• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kapitalna ulaganja

• Temu pokrenuo Mister x
  • Datum prvog posta
B

Bobo

Guest
Koliko cujem, samo kredit je u igri.

Odes u banku, dogovoris prijevremenu otplatu kredita i to je to... Mi smo traktor uzeli na 6 godina, a bio je isplacen dok je bio pod garancijom. Bas zbog povrata kapitalnih ulaganja je isao preko leasinga...

Tako mozes uzeti neki stroj, kad ti sjedne povrat PDV-a uplatis to u kredit, a kad sjedne povrat kapitalnih, uplatis i to i imas pola traktor otplaceno. Jos ako imas da das za ucesce da si skreses ratu na konju si ;)

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
da ali je opet pitanje kada ce doči ta kapitalna :scratch :scratch
pitam zato sto nije velika količina novca u pitanju pa ne bih uzimao kedit...

B

Bobo

Guest
da bi ostvario povrat kapitalnih ulaganja moras preci 40 000Kn. Meni se to ne cini kao "mali novci" no kako kome...

Uglavnom, ja koliko sam cuo da ili kredit, ili leasing, na gotovu lovu povrata kapitalnih ulaganja nema, nazalost

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
pa misli kupiti prikolicu koja dođe oko 85 000kn...nije mali novac ali opet skupio bih ga i jos bi se dogovorio s gazdom da mu uplatim u 2rate i to je to....
ali ako je kredit u igri onda cu uzeti malo veci kredit jer mislim kupiti prednji utovarivač..

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Bobo kaže:
da bi ostvario povrat kapitalnih ulaganja moras preci 40 000Kn. Meni se to ne cini kao "mali novci" no kako kome...

Uglavnom, ja koliko sam cuo da ili kredit, ili leasing, na gotovu lovu povrata kapitalnih ulaganja nema, nazalost

Prema novom pravilniku je ovo promijenjeno.
Clanak 2:
(1) Investicijska potpora podrazumijeva dodjelu nepovratnih sredstava iz Državnog proračuna Republike Hrvatske kojima Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) sudjeluje u financiranju ukupne vrijednosti investicije za koju je financijska institucija odobrila kredit ili novčani zajam (financijski leasing), s ciljem pomoći korisnicima u olakšanom pristupu kreditima.
(2) Investicijska potpora odobrava se za srednjoročne (najmanje dvije godine) i dugoročne kredite i novčane zajmove u poljoprivredi i ribarstvu.
(3) Investicijska potpora odobrit će se i za ukupnu vrijednost investicije I skupine iz članka 4. ovoga Pravilnika koje se djelomično financiraju vlastitim sredstvima.

Obratiti pozornost na stavak (3), koji je novost u tom pravilniku (u odnosu na lanjski) Prema tome, moze se dignuti kredit od minimalno 40.000 kn (u lanjskom pravilniku je bilo 80.000 kn), a ostatak investiicije pokriti vlastitim sredstvima.

Sto se tice odredbe da kredit mora biti odobren na najmanje dvije godine, to isto tako nije problem jer kredit mozes uvijek otplatiti ranije (placas naknadu banci, cca 2% od ostatka kredita). Jedino sto stroj koji si kupio ne smijes otudjiti (oliti prodati ili pokloniti) minimalno tri godine.

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
744
da li netko zna do kud su dogurali sa isplatom za prošlu godinu,možda vaš osobni primjer-kupili nešto lani i podnjeli zahtjev u 5mj- da li su vam isplatili ?

D

dibomi

Guest
Re:

Pozdrav,
krki, ( ili ako netko drugi zna odgovor) molim te da mi odgovoriš, na totalnom sam početku: kupio sam prije 10 dana 1 hektar zemlje i platio kešom. Ovih dana ću otvoriti OPG, u radnom sam odnosu i za sada nebih u sustav PDV-a. Kada i kako mogu tražiti i ( dobiti) povrat kapitalnog ulaganja za zemljište. Hvala

krki kaže:
za kapitalna ulaganja sam trebao skupiti

1 potvrda da je komercijalno gospodarstvo
2 ugovor o kreditu orginal ili ovjerena preslika
3 potvrda da netreba investicijski plan ako nije iznad 150000kn ako je iznad onda treba inv. plan
4 potvrda banke da si iskoristio sredstva od kredita u cjelosti u iznosu tom i tom ...
5 kupoprodanji ugovor za zemlju i račune za strojeve r1 ili r2 da se vidi ime kupca jmbg itd..
6 potvrda o izvršenim financijskim obvezama prema lokalnoj samoupravi u opčini ili gradu se dobije
7 preslika poreznog rješenja dokaz da si platio porez 5% na promet nekretnine
8 zk izvadak s upisanim podnositeljem zahtjeva kao vlasnikom kupljenne zemlje
kredit može biti namjenski tj poljoprivredu. ali ja sam digo nenamjenski znači bilo koji samo da je utrošen za namjenu koja se financira po kapitalnim ulaganjima što dokazuješ računima

kapitalna ulaganja nemaju veze sa poticajima tj ja sam kupio zemljuu dobio kapitalan ulaganja 25% i na istu zemlju kad sam posadio tražim poticaj za podizanje vočnjaka ,poticaj od županije itd samo nemožeš dobiti sapard jel on ide samo on i jedino on i to 50% od ulaganjea

imam otvoreno opg a sve knjige se moraju voditi kao da si obrt ako želiš biti u sustavu pdv-a što ja jesam i to sam ušao dobrovoljno i moram ostat 5 g minimalno
u sustav pdva se preporuča ulaziti poljpopriv. koji po sili zakona (promet manji od 85000kn u godini) nemoraju ulaziti samo ako planiraju veča ulaganja u sredstva za rad strojeve, prostorije sve gdje si mogu odbiti pedeve inače nema potrebe jel onda imaš samo dobitak a od iduče godine svi koji budu tražili poticaje če morati priložiti i poreznu prijavu a i poticaji ulaze u dobitke

recimo to za kapit. ulaganja računa se ovak na mom primjeru ja sam digao kredita 85000kn i kad sam dokazao i da mi je ukupna investicija 104000 kn dobio sam 25% od 80000 kredita a to je 20444kn znači financira se kredit a ne ukupna investicija malo glupo da moraš dizat kredit ako recimo imaš keš a li kaj češ tako je
zakaj ja nebi mogo dobit na keš ovak sam pomažu bankamna da ljudi više kredite dižu

