• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,477
Jeli imao netko prilike vidjeti ili raditi sa ovim Agroklas d.o.o. - Cjepač ROBUST 20
Solidno napravljen, po svim sigurnosnim standardima, za svjetsko tržište. Klasa Krpana, Uniforesta (Lancman je rebrandirani Robust), pa sad, kaj više voliš i kaj ti je jeftinije.

Glede vitla na kalaču: ako si možeš priuštiti, hidraulično (pogotovo s daljinskim) je bolje, jer može držati teret u zraku (za razliku od mehaničkih, kojima teret pada čim prestane vuča).

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,477
Radil sam s dva (tvornička) tipa: Krpanom (s mehaničkim vitlom) i @Tommy -jevim Uniforestom.
Krpan je masivnije napravljen (doduše, bil je 25t), dok Uniforest ima hrpu boljih rješenja (npr. zglobni izlaz sajle na vitlu).
Mehaničko vitlo je nužno zlo: dobro je za privuči trupac do kalača, dok je za samo dizanje i postavljanje na stol malo opasno: trupac lako opadne na noge dok se pusti poluga za uključivanje.
Daljinsko radio-upravljanje neću spominjati, jer je to dodatna oprema vitla (imaju to i Krpan i drugi).

damir098

Član
Tu od
21 Sij 2021
Poruka
36
Mislim da ću morati posjetiti sajam za vikend pa vidjeti ponudu a možda uleti i sajamski popust

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ja bi bil sretniji s mehaničkim vitlom..bil bi brži kaj je jako bitno kad se ne radi za sebe..i brže se sajla odmata..ako treba dodelati više stupanjski bubanj da se uspori zadnjih metar..pun sam ideja...a hidraulika ko hidraulika..dobra, jaka i skupa u startu i u održavanju.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,477
Mehaičko vitlo je umanjena kopija vitla za trupce, samo kaj nema kočnicu. Jedini problem je to kaj se lamela relativno brzo podere (bar na ovom Krpanu, kojeg sam spominjal).
Jednostavno je...lančani pogon s kardana na pumpi.

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,809
@ZJ kak je na tom krpanu vitlo kretalo? Gledal sam kad je susjed radil s takvim kalačem s vitlom i nimalo mi se nije dopalo jer nisi mogel lagano povući ili je naglo cuknulo ili stoji , nemaš preciznosti i kad je drvo kod samog kalača teško je nataj način dignut na kalač. Kolega je na svog složil hidraulično i s tim si moreš pomaknut u centimetar.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,477
Otprilike tak...ne sjećam se detalja.
Tak kak si opisal može hidraulično ako ima upravljanje ručicom na razvodniku. Kod daljinskog upravljanja toga nema i isto je OFF-ON, pa treba malo pripaziti.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Hidraulično vitlo je puno kvalitetnije rješenje. Pogotovo sa daljinskim. Ako radiš sa debelim drvima ono vredi ko pol kalača. Kod tanjih tolko ne dolazi do izražaja osim za privlačenje cijelih “trupaca” bliže vitlu. Odmatanje je malo sporije al to nije nikakav problem u odnosu na prednosti. Ja recimo ovakve komade mogu sam kalati a bez vitla jako teško. Privučem, dignem u zrak, jedna ruka mi je slobodna a drugom upravljam komandom na daljinskom, i kad podignem malo pogurnem koljenom i slobodnom rukom pod sjekiru i drugom rukom spustim.
66824299-BA95-42C5-B998-273FDADB95DD.jpeg
Kaj sam primjetil u odnosu na susjedovog Krpana je da je Uniforest kompaktniji i prihvat je bliže traktoru tak da ga je lakše nositi sa manjim traktorom, pogotovo u breg a i dovoljno je jak da nema nikakvih savijanja konstrukcije.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
3310..

a kaj na kuplungu .....npr auto ,motor držiš na 4000 okretaja a auto ide ko puž?..za to služi kuplung..

Od svega napravite cirkus.

Proglasiti nekaj da nevalja jer imas predrasude ili ti ruke smetaju kod svakog posla..

Ja ne vidim problem?

Posljednje uređivanje:

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,809
@puknuti aj probaj sa takvim nečim prvo delati pa onda pametuj!Neznam jel tak na svakom tom kalaču al na ovom ovo nije imalo veze sa kuplungom auta. Dal je kaj neispravno il nepodešeno u to ne ulazim al lagano kretanje nije bilo moguće.Cjepač je napravilo tada možda 40 metara drva

• Like
Reactions: ZJ

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Evo ti jedan “problem”. Ove škare ne uhvate uvijek drvo najbolje. Odvučeš sajlu 15m do drva, zakopčaš, vratiš se kalaču, potegneš ručku i drvo se oslobodi. Onda ponovi radnju… Naravno da je bolje nego ništ al nemre u istu rečenicu sa hidrauličkim i daljinskim.

• Like

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Na hidrauličkom ti se nemre otkopčati škare?

Kaj ste toliko nesnalažljivi da na škare stavite jednu oprugu.
Ili namjestim lamelu da stalo vuce s 5 kila ili 10 ..koliko treba.

@puknuti aj probaj sa takvim nečim prvo delati pa onda pametuj!Neznam jel tak na svakom tom kalaču al na ovom ovo nije imalo veze sa kuplungom auta. Dal je kaj neispravno il nepodešeno u to ne ulazim al lagano kretanje nije bilo moguće.Cjepač je napravilo tada možda 40 metara drva
Ako ne pemtujem a pametujem gotovo sam sa sobom kak da odlucim sam za sebe kaj je meni bolje.A ili B varijanta

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,477
@puknuti, ak ne znaš, nemreš nekaj tvrditi.
Čovjek, na čijem sam Krpanu probal raditi s vitlom, mijenjal je lamelu, jer se poderala...
Radi puno, poderal je brončane vodilice, bilo je još nekih kvarova ... pa mu nemam razloga ne vjerovati. Uostalom, sam poznaje mehaniku, pa valjda zna o čemu govori.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Zj a zašto se lamela ne bi poderala?.mora biti vjecno jer inače ne valja? Ne kužim...i karike se deru pa ne kalas na sjekiru

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,477
Ne traje ko na autu, kak si napisal. To je poanta.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Koliko ste nesnalažljivi da je nevjerojarno..a siguran sam sa nikad nisi sam na takvom poslu

Ja sam glup i niš nisam isprobao pa sam si ovak nekaj napravio da mi ne padaju skare a ti si gledao prek plota kak drugi rade..i siguran sam da nisam to ja izmislio.
Može i iz čela ..isprobano

Prilozi

• 20230320_182823.jpg
    20230320_182823.jpg
    67.6 KB · Pregleda: 45
Posljednje uređivanje:

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,809
@ZJ i ne prima glatko ko na autu,ali ipak smo mi google meštri to smo negde yubitubi gledali al smo izgleda preskočili ovaj predivni video od puknjenoga.:unsure:

• Haha

Najnoviji postovi

Na vrh