• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kapitalna ulaganja

• Temu pokrenuo Mister x
  • Datum prvog posta

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
da. vjerojatno je "glasnogovornica" dotične gospode ( to je sada jako in ) i nema veze sa ekonomijom. ali cijenim čak i dobar pokušaj i barem trud ( premda je ponekad bolje da se ne trude, znaš onu samo mi nemoj pomagati! )

G

Gemist boy

Guest
Pozdrav svima!

Zanima me šta točno znači to da će država davati povrat kapitalnih i za investicije djelomično financirane iz vlastitih sredstava?
Odnosno...ako npr. kupujem neki stroj koji košta 140 000 kn i 100 000 dam odmah kao učešće,a za ovih 40 000 dignem kredit jel to znači da ću dobiti povrat kapitalnih za cijeli iznos investicije...ili ipak ima neka granica koliko se najviše može dati učešća da bi se dobila kapitalna za sve?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Koliko se ja sjecam u pravilniku ne postoji detaljnije objasnjenje sto konkretno znaci djelomicno financiranje vlastitim sredstvima . Sklon sam tumaciti da u izracun cifre za povrat bi trebalo ici svih 140.000kn iz primjera, ali to sam samo ja. Kako ce se to obracunavati to nitko ne zna. Osobno, ne iskljucujem ogranicenja na tom planu koja ce se donesti nekom uredbom ministra, jer eto, tri mjeseca od donosenja novog prvilnika u minstarstvu se tek pripremaju za obradu zahtjeva iz 2008.godine po tom pravilniku. Ako tko ima bilo kakvu drukciju informaciju, cijenio bih da je podjeli sa nama ...

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Priča se da će biti povrat kapitalnih ulaganja i za keš. Da se rastereti HBOR. Da li je istina...

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Pa kao sto vidis iz posta iznad, u pravilniku je to navedeno (i dalje se spominje kredit, ali duplo manji nego u lanjskom pravilniku. Bilo je 80.000 a sad je 40.000)

A objasnjenje da se rastereti HBOR je bezveze posto vjerujem da je vecina kredita isla (i ide) preko komercijalnih banaka, a manjina (i brojem i iznosom) preko HBOR-a. Ako je objasnjenje islo preko ureda ministra, odnosno glasnogovornice, o relevantnosti i kompetentnosti vidi raspravu o PDV-u par postova iznad ;)

A to da nece trebati kredit mi samo smrdi na igru izmedju drzave i (komercijalnih) banaka: "Budite dobri inace necemo uvjetovati ljude da polj. strojeve i opremu kupuju preko vasih kredita"

G

Gemist boy

Guest
Kontam kaže:
Priča se da će biti povrat kapitalnih ulaganja i za keš. Da se rastereti HBOR. Da li je istina...

E kad bi to bar stupilo na snagu...dobio bih nekih 25000 kn povrata koje nisam ni planirao... :D :D

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Ja bih da sam na tvom mjestu predao zahtjev, pa nek stoji. Nikakav prekrsaj ne cinis ako nesto trazis, a oni ti odbiju, a opet mozes profitirati.

G

Gemist boy

Guest
Tak ću i napravit jer mogu samo dobit, ne mogu ništ izgubit :)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Gemist boy kaže:
Osim malo vremena i zivaca :)

Nego, usput, dali postoji itko ziv da je dobio povrat kapitalnih, a da je zahtjev predao u ovoj godini??? Ili je mozda netko cuo da je netko u trecem selu dobio?

P

Picek

Guest
Smiljan kaže:
Gemist boy kaže:
Osim malo vremena i zivaca :)

Nego, usput, dali postoji itko ziv da je dobio povrat kapitalnih, a da je zahtjev predao u ovoj godini??? Ili je mozda netko cuo da je netko u trecem selu dobio?
nije nitko čuo a može to čuti eventualno u prosincu ili vrlo vjerojatnije u siječnju..
trenutno se riješava kraj listopada i početak studenog 2007.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Zanimljiva informacija. Meni reklo (i to izvor kojega ne mogu smatrati nepouzdanim i neinformiranim) pred petnestak dana da se radi prosinac 2007. Valjda su u medjuvremenu shvatili da je studeni 2007 prije prosinca 2007 :twisted:

P

Picek

Guest
Smiljan kaže:
Zanimljiva informacija. Meni reklo (i to izvor kojega ne mogu smatrati nepouzdanim i neinformiranim) pred petnestak dana da se radi prosinac 2007. Valjda su u medjuvremenu shvatili da je studeni 2007 prije prosinca 2007 :twisted:
moje informacije su od ponedjeljka prošlog tjedna, od pomoćnika ministra (da ne idem poimence) koji je pisao pravilnik..
ali mjesec sim tam.. poanta je da su još uvijek u prošloj godini..

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
da, tocno, mjesec sim, mjesec tam. I jasno, jedno je ulazak u proceduru, drugo odluka povjerenstva, a trece isplata. Bas me zanima kako ce objasniti u veljaci 2009. da hrpa novaca iz proracuna 2008. godine nije iskoristena :) Valjda ce netko to prioupitati kad se bude raspravljalo o izvrsenju proracuna za 2008. i proracunu za 2009 :)

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
sve u svemu..pojeo vuk magare....
ja zvao županiju zbgo eko poticaja, prve su rekli do kraja rujna a sad zbog "rebalansa" proračuna možda isplate do kraja 12.mjeseca...jer nemaju novaca..
prijatelj mi je rekao da je na kapitalna čekao oko 14mjeseci...i dobio sve i kunu koju je tražio...2006. predao zahtijev

P

Picek

Guest
Smiljan kaže:
da, tocno, mjesec sim, mjesec tam. I jasno, jedno je ulazak u proceduru, drugo odluka povjerenstva, a trece isplata. Bas me zanima kako ce objasniti u veljaci 2009. da hrpa novaca iz proracuna 2008. godine nije iskoristena :) Valjda ce netko to prioupitati kad se bude raspravljalo o izvrsenju proracuna za 2008. i proracunu za 2009 :)
ma sljedeća godina je super godina za dobijanje poticaja i povrat kapitalnih..
izbori su..
da vidiš kako će se rok za povrat kapitalnih odjednom sa 12 mjeseci smanjiti na 5-6 mjeseci a na poticaje se neće čekati par mjeseci nego 30-ak dana..
za nas bi bilo dobro da su izbori svaku godinu, za državu baš i nebi jer bi bankrotirala..

