• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kapitalna ulaganja

• Temu pokrenuo Mister x
  • Datum prvog posta

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Kapitalna za zemlju: kad se zemlja kupi u zahtjevu za kapitalna se predaje kupoprodajni ugovor, potvrda o placenom porezu i izvod iz gruntovnice sa upisanim kupcem. Dakle, treba ugovor ovjeriti kod biljeznika, platiti porez i predati zahtjev za upis vlasnistva u gruntovnicu (cak je moguce da se upise u gruntovnicu bez da je porez placen, ali bih sugerirao da se porez plati odmah po rjesenju porezne, ako je ikako moguce). Kad gruntovnica izda rjesenje i kad se plati 5% poreza, zahtjev se moze predati.
OPG koji nije u PDV-u: niti zakon niti aktualni pravilnik ne spominju sustav PDV-a kao uvjet za dobivanje

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
u pravilniku stoji da pravo na kapitalna imaju KOMERCIJALNA OPG-a...što znači da je gospodarstvo komercijalno?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Valjda ona koja ne traze poticaje dohodku jer su staracka. Jedino sam to uspio shvatiti iz svih pravilnika i zakona koje sam citao. Sve mi se cini da ni oni koji su pisali pravilnik to ne znaju. Cijenio bih kad bi me se demantiralo :)

Ne mora se biti u PDV-u da bi se smatralo "komercijalnim". To je jednostavno zbrajanje krusaka i jabuka.

P

Poljodjelac

Guest
Smiljane i Roko kad ste predali zahtjev, ako se može znat.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ja početkom svibnja za državne poticaje a u srpnju za županijski poticaj(ovaj bi trebao biti isplaćen do poč listopada, bar tako kažu).

P

Poljodjelac

Guest
Uh ja sam jedan predo u 12 mj a drugi u 3 mj ,pa još ništa.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Zahtjev sam predao u lipnju. U medjuvremenu sam iskopao informaciju da sad tek obradjuju prosinac 2007 sto ce reci da je rok isplate koji je pred godinu-dvije dana bio sest mjeseci sada laganini :( produzen na, minimum, godinu dana.
Po novom pravilniku koji je na snazi vec tri mjeseca, navodno, jos ni lipa nije isplacena.

R

Rajtek

Guest
Smiljan kaže:
Kapitalna za zemlju: kad se zemlja kupi u zahtjevu za kapitalna se predaje kupoprodajni ugovor, potvrda o placenom porezu i izvod iz gruntovnice sa upisanim kupcem. Dakle, treba ugovor ovjeriti kod biljeznika, platiti porez i predati zahtjev za upis vlasnistva u gruntovnicu (cak je moguce da se upise u gruntovnicu bez da je porez placen, ali bih sugerirao da se porez plati odmah po rjesenju porezne, ako je ikako moguce). Kad gruntovnica izda rjesenje i kad se plati 5% poreza, zahtjev se moze predati.
OPG koji nije u PDV-u: niti zakon niti aktualni pravilnik ne spominju sustav PDV-a kao uvjet za dobivanje

A jel se ta zemlja mora kupovat na kredit ili kaj???
Ja planiram na uzet državne zemlje na natječaju, al kolko ja znam prijašnjih godina, kad se kupila zemlja, otplačivala se na 10godina jednom ratom godišnje. Jel to vrijedi za kapitalna????

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Zemlja i kredit: u novom ovogodisnjem pravilniku pise da se osim kredita moze i "vlastitim sredstvima". Sto je pisac propisa s time htio reci samo nebo zna. Teoretski bi trebalo moci da "vlastitim sredstvima" (dakle bez kredita) kupis zemlju i zatrazis (i dobijes) kaptalna.

Drzavna zemlja i kapitalna: kapitalna se mogu dobiti samo za kupnju, a nisam siguran da se drzavna zemlja moze kupiti vec samo zakupiti, a ako se i moze kupiti praksa je (koliko sma ja cuo) da se smatra da je cijena vec "subvencionirna" pa se nema pravo na kapitalna.

usput ...
Jel' ovaj forum itko iz Ministarstva cita ????? Vjerujem da citaju, ali se ne smiju javljati .... Ovo je strasno kad se moras referencirati na price koje si cuo od nekoga, a koji je te price cuo iz druge ruke ... :(

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
dečki nije istina,na pitanje da li mogu ostvariti kapitalna kao OPG koje nije u sustavu PDV-a,odgovor je uslijedio:

Zakonom o državnoj potpori u poljoprivredi i ribarstvu propisano je člankom 12. da od 1. siječnja 2010. godine sva seljačka gospodarstva ili obiteljska poljoprivredna gospodarstva obvezna su pri podnošenju zahtjeva za poticaje dokazati da su upisani u Registar obveznika poreza na dohodak pri Poreznoj upravi prema propisima o porezu na dohodak i da su time po osnovi obavljanja djelatnosti poljoprivrede postali obveznicima poreza na dohodak. Dakle do tada možete ostvariti pravo na povrat kapitalnih ulaganja ako niste u sustavu PDV-a.

Morana Begač,ured ministarstva poljoprivrede
ETO,OD MENE SVAKA POHVALA!!!

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
abrkili kaže:
dečki nije istina,na pitanje da li mogu ostvariti kapitalna kao OPG koje nije u sustavu PDV-a,odgovor je uslijedio:

Zakonom o državnoj potpori u poljoprivredi i ribarstvu propisano je člankom 12. da od 1. siječnja 2010. godine sva seljačka gospodarstva ili obiteljska poljoprivredna gospodarstva obvezna su pri podnošenju zahtjeva za poticaje dokazati da su upisani u Registar obveznika poreza na dohodak pri Poreznoj upravi prema propisima o porezu na dohodak i da su time po osnovi obavljanja djelatnosti poljoprivrede postali obveznicima poreza na dohodak. Dakle do tada možete ostvariti pravo na povrat kapitalnih ulaganja ako niste u sustavu PDV-a.

