• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kapitalna ulaganja

• Temu pokrenuo Mister x
  • Datum prvog posta

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,649
jel se mogu traziti kapitalna ulaganja ako me kreditira kombinat sa repromaterijalom,,,za koji ja uredno dobijem račun,
dali to ako moze ici ide pod kredit ili pod plaćanje gotovinom? :mrgreen:

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Trazi se potvrda financijske institucije i ugovor o kreditu, a kombinat nije finacijska institucija. Koliko sam ja shvatio bit je u tome da kapitalna ne podrzavaju kredite koji imaju subvencioniranu kamatu.

Ja bih rekao da to kad te kombinat kreditira ide pod tocku 17, clanka 8 Pravilnika:

17. Za priznavanje ukupne vrijednosti investicije kod investicija koje su djelomično financirane vlastitim sredstvima potrebno je priložiti:
– Ovjerene preslike ugovora o realizaciji investicije zaključenog sa pravnom ili fizičkom osobom registriranom za obavljanje djelatnosti o kojima je sklopljen ugovor,
– Preslike predračuna ili ponuda dobavljača za robe, materijale ili usluge koje su realizirane investicijom,
– Dokaze o izvršenom plaćanju o računima po ugovoru, predračunu ili ponudi.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Smiljan kaže:
Trazi se potvrda financijske institucije i ugovor o kreditu, a kombinat nije finacijska institucija. Koliko sam ja shvatio bit je u tome da kapitalna ne podrzavaju kredite koji imaju subvencioniranu kamatu.
[/i]

ovako ako npr županija financira dio kamate tj u banci je npr kamata 7,5% a županija vam financira do 4,5% , vi dobijete najnormalnije kapitalna, provjereno :!:
tu kod nas svi koriste županijski kredit, tj ona sufinancira kamatu, ali vi dobijete kapitalna na investiciju tj vrijednost stroja il građevine , a kamate ne ulaze u kapitalna i tu oni nemaju veze taj novac je od banke, ali ako neko uđe u glavnicu tj u vrijednost investicije tu je druga pjesma

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,649
sve je to divno ljepo i krasno,,,,a ja opet ne kuzim oc ja dobt kapitalna na 200000kn kredita sto sam dobio od kutjeva...

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
swizach kaže:
sve je to divno ljepo i krasno,,,,a ja opet ne kuzim oc ja dobt kapitalna na 200000kn kredita sto sam dobio od kutjeva...

ti si dobio te pare od kutjeva kao firme, onda nečeš dobit, mora bit od banke novac, tak da če najvjerojatnije kutjevo pokupit pare jer su oni podigli pare pa teb dali.
kod nas je slično bilo sa sjetvom, županija je subvencionirala sjetvu preko banaka, naša zadruga dignula kredit od par milijuna i sad ona kao kreditira sjetvu, ha ha ha i još ha ha ha , naime oni vračaju kredtit u veljači a od ljudi traže u svom ugovoru da im vrate od nove godine, i na tu svotu pokupe kapitalna i što šta toga i kao da su ljudima dobro napravili, pa nije ni čudo da ih svi zaobilaze

miroslaw

Član
Tu od
20 Sij 2008
Poruka
42
Čitam pravilnik, i malo sam iznenađen.

Piše: Članak 11: ......(3) Najniži iznos iskorištenog kredita za koji se može odobriti investicijska potpora za investicije I. skupine iz članka 4. ovoga Pravilnika iznosi 40.000,00 kuna po kreditu.....

Znači 40 000 kuna je iznos kredita na koji se može dobiti investicijska potpora. Do sada je bio 80.000,00 kuna, što je sada još bolje, jer još više ljudi će dobiti šansu da dobije investicijsku potporu.
Koliko se sjećam bilo je govora da će se dići na 150.000,00 kuna minimalni iznos kredita na koji se može dobiti potpora, a ako je ovo istina onda super!

