• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Nemoj nikad cilindar mjeriti izvana..ako več mjeriš debelo naglasi da je mjereno vanjski promjer.
Taj cil. može biti aktivne povrsine fi 80 max.fi85..
I ako je tako dobar je

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Pozdrav. Imam novi hidravlicki cilindar fi 100 mm kuciste. Klipnjaca 40mm, duzina hoda 400 mm, na prirubnicu.
Poštovani, gore izdvojeno dokazuje da je @cloos korektno napisao.
Naglašavam klipnjača fi 40.
Kao pravi poznavatelji problematike bilo bi najbolje da ovdje postavite "matematički obrazac", po kojem svaki zainteresirani nestručnjak bude lako saznao koji radni učinak može očekivati, pod kakvom pumpom i pod kakvim radnim tlakom.
Sve više se trudimo zahebavati jedni druge, sve manje je konkretne pomoči uz priloženi dokaz. Ako sam znalac evo izračunam ti i pokažem kao dokaz i izračun.
Ja osobno to nikad nisam imao potrebe računati jer sam pokraj sebe imao velike stručnjake, oni bi mi u čas posla rado to uvijek napravili. OK nema ovdje previše tehnologa, inženjera strojarstva, ali smo pismeni, kolega je napisao svoje izmjerene dimenzije.
Bez ljutnje molim.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Poštovani (možeš misliti).kaj ti je jugo..malo..hihi.

Molim ljepo kako nema .ja sam "inžinjer.".nisam ja pop strojarstva za kaj se odajem .

Napisal je kucište..meni nejasno.
Ali vrag je u detaljima..tak da u nastavku opisuje po struci fi klipnjače i hod..vrlo jasno i precizno..to me je zbunilo pa sam pod "kučište" uzeo mjeru aktivnog djela cilindra a ne vanjski promjer cijevi.

I dalje bude to odlični kalač..vjerj mi ..uz Božji blagoslov..amen

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,478
@cloos, takav cilindar je "loš" za obični, vertikalni, kalač, jer ima velike komore s obje strane, pa treba veliku pumpu da bi imal brzinu (prvenstveno u povratu), a to znači i veliku snagu pogona (da bi mogel dati dobar pritisak na sjekiru). Idealan je za pogon tandem pumpom.

Ako bi radil " dvoradni" kalač, poput ovih:
onda je idealan. Prvi mi djeluje sigurnije.

cloos

Iskusan lik
Tu od
19 Sij 2021
Poruka
793
Zahvaljujem svima na odgovorima, posebno @ZJ i @plus.
Razumijem, da bude mozda sporiji hod nazad gore, jer ima veliki volumen zbog tanje klipnjace...
Bole me brine ako bu dovoljno snage za cijepanje furkov od 30 do 35 cm duzine. A promjer moze biti i veci 🤔

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,478
@cloos , za kratke generalno nije problem, dok ne dojde na gljuntu (kvrgu).

Za taj cilindar može biti 3f 4p elektromotor od 4kW, koji uz 16cc pumpu može dati 10,5/8,5t (naprijed/natrag) ili pak 5,5kW koji bi mogel dati 14/11t uz brzine 7,5/8,5 cm/sek.

cloos

Iskusan lik
Tu od
19 Sij 2021
Poruka
793
@ZJ to bi tjeral traktor...

Drugi put mu budem napravil kalač badava mozda i meni da hvala vraktimater
Pa ja razumijem, da ti mene mrzis... I to nije moja briga, vec tvoja. Ako nisi vidio, napisao sam da se zahvaljujem svima.... Ja, ti neces biti "svi" ti zelis biti samo "ti"

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,478
... to bi tjeral traktor...
Onda može pumpa kakvu najdeš, jer snaga nije ograničenje :)
Samo, to je vrlo neekonomično (ako ti ne treba u šumi).

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Radovi za danas završeni, vreme je za 🍿
Baš me zanima ishod u vezi cilindra pa da vidim jel ućitelj u pravu ili ga je učenik preskočil
Najbolje da ga uvjere da cilindar ne valja ,otkupe ga od closa i meni poklone za kaznu i muku isusovu..ja bi odmah našemu kapetanu kupljencu napravil ostatak konstrukcije i hidraulike..amen

A plus bude gorel u paklu jer zna da je cloos korektno napisal na početku posta ali se do kraja posta više ne razumije u tematiku .

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,478
Prekopirali su mi izračun, samo im fale brzine hoda.
Odavno sam si to napravil u Excelu ( za analizu postojećih kalača)...

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Prekopirali su mi izračun, samo im fale brzine hoda.
Odavno sam si to napravil u Excelu ( za analizu postojećih kalača)...
Onda bi mogao podijeliti u excelicu s nama da si znamo to izracunati (da se falimo po selu kako smo od jedanput svu pamet svita pobrali....)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,478
Ako ti treba, pošljem ti... tam mi fali smješko, jer nema tu nikaj posebno.
Ovaj on line izračun, na Rosi-jevoj stranici, je jako jednostavan i praktičan, dovoljan za većinu korisnika.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ja bi sad mogao biti bezobrazan ko i uvjek..pa napisati da je radi tih brojeva kalač od zj uz sitne preinake dobar za savijanje vilica u građevini a ne i za kalanje jer svi znamo kak je kalal svoja drva i sa kojim kalačem.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,478
Dobar je ono za kaj je napravljen i namijenjen.
A gotovi stroj je potvrdil brojke iz izračuna, kolko god to tebi i takvima bilo smiješno.

stjepan221

Novi član
Tu od
14 Ožu 2023
Poruka
1
pozdrav... ovako imam u planu napravit mali kalac za cjepanice, znaci dvoradni klip da ima hod cca 40cm. ja zelim hidro pumpu pokretat benzinskim motorom tipa od kosilice, medutim nigdje ne mogu pronac koju snagu treba hidro pumpa i dal je to uopce izvedivo. znam da nisam naveo ni koju pumpu ni promjer klipa ni nikakve podatke ali eto primer da bi pumpa od imt trktora radila koja je njoj snaga potebna uopce

Najnoviji postovi

Na vrh