• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,546
Danas popodne opet malo kemijali,, centrirali klip,,, pa sutra opet u neke nove izrade,,,
Pitanje za kolege koji imaju i rade cjepače,,
Kad sklapamo vodilicu sa sjekirom,,
Dal se izmedju vodilice i stuba stavljaju kakvi dilatacioni mesingani ili plastični dijelovi,,jer vidio sam na par slika da tu nečeg ima,,
20241228_160311132.jpg 20241228_160329507.jpg

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,919
Nije ni prejak, a ni preslab. Nije prevelik, ali nije ni premali. Jedina sugestija, ako može, neka bude sve metalno ili barem željezno. Čestitka na trudu i zalaganju. :ppozdrav: Poslije toliko varenja sigurno bi pasala jedna (ili više) karlovačka ili žuja. (y)

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,546
Nije ni prejak, a ni preslab. Nije prevelik, ali nije ni premali. Jedina sugestija, ako može, neka bude sve metalno ili barem željezno. Čestitka na trudu i zalaganju. :ppozdrav: Poslije toliko varenja sigurno bi pasala jedna (ili više) karlovačka ili žuja. (y)
Isto mu ga dodje,,
Ono kad su pitali Fatu:
-jel bolji dug a tanak,,
ili
-kratak a debeo,,,
,,i Fata ko Fata,,, automatski kaže,,
-najbolji je dug a debeo,,,!!!o_O
A što se tiče poslije varenja,, ma imamo mi svoju,,, daleko bolja od svih drugih,,,
20241229_180023734.jpg :ppozdrav:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,769
Ak se ne raskoli, sjekira ju podigne a ispod podmetneš drugi trček pa ponovi radnju.

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,546
Čuj, a da ipak napravite pomični stol, za slučaj ako ikad nalete metrice?
Vidim otvorila se rasprava oko metrica i ćokova,,pardon furki,,
Kolega ZJ,, znam da mi misliš dobro u svim svojim sugestijama i prijedlozima,,, i hvala ti na tome,
Sad da kažem ja sam vlasnik na tri parcele neke slabije šume,,,sveukupno površine oko pola hektara,,,i da izvineš nejebavo se ja s metricama,, kao što kolega smilan kaže,, u šumi sve na ćokove pa kući pocjepati,,po meni nema logike u šumi rezati na metrice,, pa ponovo rezati kod kuće,, uostalom zasad ide radni sto,, a poslije mene ko hoće drugačije ima brusilica i rezna šajba,,

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,769
@nimrennermin, nisi me možda razmel: svi mi polako starimo... Možda nekad budeš prisiljen ili ti bude povoljnije kupiti metrice iz ovog ili onog razloga...na to sam mislil, pa si ostavi mogućnost da ti stroj raskoli metricu.
I sam sam razmišljal o tome ali nisam to napravil na svojem kalač u ili nisam od početka napravil vertikalni kalač za metrice, koji bi mi sad dobro došel.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,716
I sam sam razmišljal o tome ali nisam to napravil na svojem kalač u ili nisam od početka napravil vertikalni kalač za metrice, koji bi mi sad dobro došel.
Imam ja jednog, koji možda više kod mene ne bu kalal.

• Like
Reactions: ZJ

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,769
Imam sav željezni materijal (kak uostalom i znaš ;) ) za 25-tonca...pa ga možda i napravim ... ak nikaj drugo, za posuđivati po selu :ROFLMAO:

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,104
ZJ!
A kam buš strpal ovo poslije ovoga?
Ili da pričekaš da prođu ovi dani?

johndoe

Novi član
Tu od
25 Velj 2023
Poruka
10
Pozdrav svima i sretna nova :)
U potrazi sam za kalačem, kardanski ili kardan + elektromotor s mogućnošću cijepanja cjepanica od metra. Godišnje radim 30ak metara drva (bukva/grab/gacija/jalša). Od traktora imam Štore 402 i UTB 550DTC. Prošao sam malo po njuškalu, pa vidim da Krpan 14 tonski kardanski dođe cca 3k€ na akciji, dok Jansen 30 tonski kardan + struja ima za 2700. Znam da je Krpan među kvalitetnijim markama, al me interesira jel stvarno razlika tolika da se bolje isplati njega uzimat. Naravno, ostale preporuke su također dobrodošle :)

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,650
Ako je razlika u snazi duplo, onda vidi dali je i ozbiljna razlika u konstrukciji. 30t treba da prati daleko jača konstrukcija i veća hidraulika (cilindar, pumpa i ostalo da to isprati) ako je to približno isto onda proizvođač nije ozbiljan jer je postavio netačan podatak. Pogledaš i usporedi veličine cilindra prečnik cijevi, veličinu pumpe i razvodnika ( podatak o zapremini i protoku). Možeš to poslikati i staviti ovdje pa će ti neko reći nešto u vezi tih parametara. Za elektromotor takođe snaga i koja pumpa. Takođe može biti reklamni podatak uz cijenu, koji na dijelovima potpuno drugačije stoji. Recimo elektromotor monofazni snage 3kw, a na pločici motora piše 2,2 ili 1,5 kw.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,769
Moj kalač ima stvarni pritisak od 10t, a pogonski elektromotor je 5,5/10kW.
Čisto da shvatiš odnose; da bi imal pristojnu brzinu rada, snaga traktora (pri nazivom pritisku sjekire od "30t") je nekih 20-tak kW, tak da taj Jansen pri pogonu elektromotorom ili nemre dati puni pritisak ili je jako spor.

johndoe

Novi član
Tu od
25 Velj 2023
Poruka
10
Razumijem...
Ovo su konkretni oglasi koje sam uspoređivao:
Jansen: CJEPAČ ZA DRVA KARDANSKI TRAKTORSKI + ELEKTRIČNI 30T JANSEN TS-30K

Krpan: ShieldSquare Captcha

Kako sam rekao, trebam isključivo za vlastite potrebe (pripremam drva za sebe i roditelje). Najvažnije mi je definitivno da mi kalač što dulje traje i da nemam nekih kvarova s njim.

Dakle, koliko sam shvatio, Krpan bi bio bolja opcija..

Vidio sam inače i panexove kalače. Imam doma već malčer i frezu Panex i za moje potrebe su se pokazali čisto ok. Ne znam kakva su iskustva s njihovim kalačima

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,769
Bude te i taj Jansen služil, ali ima nekoliko loše izvedenih detalja. Ako ga već gledaš, onda traži onoga s manjim cilindrom, poput ovoga od 22t ili još manje, jer je brži, a sve iznad 17t je ionak previše.
Na isti stup su postavili i 22 i 30t…ako pogledaš Krpana CV26, onda budeš videl da je greda dvaput jača.

Na vrh