• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

JosipM176

Član
Tu od
28 Stu 2021
Poruka
89
Pozdrav svim! Naime zanima me dali cjepac za drva koji ima slozeno pogon preko kiper ventila grije jako ulje u traktoru , te dal je sporiji nego onaj kojeg pogoni multiplikator? Jel ima netko iskustva? Imam prednji hidraulik i napred jedan par hidraulickih izvoda pa bi mi to bilo idealno rjesenje…

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,343
Nisi napisao koji je traktor u pitanju. Pumpe traktorske hidraulike su manjeg protoka, njiho sistem cijevi je dobrog prečnika te nema dodatnog grijanja iznad radne temparature koju ima kućište, razlika u pumpi za cjepač je nešto veći pritisak ali to sad da zanemarimo. Nisi naveo koji bi cjepac radio 50 ili 100cm, za 50 cm ti je f80 mm cilindar, za 100 cm ispod 100 nema računa raditi, metrici treba više snage.
Brzina unutarnje pumpe je manja zbog potrebe lake kontrole, i manjeg ptrotoka od 10- 15 ccc, pumpa koje se ugraduju na multiplikatror ( poželjno) 25, do 59cc i okreću se od 3-4 puta brže. Tako da je razlika ogromna i veće i daleko brže, ovo je za traktorre 50-60 konja, neki traktori veliki naravno imaju i pumpe daleko većeg protoka.

JosipM176

Član
Tu od
28 Stu 2021
Poruka
89
Nisam mislio radit sam vec kupit dostupne na trzistu, a traktor je John Deere 95 ks njegova pumpa hidraulika je 23cm3

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,784
Ne treba: zaveže se ručica u uključenom položaju, a kalač ionak vjerojatno ima svoj razvodnik.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,343
Nije naglašena potreba korištenja, samo za kućnu potrebu, nešto više za spremanje u šumi ili neki ozbiljniji sumski posao. Kad se nabavi konstrukcija, cilindar i "razbojnik" onda je poželjno dodati jos 300e odvojena pumpa i multiplikator i 50e za odvojeno ulje, ili kućnu potrebu el motor i pumpa ali onda ima stroj. Ovo bi bilo neka moja preporuka.

• Like
Reactions: ZJ

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
834
Imali negde da se kupi samo ruckica za ovakav razvodnik?

Prilozi

• IMG_20260412_145452.jpg
    IMG_20260412_145452.jpg
    38.2 KB · Pregleda: 19
  • IMG_20260412_145448.jpg
    IMG_20260412_145448.jpg
    28.7 KB · Pregleda: 19
  • IMG_20260412_145445.jpg
    IMG_20260412_145445.jpg
    43.3 KB · Pregleda: 18

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
700
Na mojem jansenu orginalno riješenje je da moraš koristiti obje ruke za dati komandu, tako da se zaštitiš od eventualne ozljede. Ti bi htio isto takvo riješenje ili nešto drugo?

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
834
Taj sam dio skužil.to je kompić kupil polovno i sve je to malo razjebano. Pa je meni dopeljal. Ja bi to predelal na jednu ruku.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,343
Interesantno. Da ima za kupiti ručka ako je daleko 10 km, neisplati se ići to se brže napravi. Pogotovo tebi treba prema tvojoj potrebi a original sumnjam da bi ti pasala bez prepravke. Još navodiš da ćeš to prepraviti. Pa smatram da se razumiješ i napraviti ručku.
Mnogo praktičnije je nožna komanda, kako ko misli nek se prilagodi.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
700
Na mojem to je orginalno složeno na vagu, moraš koristiti obje ruke za dati komandu objema rukama vučeš k sebi - sjekira putuje k tebi, objema rukama guraš komande od sebe - sjekira putuje od tebe. VJerovatno bi se dalo složit da se daju komande jednom rukom ali meni to nema smisla. Ionako ne treba ništa pridržavati jer je cjepač ležeči i radi u obje strane - tako da se sjekira ne mora vraćati natrag.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,343
Što smatraš kao nožna komanda?
Ne misliš valjda pritisak stopalom, to je izuzetno opasno!!!!!
Kakvim ti informacijama barataš neznam. Netačne su. Svi koji rade uslužno cijepanje ogreva imaju složeno na nožno upravljanje.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
12,019
Bit će točne informacije kad nešto pritisne nožnu komandu, a to nisi ti želio?
Iako nožna komanda ima zaštitu

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,343
Bit će točne informacije kad nešto pritisne nožnu komandu, a to nisi ti želio?
Iako nožna komanda ima zaštitu
Biće da si u pravu na osnovu informacija koje posjeduješ o tehničkom rešenju takvih cjepača, o načinu rada operatera i načinu rada poslužioca.
Međutim i ja sam upravu na osnovu dostupnih infomacija i znanja koje posjedujem.
Ja nemam ništa protiv da ti takve podatke proslijediš i drugima, onima koji od tebe zatraže nekakvu prepravku ili izradu takvog cjepača. Medutim ja ću potpuno drugačije informacije da proslijedim. Sve zahtjeve u kojima je potrebna prerada sa tih ( bezbjedinih) odradim na ove ne bezbjedne, ja odradim, takođe sve cjepače za uslužno cijepanje izrađujem samo na nožne komande. Tako se izraduju cjepači i od drugih proizvođača za ovakve namjene. Hobi varijante su druga priča. Mnogo je povreda na upravo tim zaštićenim, a ja jos nemam niti jednu informaciju ovpovredi na ovim profi cjepačima iako su ne bezbjedni. Na nekim mojim izradama se mijenjalo po nekoliko operatera i tri put više dodavača...

Najnoviji postovi

Na vrh