B

Bobo

Guest
Kruze neke glasine, pa reko da kod znalaca provjerim...

Koliko puta mogu iskoristiti povrat kapitalnih ulaganja?

Primjeri koji me konkretno zanimaju:

1. Kupili smo 549DV i dobili povrat kapitalnih ulaganja u iznosu od nekih 22-23% od tadasnjih MAX 25%. zelimo iduce godine kupiti prikolicu, sjetvospremac i jos kojecega, da predjemo 40 000Kn, jer zelimo ostvariti povrat kapitalnih ulaganja od 40%. Da li je ovo moguce ili ne?

2. Covjek je prije godinu-dvije kupio traktor u vrijednosti od (lupam) 200 000Kn. Ostvario sadasnjih 40% i htio je kupiti jos jedan traktor ove godine (mislim da se radi o IMT 539) i receno mu je da se povrat kapitalnih ulaganja moze dobiti samo jednom za mehanizaciju, te da jos moze samo iskoristiti povrat kapitalnih ulaganja u "stocarske svrhe" (nabavka stoke, gradnja stale...) Je li ovo istina ili netko mulja?

Hvala svima koji se potrude objasniti...

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Moje misljenje, prema onome sto znam i sto sam ja procitao u propisima:
1. Moguce. Nigdje, ama bas nigdje koliko je meni poznato, se ne uvjetuje odnosno ogranicava povrat kapitalnih sa onim sto se dogadjalo prethodnih godina.Ne moze se za istu stvar dobiti subvencija bilo koje vrste dva puta, ali jedna investicija u jednoj godini ne iskljucuje drugu u drugoj godini. Ogranicenje je maksimalni iznos povrata kapitalnih u jednoj kalendarskoj godini od 500.000kn za skupinu I (jednostavne investicije) sto ce reci da je maksimalni iznos 500.000/0.4=1.250.000kn
Pise u clanku 11 pravilnika
(1) Najviši iznos investicijske potpore po korisniku u jednoj kalendarskoj godini, za investicije I. skupine iz članka 4. iznosi 500.000,00 kuna, a odnosi se na kalendarsku godinu u kojoj je kredit iskorišten i investicija završena.
(2) Najviši iznos investicijske potpore po korisniku u jednoj kalendarskoj godini, za investicije II. skupine iz članka 4. iznosi 3.500.000,00 kuna, a odnosi se na kalendarsku godinu u kojoj je kredit iskorišten i investicija završena.
(3) Najniži iznos iskorištenog kredita za koji se može odobriti investicijska potpora za investicije I. skupine iz članka 4. ovoga Pravilnika iznosi 40.000,00 kuna po kreditu.
(4) Ukoliko je korisnik za investicije u jednoj kalendarskoj godini podnio zahtjeve za ulaganje iz obje skupine iz članka 4. ovoga Pravilnika, ukupan iznos investicijske potpore koji je korisnik ostvario u pojedinoj skupini uključit će se u izračun najvišeg iznosa koji se može odobriti za II. skupinu. Ukupan iznos investicijske potpore ne može biti veći od najvišeg iznosa iz stavka 2. ovoga članka.

2. Covjek jos nije "ostvario" sadasnih 40% jer jos nitko tko je ove godine predao zahtjev nije dobio tih 40%. Sada obradjuju kraj 2007. Ovdje se vjerojatno radi o tome da ako je predao zahtjev ove godine za skupinu I ne moze ponovno predati zahtjev za tu skupinu vec moze predati zahtjev za skupinu II. Po meni, posto jos nisu poceli obradjivati zahtjeve iz 2008. (odnosno povjerenstvo nije raspravljalo o njegovom zahtjevu) on moze povuci svoj prvotni zahtjev za kupovinu prvog traktora i predati novi zahtjev sa ukljucenim prvim i drugim traktorom. Nigdje ni na koji nacin nije uvjetovano da se kapitalna mogu ili ne mogu dobiti za dvije "iste" stvati (odnosno dva traktora).Jedino sto mu se u tom slucaju desava da mu se, vjerojatno, ne racuna datum (odnosno redoslijed) prvog zahtjeva vec drugoga, te ce time povrat dobiti kasnije.
Takodjer, ogranicenje spomenuto u pravilniku je vrijeme do kada se to moze napraviti definirano u clanku 7, stavak 2:
(2) Zahtjev za odobrenje investicijske potpore za konačno iskorištene kredite i završene investicije u pojedinoj kalendarskoj godini podnosi se Ministarstvu najkasnije do 28. veljače naredne kalendarske godine
tako da ako je prvi traktor kupio u 2007 godini sada vise ne moze ponoviti zahtjev, ali ako je kupljen u ovoj kalendarskoj godini, po meni, moze.

Eto,to je moje razmisljanje. Uglavnom, da bi se moglo pricati jeli se nesto moze ili ne moze moraju se svi detalji i detaljcici znati

Najnoviji postovi

Na vrh