• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalkulacija proizvodnje jaja

Mr. Pile

Član
Tu od
31 Kol 2020
Poruka
52
Pozdrav, na prollijeće sam planirao nabaviti 20-tak kokoška i prodavati jaja.
Koke sam planirao držati u kokošinjcu 3x4 s kućicom za spavanje 3.5x1.
Puštao bi ih vani po mogućnosti svaki dan.
Koju pasminu bi mi preporučili i je li taj prostor dovoljan za taj broj koka?
Unaprijed hvala.
 

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
777
Prostorija 3x4 m je više nego dovoljna za 20 kokoši.Nije potreban dodatni prostor za spavanje, nego se uz zid stave prečke na kojima kokoši mogu spavati.Preporučam
18-tjedne nesilice od provjerenog dobavlača.Treba im osigurati 16 sati osvjetlenja i oko 120 g hrane za nesilice po kokoški dnevno.
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
I je i nije. Neke nesilice budu cijeli vijek na pedlju prostora pa nesu svaki dan. Veci ti je problem održavanje higijene jer dvadeset koka na takvom prostoru za mjesec dana naprave pedalj govana po kojem onda hodaju. Pa kad jos padne kisa i smrad i dodju tekuti pozelis da sve ostavis. Oko izbora rase jer ides na prodaju jaja nemas kaj razmisljati, crvene nesilice.
 

Mr. Pile

Član
Tu od
31 Kol 2020
Poruka
52
Ja inače kokošinjac čistim redovno, a kokoše bi svaki dan Puštao vani oko 1 sat pa do navečer.
Koju hranu preporučuje te?
 

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
777
Ne znam odakle si i što se nudi u trgovinama u tvojoj blizini. Ja za svoje kokoši kupujem superkoncentrat za nesilice i miješam ga sa šrotom točno prema omjeru napisanom na vreći.To ispadne nešto jeftinije nego gotova smjesa za nesilice pogotovo ako imaš svoj kukuruz.
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Evo nesto si razmisljam o tome koliko mi se isplati drzat kokosi. Znaci svaki dan snesu kad ne nesu u prosjeku 5 jaja. To je tjedno 35 komada. Od toga 20 prodam za 30 kuna. Znaci meni ostane 15 jaja za tjednu konzumaciju sto mi je i dovoljno. Posto hranu kupujem i to po 2 kune kilu ispada da tjedno mogu kupiti 15 kila hrane sto im je dosta i za 20 i vise dana. Problem je u tom sto imam 16 kokosi a nese ih samo pet. Da povecam na 10 to bi bila druga dupla pjesma. Pa tko kalkulirao o isplativosti drzanja kokosi nek se zbroji.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Onih 15 kom koja ti ostanu također nekaj vrijede. Moraš i njih uključiti u kalkulaciju.
Mi hranimo 13 kokoši i kokota. Kad su prosječno 3 kom dnevno imamo više nek dosta za svoje potrebe. Kad je više (danas je bilo 6), višak podijelimo i uopće ne delam nikakvu kalkulaciju. Bilo je par tjedni bez ijednoga.
 

Peky

Član
Tu od
8 Sij 2020
Poruka
144
Rukavice na ruke i ujutro provjerit koja nosi koja ne😂 ja sam tako lani tjedan dana pratio i koka koja u tjedaan ne snese jaje ide u lonac 💪
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Ja kako sam koju rjesio za koju nisam bio siguran da nese punica kad ih je trancirala za svaku veli ova bi nesla jer ima mala jaja u sebi. Samo kaj nikak da pocnu.
 

Kiki96

Član
Tu od
6 Stu 2020
Poruka
76
Prema iskustvi nese opet, ali dok prenese nakon nekog vremena, ne znam s cim je to povezano..
Dogadalo nam se da od 15 kokosi ima i prevec jaja, pa nekad dode period par jaja ili skoro nis, pa kasnije prenesu opet..
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,858
Prestanu nesti zbog mitarenja(uglavnom).
Također zbog manjka svjetlosti(kraći dan),promjene temperature(hladniji dani i noći),promjena hrane(nema ni trave više,puževa,glisti,muha itd...)..i kad se opet sve posloži,počinju nesti;)
 

dullknife

Član
Tu od
21 Lip 2014
Poruka
217
S kojim hibridom kukuruza ste najzadovoljniji glede kvalitete jaja i mesa?
Planiram sijati pioneer 9911
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Ja kupujem pajdaš, nije veliko zrno i dobro ga jedu. Covjek mi doveze doma vrecu 50kila za 100 kuna. Prvo sam ga samljeo a vec ga dugo dajem samo u zrnu.
Onaj bjeli kukuruz nece ni kokoši ni kunici. A crveni isto nista posebno makar neki tvrde da je od njega žumanjak crven.
 

dullknife

Član
Tu od
21 Lip 2014
Poruka
217
Ja mislim da je boja zumanjka ovisna o dodacima a ne kukuruzu.
Kad sam dodavao Panovit vitaminski pripravak zumanjak je bio narancasti a kad je koncentrat u malom postotku onda je žuta boja.
Neki tvrde da boja kože pilića ne ovisi o kukuruzu a čini mi se da ni kod zumanjka nije drugacije
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Po meni ovisi i o rasi kokosi jer iako jedu istu hranu neke snesu crveni, neke zuti a neke bljedi zutanjak. Normalno, svi vole da nije bljed.
 

Najnoviji postovi

Na vrh