• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

strsljen

Član
Tu od
27 Ruj 2014
Poruka
104
Imam cilindar provrta 80 mm, to mu dođe nekih 8 t pri 160 bara, protok je valjda 16l pri 1500 obrtaja. 400 mm hoda 7-8 sekundi. Cilindar od 100 bi dao tih 12t, vrijeme 11-12 s, ali nega bih morao kupiti, pa zato pitam i kalkulišem

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,717
Evo mojeg iskustva, možda pomogne a možda i ne. Isto tako sam bio u dilemi kad sam slagao drugi "jeftiniji" kalač, prvotni plan je bio da će ga isto pogoniti traktorska hudraulika. Nije to ni bilo toliko loše, kad sam vidio da mi iz rabljenog cilindra izlaze komadići i odlučio sam staviti pumpu i sve na njega, ne trebaju mi takvi problemi. Nisu to već danas ni tolike investicije a može raditi na bilo koji traktor i brže, iskreno za cca 200 eura s ubrzivačem ja se ne bih igrao s tim.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,044
Imam cilindar provrta 80 mm, to mu dođe nekih 8 t pri 160 bara, protok je valjda 16l pri 1500 obrtaja. 400 mm hoda 7-8 sekundi. Cilindar od 100 bi dao tih 12t, vrijeme 11-12 s, ali nega bih morao kupiti, pa zato pitam i kalkulišem
Ajd ovo mi malo pojasni 16l pri 1500obrt, jel to protok pri obrtajima motora ili kad ta pumpa ostvari te obrtaje. Odavno nisam u 533 zavirio ali kako mi se čini ta pumpa je na kardanskoj osovini ili ispred u istom broju okretaja i ima triput manji broj obrtja ili max 500.
MOžeš konstrukcijski predvideti veći cilindar, sad staviš koji imaš a kasnije promijeniš.

strsljen

Član
Tu od
27 Ruj 2014
Poruka
104
Izgleda da si u pravu za protok, škrti su sa informacijama o pumpi.
Par litara manje, par sekundi više, nebitno, više me zanima koliki postotak metrica bi uspjelo rascijepiti s ovom tonažom od 8 t

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,856
Za kratke furke, bez kvrga, 80%, s krvgama - rijetko kojeg.
Metrice, možda 50-75%, ak su lijepe i glatke.
Za ono deblje...hmmm, i tvornički 18-tonac se znojil i neke nije mogel raskoliti.

Takav cilindar (fi80/56) imam na kalaču za kratko (polmetrice). Radi na 200bar maks. tlaka (znači, pritisak mu je 10t) i poneku cjepanicu nemre raskoliti. Furke, a su glatki, more bez brige.

Nema ti sreće s takvom pumpom. Kupi vanjsku, navini ju na 250 bara tlaka i onda budeš imal ~12t pritiska. S tim se da pristojno raditi, ak ne očekuješ čuda.
Na mojem je pumpa od 19cc i vrti se oko 1400 o/min, znači oko 25...27 lit/min. Kak ju misliš pokretati traktorom, može i 25cc.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,044
Tesko je to ovako procijeniti koliko je drvo tvrdo, usukano ili ima unutarnjih kvrga. Po meni je to malena snaga. Takav stroj treba upravo zbog tih tvrdih Ma neko moje mišljenje na takav način rada bi trebao nešto širu sjekiru da bi imalo učinka po dužini. Konstruktivno bi bilo poželjna konstrukcija u obliku radioničke prese ili ćiriličnog slova "P" da bi mogao postaviti sjekiru i na sredinu cjepanice, te istu pomjerati dužinski ispod sjekire. E sad i to je zahtjevno pomjeranja. Mada sve je bolje od ručno.
" Zj" ti je dao podatak, koji takođe preferiram da za ćutak treba 10t metricu mnogo više
Ali opet neki min 12t, za taj projekat. Ovo uzmi kao neke smjernice.

strsljen

Član
Tu od
27 Ruj 2014
Poruka
104
Primamljivo mi ovo do 75%😁
A pošto bi cijepao položenu metricu, smatram da mi ne treba oštrica duga 15 cm, da li bi bilo lakše cilindru da gura neki uži klin

Naknadno vidim odgovor od smilan
Možda klin sa dvije razine širenja

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,044
Naravno što uža sjekira ili nož, manji otpor, samo on ima smisla ka se kreće po čitavoj duzini drveta koje cijepaš a ovako nekad neće biti efekta je neće drvo dobiti pukotinu ni do pola duzinski.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,856
Kod mene je nož, nekih 16 mm. Raskoli one koji pucaju, a neke mora rezati da bi se raskolili. I tad mu je teško.

Najbolji profil sjekire ima Krpanov vertikalni kalač: na početku tanki, a ak se od toga ne raskoli, onda počinje širenje nekih 15-tak cm dalje.

Najgori profil je velika V sjekira od početka: treba puno sile, a kad pukne, drva lete od sjekire, pa je to i opasno.

Svi ležeći kalači imaju noževe a ne sjekire, upravo radi toga.

Na vrh