• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,228
Bilo je već da su u riječkoj bolnici prišili ruku jednom nesretniku iz Ličkog Lešća!

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Da mi je ovakvi reduktor,mmmmmm

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Taki imam 1/36 ali k njemu treba 6p motor ..ali ni on neće pasti s neba

Posljednje uređivanje od moderatora:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,111
Da mi je ovakvi reduktor,mmmmmm
Reduktor sam po sebi - kao reduktor samo mu je nebo granica za korisnu upotrebu, to je sve pet.
Ali ovakva izvedba kalača, ne hvala. Ne sviđa mi se radi "vodilice" alata, sjekire za kalanje, što i kako dok se spiga u kvrgi?
Ne sviđa mi se.jpg

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
....pa imam i motor 3F, 7,5ks (ili kW) :unsure:
6 polni?
Baci ga da mi padne s neba.

što i kako dok se spiga u kvrgi?
View attachment 56372
Plus..od kad aam došel na forum prije skoro petnajst let stalno slušam o kvrgavim drvima..i to od ljudi koji griju na sve samo ne na drva...tko zna kalati s sjekirom i izajti na kraj s svakom kvrgom taj je na kalaču virtuoz..

Na to sve takvo nešto pitaš ti, koji si delal na svemu osim valjda na parnom katapultu nosača aviona ...kaj je problem napraviti nešto najesnostavnije na svijetu a zove se sigurnosni štift?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,111
Plus..od kad aam došel na forum prije skoro petnajst let stalno slušam o kvrgavim drvima..i to od ljudi koji griju na sve samo ne na drva...tko zna kalati s sjekirom i izajti na kraj s svakom kvrgom taj je na kalaču virtuoz..

Na to sve takvo nešto pitaš ti, koji si delal na svemu osim valjda na parnom katapultu nosača aviona ...kaj je problem napraviti nešto najesnostavnije na svijetu a zove se sigurnosni štift?
Istinu si napisal. Delal sam v životu na svemu kaj god mi je došlo pod ruku, samo da kao obična radnička obitelj normalno živimo, to je zaista najljepši dio mojeg života i nemam se oko toga čega sramiti.

Točno je da nisam delal na parnom katapultu nosača aviona, ali recimo da sam daval transfuziju struje transportnom helikopteru, da ga se pokrene, e vidiš to jesam. Ma ni to tu uopče bitno.

Za razliku od onih koje si spomenul, ja se grijem na drva, ne cvilim i ne plačem se radi toga. Imam jako dotrajalu /rezdrtu kičmu i križa, zato sam bil prisiljeni stalno nekog vraga si zmišljavati da si olakšam pripremu tih drva.
Prvo sam z našim dečkima (sinom i dva zeta) kalal drva i trčke. Vrag mu sve dal, jedva sam stigel sjekire popravljati i štile mijenjati :LOL: ;). I onda sam odlučil da drugo leto moram imati kalač.
Ja sam si napravil ovoga:
WP_20161030_15_59_20_Pro.jpg
Mojeg je pok. tasta bilo strah me i gledati kak ja to kalam i deda si je iza toga kupil ovoga, rabljenoga:
WP_20161026_16_42_25_Pro.jpg
Cirkular od pok. tasta su pametnjakoviči otpisali da ne valja, prvo jer je "netjakova" kuja pojela kable, a nisu znali spojiti niti sklopku, bil im je teški z motorom itd. i trebalo je valjda z njim delati.
Ja sam gore "puknul" motoreka 3X 220/380, del dva kotača na nogare, zavaril dizalicu od stare Škode s kotačem i sam si ga dorivam z' škednja pok. tasta k sebi doma i spilim sam tak 12 metri drva, z cirkularom koji za njih ne valja. Jebiga oni su profesionalci z drvne industrije, a ja sam lajbek z železne fabrike.

