne komore) prema povratu (tanku), da dio ulja u povratu curi mimo cilindra.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Razvodnikom se upravlja na slijedeći način:
dolje- jako mali pomak ručice daje sporo spuštanje i malu silu (vjerojatno nedovoljno otvoren ventil), pomak do otprilike polovine hoda daje brzo spuštanje, a pomak do kraja daje sporo spuštanje i veću silu.
sredina - iz donjeg položaja se vraća automatski i kalač staje u trenutnom položaju,
gore - povrat cilindra, ručicu ne treba držati, a u srednji položaj je vrati graničnik.
Po meni bi to bil četveropoložajni razvodnik.

Povrat je brz, približno kao i brži hod prema dolje. Nisam nikad mjeril koliko sekundi mu treba za jedan, a koliko za drugi hod.

Nikad mi nije palo na pamet za povratni hod ručicu sam malo podignuti, gurnem je do kraja i ruke su fraj. Znači da bi u povratnom hodu trebal funkcionirati slično kao i prema dolje ako se ručica pomakne jako malo. To bum moral isprobati, ali tek kad krenu proljetno radovi. Ak bu funkcioniralo to je najjeftinije rješenje za usporavanje povratnog hoda.

Bil sam malo opširniji, nadam se da ne smeta.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Znači li to da sam u pravu i da je ogranićenje hoda jedini ispravan postupak za smanjenje brzine povrata?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Nije jedini isparvan, ali je jedini isplativ ;)
Ionak kad podižeš treba to polako, pogotovo na kraju. A to kaj ti onda (na početku hoda) ručica ne bu stajala sama u položaju čak je i prednost.
Za finoću bi trebalo modificirati razvodnik (zaobliti rubove kanalića na klipu), ali mislim da ti se ne isplati igrati s tim.
Jedino bi ja postavil i donju koloturu, onak kak je na skici, da je štrik pri kraju hoda okomit na podizač.

Najnoviji postovi

Na vrh