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Da, 40.000 je trenutni sluzbeni minimum, a istina je da se suskalo o 150.000 kn. Ocito su presudile informacije proteklih mjeseci da kod nas mali poljoprivrednici relativno malo drzavnih sredstava povuku, pa su time prosirili raspon poljoprivrednika koje ce moci podici kredit i dobiti kapitalna (kad je kredit vec uvjet). Duplo ;) je lakse dobiti kredit od 40.000 nego od 80.000 :)

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
da li se kapitalna mogu dobiti na izgradnju ograđenog prostora za uzgoj pernate divljači,znači trebao bih žicu prvenstveno,pa onda inkubatore i takve sitnice vezane za uzgoj?
hvala

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Clanak 4: d) Izgradnja, adaptacija i opremanje objekata za poljoprivrednu proizvodnju i akvakulturu;

Clanak 5: c) Kod opremanja objekata i ugradnje opreme (u objekt ili vozila) prihvatljivi su troškovi kupnje nove opreme (uključujući troškove transporta i montaže/ugradnje), a prema računima ili ugovorima o prodaji izdanih od dobavljača;

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
e super,a da li se mogu dobiti kapitalna ulaganja ako imam zemljište koje sam dobio na korištenje?znači ugovorom se definira na koliko dugo sam dobio zemljište na korištenje,te tako ostvariti kapitalna ulaganja?

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
sad sam se malo izgubio...naprimjer imam registrirano OPG ,imam zemljiste u zakupu ili sam dobio na koristenje,ja zelim na tom zemljistu ograditi prostor u kojemu bi bile ptice,znaci zica,ograda,i te neke sitnice,ja trazim povrat ulaganja na osnovu
Clanak 4: d) Izgradnja, adaptacija i opremanje objekata za poljoprivrednu proizvodnju i akvakulturu;

u potrebnoj dokumentaciji nigdje ne pise da treba biti priložen vlasnički list,ili nešto(osim ako se to podrazumjeva),jedino sto pise je sljedece i kolko sma skuzio vrijedi za kupnju zemljista
". U slučaju kupovine privatnog poljoprivrednog zemljišta radi okrupnjavanja poljoprivrednog gospodarstva:
– presliku poreznog rješenja, dokaz o plaćenom porezu na promet nekretnina,
– izvadak iz zemljišne knjige ZK s upisanim podnositeljem zahtjeva za investicijsku potporu kao vlasnikom kupljenog zemljišta.
Prilikom obrade zahtjeva kao utvrđena vrijednost kupljenog poljoprivrednog zemljišta uzet će se za osnovicu vrijednost zemljišta koja je korištena za utvrđivanje poreza na promet nekretnina;
"

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Da, ti radis na objektu za poljoprivrednu proizvodnju. E sad, dali oni traze dokaz da si u posjedu te zemlje, ne znam, ali kod osnivanja OPG-a su te to trazili. Ne mozes upisati u OPG zemlju ako nisi ili vlasnik ili u zakupu. Po toj pretpostavci bih rekao da trebas imati papir kojim dokazujes da si u posjedu tog zemljista. Sugerirao bih da taj papir iskopiras i prilozis zahtjevu.

Mozda netko drugi ima iskustva sa tom tockom d. Ja bih, strogo tumaceci propis, rekao da ne treba nista vise osim racuna dobavljaca (i svih ostalih papira), ali to ne znaci da se neki sluzbenik nece zapitati "A gdje ste to adaptirali?"

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
apsolutno se slazem s time,naravno papire cu prilozit prilikom registracije opg-a,to je samo pitanje vremena,tj vjerovatno na jesen dok se ljudi vrate s godisnjih da sve to mogu sredit,iako mi sestricna radi u savjetodavnoj sluzbi za poljoprivrednike nije mi nista napomenula da moram biti vlasnik,vec samo da imam papire o zakupu tj o zemlji dobivenoj na koristenje,tj cisto je bitno na kojoj ce cestici radi nesto,naravno potpisano i ako se ne varam ovjereno kod javnog biljeznika...sad kad gledam ja namjeravam uzet 2-3 inkubatora,i mislim da zemljiste nema veze s time,ionako cu ih imati doma jer lakse mi je doam to sve sredivati nego da 7km od mene gdje je zamlja uvodim prikljucak za struju,radim neki objekt da imam inkubatore itd..a sad,ako vec prilozim neke racune ili predracune ili sto god je potrebno,manja je mogucnost da se nesto izmulja....

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Ne moras biti vlasnik zemlje. Ugovor o zakupu ovjeren kod biljeznika je prihvatljiv, ali moras priloziti izvode iz katastra ili gruntovnice za te komade da se vidi da je zakupodavac vlasnik. Samo se raspitaj za poticaje dali taj ugovor mora biti visegodisnji (i koliko godina).

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
ok,bez brige ,budem izvjestio vec negdje na forumu daljnje (nadam se) napredovanje..

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
e da li se 40% vraca i kad plačaš gotovinom ili samo na kredit :scratch :?:

Na vrh