• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Nemoj. Da idu metrice, onda bi cijena bila izvrsna.
Moj ležeći može kalati do 65cm.
Super je za kratke i polmetrice, no metrice ne idu i to mu je ozbiljna mana.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Šteta kaj nema forumaša puknutog, on je bil majstor za kalače, najbolje ti je malo prelistati temu ak si buš kaj pomogel.
Ima zanimljivih postova.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Evo kakve kalače je delal naš velečasni🙂

Znači nikave kopije ni niš, sve svojim mozgom napravil.
Mada ima ljudi kaj misle da je to neka kopija.

veco

Dobro znana faca
Tu od
26 Velj 2019
Poruka
249
Ja sam mislio uzeti sebi taj cjepač ali trgovina je trenutno zatvorena.
Cijena prihvatljiva za 12T cjepač.
Ja gledao istu trgovinu.
Ja sam zagledao ovaj kalač :
Ovaj kalač mi se činio ok izbor jer ima kao brzi povrat i na njega idu razne sjekire koje imaju original za njega...
Dost mi se brzo vidi da radi.
Ne znam, što više gledam sve sam gluplji 😀
Čak sam gledao i ona svrdla na stolu sa elektromotorom... Al ona mi se čine dosta opasna, ne znam.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Brzi povrat je jer ima tanku klipnjaču, ali je zato radni ciklus jedno 3x sporiji. Taj tip je prikladan za kratka drva i nemreš ga za te novce napraviti.

veco

Dobro znana faca
Tu od
26 Velj 2019
Poruka
249
Novci mi se čine dosta mali...Samogradnja mi ne dolazi u obzir jer nemam vremena. Prvenstveno bi mi i koristio za kratka drva - cjepanica izrezana na 30cm ili furki cca iste dužine max fi 45 cm .. Deblje ionako u šumi skalam da mogu utovariti na prikolicu. Tak da i otac moze cijepati s njim, da ne mora sa sjekirom.
Gledao sam danas i u Bauhausu kalače.
Ovaj mi se isto sviđa...
Ako je bolji, uzeo bih i njega.
Primijetio sam jedino da taj je monofazni, motor bez četkica...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Pogledaj ga u dućanu u živo i nek ga provozaju dolje-gore, da vidiš koliko mu treba vremena za puni hod. Ili bar potraži podatke u knjižici uputa (ak su istiniti).
1f 3kW je jako knap, a onda ili je brz i slab ili je jako spor (cca 3cm/sek u radnom hodu odnosno 30-tak sek za puni hod). Povrat mu je nešto brži. Ako je to znatno brže, onda nemre dati 11t.
Dojdi k meni da vidiš onoga koji more dati pravih 10t ;)

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
LNovci mi se čine dosta mali...Samogradnja mi ne dolazi u obzir jer nemam vremena. Prvenstveno bi mi i koristio za kratka drva - cjepanica izrezana na 30cm ili furki cca iste dužine max fi 45 cm .. Deblje ionako u šumi skalam da mogu utovariti na prikolicu. Tak da i otac moze cijepati s njim, da ne mora sa sjekirom.
Gledao sam danas i u Bauhausu kalače.
Ovaj mi se isto sviđa...
Ako je bolji, uzeo bih i njega.
Primijetio sam jedino da taj je monofazni, motor bez četkica...
To uzimaj to je đzabe. Ako ima pravih 7t. Za cjepač od deset tona ti za matrijal nemože biti toliko para. Pumpa 150 -200e, motor 5,5 kw oko 200e polovan, cilindar za 50 cm hod oko 250e od ove varijante imaš 8t cjepač. Takav presijeca poprečke 10 cm drvo.