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Evo i ja sam u toj fazi, pa ćemo riješavati u hodu. Jedino što sam ja išao u sustav PDVa. Ipak dok rodi višnja proći će godina i godina, dotada će biti samo ulaganja. Ako sve uspije bit će mi drago da platim pdv i još da prijavim dobit, makar me oporezovali.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Čitao sam u mljekarskom listu da je izglasan zakon o povratu kapitalih ulaganja kupovine za gotovinu, tj ako se kupuje za gotovinu da se ima pravo na povrat kapitalnih!!

P

Poljodjelac

Guest
breza kaže:
da li netko zna do kud su dogurali sa isplatom za prošlu godinu,možda vaš osobni primjer-kupili nešto lani i podnjeli zahtjev u 5mj- da li su vam isplatili ?
Ako sam te dobro razumio predao si zahtjev u 5 mj. ove godine ( ili prošle)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
ŠANANA IMT 565 kaže:
Čitao sam u mljekarskom listu da je izglasan zakon o povratu kapitalih ulaganja kupovine za gotovinu, tj ako se kupuje za gotovinu da se ima pravo na povrat kapitalnih!!

To si mogao ovdje pricitati jos 15.7 (dva tri posta vise) :)

Smiljan kaže:
Bobo kaže:

Prema novom pravilniku je ovo promijenjeno.
Clanak 2:
(1) Investicijska potpora podrazumijeva dodjelu nepovratnih sredstava iz Državnog proračuna Republike Hrvatske kojima Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) sudjeluje u financiranju ukupne vrijednosti investicije za koju je financijska institucija odobrila kredit ili novčani zajam (financijski leasing), s ciljem pomoći korisnicima u olakšanom pristupu kreditima.
(2) Investicijska potpora odobrava se za srednjoročne (najmanje dvije godine) i dugoročne kredite i novčane zajmove u poljoprivredi i ribarstvu.
(3) Investicijska potpora odobrit će se i za ukupnu vrijednost investicije I skupine iz članka 4. ovoga Pravilnika koje se djelomično financiraju vlastitim sredstvima.

Obratiti pozornost na stavak (3), koji je novost u tom pravilniku (u odnosu na lanjski) Prema tome, moze se dignuti kredit od minimalno 40.000 kn (u lanjskom pravilniku je bilo 80.000 kn), a ostatak investiicije pokriti vlastitim sredstvima.

Sto se tice odredbe da kredit mora biti odobren na najmanje dvije godine, to isto tako nije problem jer kredit mozes uvijek otplatiti ranije (placas naknadu banci, cca 2% od ostatka kredita). Jedino sto stroj koji si kupio ne smijes otudjiti (oliti prodati ili pokloniti) minimalno tri godine.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Da ali to je za djelomično financiranje s vlastitim sredstvima, al sam ja pročitao da dobijš povrat bez kredita, znači odeš u trgovinu, kupš npr traktor, platiš ga kešovinom i imaš povrat kapitalnih!

B

Bobo

Guest
ŠANANA IMT 565 kaže:
Da ali to je za djelomično financiranje s vlastitim sredstvima, al sam ja pročitao da dobijš povrat bez kredita, znači odeš u trgovinu, kupš npr traktor, platiš ga kešovinom i imaš povrat kapitalnih!

MOZDA povrat kapitalnih, ali preko 5 000Kn ako bilo sto kupis kesom, nema povrata PDV-a...

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
ŠANANA IMT 565 kaže:

To jos nista ne postoji. U Narodnim novinamam broj 85/08 od 21.7.2008. jest donesena promjena Zakona o modelu kapitalnih ulaganja, ali takva promjena nije unesena. Moguce da hoce u slijedecim izmjenama Prvilnika, ali to jos nije doneseno. Dali bi mogao citirati sto to pise u tim novinama?

Z

zbjelis

Guest
Može li poljoprivredno gospodarstvo registrirano kao d.o.o. ostvariti povrat kapitalnih ulaganja?

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ne vidim razloga zašto ne...ja na proljeće otvaram d.o.o. ali ću i OPG ostaviti aktivan(moram) i sa njim isto unići u sustav PDV-a...možda netko malo bolje zna,,

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Pa jedan od uvjeta za povrat je dokaza da je rijec o "komercijalnom gospodarstvu" sto d.o.o. sigurno jest tako da ne vidim razlog zasto d.o.o.nebi moglo ostvariti povrat kapitalnih. Ne vjerujem da veliki igraci rade kao OPG ;) vec kao d.o.o. i d.d.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Kakvo je stanje sa isplatma kapitalnih ? Dali je netko dobio po novom pravilniku? Koje zahtjeve sada ekipa iz Mnistarstva sada obradjuje? Dobro bi dosla informacija iz prve, druge ili trece ruke :) .....

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ja još u isčekivanju...

nego, kako idu kapitalna sa kupnjom zemlje i ona šema o okrupnjavanju parcela... može koja riječ o tome

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
da li je moguć povrat kapitalnih ulaganja OPG-u koji nije u sustavu pdv-a?

Na vrh