ETO,OD MENE SVAKA POHVALA!!!

Sorry, ali dugo se nisam ovako nasmijao :D :D :D :madmana: :madmana: :madmana: :gitarist: :toimonster: :gitarist:

Ako ti je spomenuta gospodja na tvoje pitanje tako odgovorila lagano bih joj preporucio da, ako vec nema nekih drugih izvora i kolega koji malo bolje kuze tematiku, procita barem ovaj thread Obrisan neispravan link.
E sad taksativno:
1. Pitao si za sada, a ne sto ce biti u buducnosti
2. Pitao si za PDV, a ona ti odgovara o porezu na dohodak. Kao kad bih ja tebe pitaoa cime se hrane ovce, a ti mi odgovaras da se velike papige iz juzne Amerike mogu gnijezditi u rucno izradjenim kucicama za ptice.

Zakljucak:
I sada i nakon 1.1.2010. ce se bez ulaska u PDV moci ostvariti kapitalna (ako,naravno, nesto ne promjene u medjuvremenu). Ovo o cemu se govori u odgovoru je porez na dohodak a ne porez na dodanu vrijednost. Iz samog naziva ta dva poreza se moze zkljuciti da su to dva razlicita poreza, koji, u sustini, nemaju veze jedan s drugim

Ja jednostavno ne mogu vjerovati kakve su sve gluposti ljud iz kojekakvih "ureda" (navodnici jer takva orgnizacija ne postoji) u stanju napisati. I jos se potpisati.

Sad mi je jasno sto je znacila jedna recenica jednog mi poznanika da imaju "kadrovskih problema" .... .... To nisu kadrovski problemi, to je raspad sustava....Elementarno nepoznavanje elemntarnih stvari. Da nije prestrasno, bilo bi smjesno.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
:shock: :shock: :shock:
možda je žena stvarno mislila na sustav PDV-a?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Ma zena nema pojma o cemu govori. Ako je mislila na PDV zasto citira odredbu o porezu na dohodak.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Mislim da je najbolje pitati savjetodavnu službu. Što oni kažu tako je i nema druge. Jer kad god se pozovete na savjetodavnu službu svi kažu pa može biti da je tako...

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Nebih se bas slozio. Savjetodavna sluzba ne daje novce vec ovi iz Ministarstva. Ti iz savjetodavne mogu reci ovo ili ono a to je irelevantno. Njihov posao je nesto drugo.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Istina, ali ne izlaze ova službenička gospoda na teren već savjetodavna. Kako oni naprave zapisnik i koji oni račun unesu tamo ide para,ne?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
To je tocno, sto se tice npr. poticaja za trajne nasade, ali sto se tice kapitalnih oni uopce nisu u prici ;)

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
abrkili kaže:

odgovor je u redu( i stvarno ga je teško dobiti s tako visokog nivoa, makar nešto ) i žena opsuje da će sa 01.01.2010.g
OPG prestati biti čardak ni na nebu ni na zemlji ( to smo komentirali u prijašnjim postovima ) i da bi mogao ostvariti potpore morat ćeš biti registrirana firma ( obrt ili poduzeće ) koja se bavi proizvodnjom hrane ( znači OPG će vjerojatno prestati postojati ), i mislim da je to u redu. barem sam ja to tako shvatio.

međutim što je problem, a to je smiljan doro naveo, to je pitanje budučnosti a ko zna što če se za 2g desiti. potezi koje vlada vuče sa potporama i za 1Ha i 1 kravicom nam govore totalno suprotno ( da taj zakon nikada neće zaživjeti ako se ne dogode neke radikalne promjene ali NA BOLJE ). a nas sve zanima sadašnjost a ne budučnost ( kaži mi ako te nešto pitam kako trebam raditi i ja ću igrati po pravilima a ako se desi neka promjena obavijesti me i mijenjat ćemo što je potrebno). a za to nisi dobio odgovor.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
KOBAC kaže:
...cut....
i stvarno ga je teško dobiti s tako visokog nivoa, makar nešto
...cut...
Ma gospodja Morana Begač je Stručni referent na odnosima s javnošću u kabinetu ministra i onaj tko joj je pripremio odgovor ju je zeznuo da se njeno ime povlaci po forumu. No dobro :) gromobranska funkcija joj je u opisu poslova.
Ako takvi smjesni odgovori dolaze iz kabineta ministra, ministar bi se stvarno trebao zamisliti kakvu on to strucnu strukturu ljudi ima oko sebe i debelo bi morao pozvati na red onoga tko je pripremio odgovor kojega je, budimo realni, gospodja Begac, vjerujem ni kriva ni duzna, samo forvardirala. A da je samo sa razumjevanjem procitala to sto je kopi/pejstala, vratila bi se autoru odgovora sa komentarom "Covjek pita za PDV, a ne neke druge poreze"
Ako te pitam za PDV, a ti mi odgovoras za porez na dohodak onda je rijec o potpunoj strucnoj nekompetenciji i neprofesionalnsti ili nepostivanju javnosti i nepostivanju kolega. Ili oboje. Nema trecega.

A odgovor je tako jednostavan ... :(

A i ja sam saam sebi smjesan jer otkrivam Ameriku :)

Najnoviji postovi

Na vrh