veco

Dobro znana faca
Tu od
26 Velj 2019
Poruka
249
To uzimaj to je đzabe. Ako ima pravih 7t. Za cjepač od deset tona ti za matrijal nemože biti toliko para. Pumpa 150 -200e, motor 5,5 kw oko 200e polovan, cilindar za 50 cm hod oko 250e od ove varijante imaš 8t cjepač. Takav presijeca poprečke 10 cm drvo.
Kolega, na kojeg mislite?
Na HECHT6100 od 10t ili ovog iz Bauhausa od 11t?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Taj koji bi da je 650 e. Ma koliko da ima tona valjda ima više od 7t.
20230104_204923.jpg
Za ovu traktorsku varijantu koji ima hod 45 cm, snage od 8-10 t, matrijal prelazi 1000e.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Za neke kućne varijante i dobrih 5/7 tona je sasvim ok , normalno da je više uvijek bolje ali i ovo može da zadovolji.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767

# Pjero​

Taj Fatur trgovac je totalno nepouzdan, to što prodaje ne bih znao detaljnije komentirati je na prodajnom mjestu nema skoro ništa od toga što nudi na svojim stranicama.
Već preko nekih nekoliko godina ga kontaktirao za za ugradbene motore, i sve ima , ali nisam dobio konkretne odgovore i specifikacije motora. Te ima ali priča ide sve nešto okolo i ništa konkretno i pouzdano nisam dobio od njega.

Prošle godine bio kod njega i tražio ponudu za jedan cjepač (koji je bio u ponudi) na njegovim stranicama, ostavio mail i mobilni broj i naravno nikad nije mi poslao ponudu.
Koliko sam uspio vidjeti nije imao skoro nič za vidjeti neki od ponuđenih artikala.
Ako se mene pita , zaobići u velikom radijusu.😎

veco

Dobro znana faca
Tu od
26 Velj 2019
Poruka
249
Naletio sam i na ove kalače. Ima netko s njima kakvih iskustava? U Bauhausu imaju 5 g garancije.
I manja verzija od 8t (koja moze bit u verziji 230v ili 400v)

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,928
Ajmo ovako!
Snaga motora 3F oko 3 kW - tu se negdje nešto gubi (brzina klipa), a negdje dobiva (snaga u tonaži).
Za fine kladice ja sam brži sjekirom!
Za kvrgave to je možda preslabo!

• Like
Reactions: ZJ

veco

Dobro znana faca
Tu od
26 Velj 2019
Poruka
249
Razmem ja vas obojicu kaj pripovedate. Sjekirom sam i ja brži, to stoji. Jedini problem, u zadnje vrijeme, mi je s njom mahati (potrošili se čovek).
Znam da je i traktorski hidraulični zakon, ali njega ne bi jer ne mislim ništ kalati u šumi, a šume su mi i predaleko da idem s dva traktora. A i ruženje traktora sa strane mi ne odgovara jer bi Univerzala morao vrtjeti u visokim okretajima zbog kardana. Drva vozim quadom (brži sam). U šumi skalam sve na sitnije zbog utovara. Meni bi ustvari trebao kalač doma da skalam do kraja skale koje su spiljene na nekih 30cm i nisu predebele. Imam i nekih 15 m3 hrasta spiljenog na furke od 25 cm za skakati, a to dok se zasuši bu problem. Mislim, ne bu, Fiskarsice prolaze kroz to, al trebam ko sivonja kalat cijeli dan. Pa sam si mislil olaksat zivot - kupit kalač.
Čak sam u razmišljanju da bi mi i svrdlo na elektromotor sa stolom bilo ok za moje potrebe. Vece komade bi ionako raslalao prije.
Ovakva drva recimo izrezana na kratko treba skakati.

Prilozi

• IMG_20221215_143442.jpg
    IMG_20221215_143442.jpg
    85.2 KB · Pregleda: 19
Posljednje uređivanje:
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Točno znam kak ti je, ja isto malo delam drv a nekak mi se ide prema tome da si ga napravim, još uvek verujem sekiri najbolje.
Ali kak godine ideju možda bi kalač dobro došel.
Ja kalam 5m drv 4meseca.
Al opet možda bi sa kalačom to kaj brže napravil, opet si mislim kaj bum ak bum prebrzo gotov.
Ja isto imam daleko šumu, al meni se lepo vozit tak daleko.
Ove dane nabavljam djelove za kalač pa kak bu bu.

Najnoviji postovi

Na vrh