Nemam ja nikaj protiv ako se tebi dopada taj sistem dapače, imaš moju podršku i složi i uživaj. Ja sam samo natipkal da mi se na prvu nije dopal. ;)🥂

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Točno tal sam ja kritičan prema šerafu..ali nisam.nikad i nem nikome trubil kak je to opasno..ali kad god ga vidim i ne mora biti u pogonu ja vidim kak mi lovi rukavicu.

Osim toga postoje neke regule u životu..npr. je*eš vojnika kojo nkje bil u pritvoru. ebača koji nije imal triper..sjekača koji sw nije sekirom po nozi..djete koje se nije opeklo..itd.

Posljednje uređivanje:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,111
Ma sve je opasno.
I nož na kolinama i obična sjekira dok kalaš drva i lanac motorne pile.
Puno toga si sami napravimo, neki put krajnjom nepažnjom.
Ja sam za sad dogural s svim prstima, ali sam i ja napravil glupost prije par let pa mahinalno lovil bat za zabijati cijev vrtne pumpe od cca 50 kg. Zdrobil mi je prste, nisam ih dal odrezati, sve sam si "zalizal" i evo delaju, tipkaju...
Sami smo si krivi dok dobimo po prstima.

veco

Dobro znana faca
Tu od
26 Velj 2019
Poruka
257
Ja sam si napravil ovoga:
View attachment 56377
Mojeg je pok. tasta bilo strah me i gledati kak ja to kalam...
Nadal sam se da bude neko i ovakav kakač spomenuo...
Cijelo vrijeme mi se ovak nekaj vrti po glavi da bi mi najbolje pasalo za kalanje drva... Svi kažu opasno, al se meni ni oni hidraulični kalač ne čine bezopasni... Svaki stroj je opasan i treba delati s oprezom. Gledam po netu da ljudi masovno ovakav siljak koriste i kalaju s njim i to dost brzo i lijepo ide.
Mi more neko objasniti zakaj je to tak opasno? Ok, jasno mi je da se more drvo zacvijati na trn. Al ugasi se motor i skine s trna...

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,278
Uhvati ti dio odjece i .... pizdarija...
Ja sam vidio kad je uhatilo rukav radne bluze ali Bogu hvala bila stara i isprana milion puta pa konci popucali na ramenu i otisao samo rukav...preostala drva su scjepali na sjekiru i takav vise nije se priblizio gruntu...

• Like
Reactions: ZJ

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,866
Nadal sam se da bude neko i ovakav kakač spomenuo...
Cijelo vrijeme mi se ovak nekaj vrti po glavi da bi mi najbolje pasalo za kalanje drva... Svi kažu opasno, al se meni ni oni hidraulični kalač ne čine bezopasni... Svaki stroj je opasan i treba delati s oprezom. Gledam po netu da ljudi masovno ovakav siljak koriste i kalaju s njim i to dost brzo i lijepo ide.
Mi more neko objasniti zakaj je to tak opasno? Ok, jasno mi je da se more drvo zacvijati na trn. Al ugasi se motor i skine s trna...
Nemoj si ga željeti. Posudil sam ga od susjeda...pred skoro 20 let. Na rukavice ni pomišljati, budi oprezan s bluzom, (pre)širokim hlačama i sl. Dovoljno je da se posklizneš i popikneš...a taj ne oprašta.
Osim toga, cjepanice su jako "špranjave", pa mi se takvo kalanje nije baš dopalo (teško i opasno je to poslije piliti na cirkular).
Nisu bez razloga ovi sa svrdlom zabranjeni za prodaju (nema šanse dobiti atest ili CE znak).

Hidraulički isto ima bezbroj opasnosti, ali glavna mu je prednost da se ne giba dok ne kala, odnosno dok ga ne kontroliraš (ako to nije nogom), pa dvoručne komande itd.
Osim toga, sjekira mu ima puno manju brzinu gibanja od svrdla, nemre ""namotati"...ali ako ne paziš, ili blokiraš sigurnosne sustave...ili na kalaču rade dvojica...lako se dogodi nesreća (dogodilo se pri meni doma, makar ima dvoručnu komandu...)

Najnoviji postovi

Na vrh