spyder kaže:
Imam jedno pitanje pa molim ako netko ima iskustva da mi napiše:
Htio bih kupiti manji traktor u vrijednosti 100000,00 kn prijatelj mi ima trajni nasad i kaže mi da treba proći 2 god od sadnje da bi se moglo ostvariti kapitalno, on je već sebi uzeo malčer prošle godine a ja nisam još ništa. Dali to ima veze ili se stvarno nemože dobiti (prijaviti) kapitalno 2 god
Krivo, apsolutno krivo. Prijatelj te krivo informirao. Kapitalna i sadnja nemaju veze jedno s drugim. Jedno je vrijeme koje trebas cekati na isplatu, a drugo koliko dugo ne smijes otudjiti (prodati, pokloniti itd) stvar koju si kupio, a to je tri godine.
Clanak 12, stavak 5 PRAVILNIKA O PROVEDBI MODELA KAPITALNIH ULAGANJA U POLJOPRIVREDI I RIBARSTVU (narodne novine 66/08 od 6.6.2008, ima na
http://www.nn.hr)
Korisnik koji je ostvario pravo na proračunska sredstva za investicijsko ulaganje iz programa ne smije ni na koji način otuđiti predmetno ulaganje, te je dužan održavati ga u svrsi i funkciji 3 godine od datuma Odluke o isplati, osim iz opravdanih razloga iz članka 56. Pravilnika o načinu i uvjetima provedbe modela poticanja proizvodnje (»Narodne novine« br. 17/07 i 133/07)
Apsolutno nigdje u pravilniku ne spominje sadnja i takve stvari. Jedino moras dokazati da si komercijalno polj. gospodrastvo, odnosno moras imati registriran OPG (ili d.o.o. ili d.d za polj. proizvodnju).
Sto se vreman da ti isplate, nakon sto si predao zahtjev sa svim papirima prije se (2005, 2006) na isplatu kapitalnih cekalo 6 mjeseci, a sada je procjena oko godinu dana (trenutno obradjuju kraj 2007), ali isto tako se sire tracevi da ce sada kakti ubrzati.
Edit
Upravo citam izmjene pravilnika o kojima se suskalo
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2008/3324.htm
Dakle, promjenjeno je da se stvar ne smije otudjiti 5 godina i malo je jasnije definrana "vlastita sredstva". Dakle, ako je investicija veca od 40.000 kn moze se traziti kapitalna, ali to ne isklucuje kredit od npr. 20.000,00 kn i vlastita sredstva od 20.001,00 kn, sto zajedno daje investiciju od 40.001,00 kn. I naravno, samo vlastita sredstva veca od 40.000kn se, po ovome, priznaju.
spyder kaže:
kužim to ali on meni tvrdi da ako kupim nešto prije 2 god da nemogu ni tražit kapitalna ulaganja
Krivo.
komer kaže:
znaci nakon 2 godine vlasnistva ili 2 godine nakon potrosnje sredstava trazit kapitalna?nema smisla raspravljat o tome...
Krivo