DinoD kaže:
Pozdrav,
Dobio sam nedavno mail od gospodina iz hzpss-a u kojemu mi kaže da nije moguće dobiti i kapitalna i poticaje...
Bi moglo biti da je to određeno slijedećim:
"(4) Korisnik koji je ostvario pravo na proračunska sredstva za investicijsko ulaganje iz programa Ministarstva izvan okvira ovoga Pravilnika, ne može za to isto ulaganje ostvariti pravo na investicijsku potporu po osnovi ovoga Pravilnika."
Radi se o članku 12, stavku 4.
Ne moze se dobiti kapitalno i poticaji za istu stvar. Dakle, ako si kupio npr. sadnice za trajni nasad i traktor temeljem kupnje sadnica ces dobiti poticaj za podizanje trajnog nasada a temeljem kupnje traktora ces dobiti kapitalna. Ne mozes dobiti kapitalna za sadnice. Isto tako ako si traktor kupio nekomercijalnim kreditom (npr. onaj kojega zupanija subvencionira) ili po nekim drugim povoljnijim netrzisnim uvjetima ili si kupio drzavnu zemlju po nekim povoljnijim uvjetima ne mozes dobiti kapitalna.
Kontam kaže:
Meni su u savjetodavnoj rekli, da za sadnice dobivam poticaj, a za ulaganja u trajni nasad dobivam kapitlna ulaganja???
Da, tako nekako. Odnosno, ne dobivas poticaj na sadnice nego na posadjene sadnice po povrsini koju si zasadio. I to kad je rijec o drzavnom poticaju. Neke zupanije posebno (i dodatno) daju poticaje po sadnicama (npr. 2, 3 ili 5 kuna po sadnici). Ulaganja u trajni nasad je, po meni presiorok pojam. kapitalno dobivas za strojeve, ogradu, mislim i umj. gnojivo. Kapitalna dobivas po konkretnim racunima, a poticaj po povrsini.
Ero kaže:
mali seljak kaže:
molim da odgovori netko tko zna kupio sam neki traktor na lizing i sada uredno vracam rate i želio sam tražiti povrat pdv-a pošto obračun pravim svaka 3 mijeseca ali mi sada kaže moj knjigovođa da su njemu u poreznoj rekli da nemam pravo povrata pdv-a od jednom već kako uplaćujem koju ratu zanima me dali je to istina ako je zašto je to tako kada sam platio traktor sa pdv -om
Ja sam prošle godine tačnije u devetom mjesecu kupio novog Džonija i isto je bilo priča u Novokomercu da neću moći dobiti PDV ali moj knjigovođa mi je rekao da u našoj Vukovarsko srijemskoj županiji to nije tačno i stvarno sam dobio povrat PDV u cijelosti i za učešće od 30% i za preostali dio koji je na kredit .A ovih dana sam i kapitalna dobio ali za svotu koja je bila samo u kreditu a za ono što sam uplatio nisam dobio ništa premda su mi tražili i te uplatnice.
Postoje dvije vrste lizinaga: operativni i financijski. Razliku ne znam detaljno (trebalo bi malo guglati) ali znam da kod jednog nisi vlasnik stroja koji si kupio vec leasing kuca i kod toga ne mozes odbiti PDV odjednom. predlazem da ovu raspravu nastavimo u temi PDV
Obrisan neispravan link.
spyder kaže:
ja sam u vukovarsko srijemskoj županiji i dobio sam samo poticaj na sadnice a na kapitalno za kupljeni materijal se nema pravo, išao sam baš neki dan jer sadim još 3 ha orasa da vidim jel se šta promijenilo kad kažu sve po starom
Promjenjeno je ove godine nn 66/08 i nn114/08 pravilnik clanak 5, stavak f
f) Kod podizanja nasada prihvatljivi su troškovi kupnje sadnica, gnojiva, ograde, armature, obrade tla, sadnje,
postavljanja ograde i armature, analize tla, sustava za navodnjavanje, protugradnih mreža i sustava za zaštitu od
mraza, te izgradnja akumulacija i kopanje bunara
E sad, tu je pitanje dali ce ove troskove priznati ako se traze poticaji za podizanje trajnih nasada. Dilberti iz ministarstva su promijenili pravilnik o kapitalnim a nisu pravilnik o poticajima tako da tu moze biti problema. kako ja stvar tumacim (sto ne znaci da je to tocno) posto za poticaje traze racun za anlizu zemlje i racun za sadnice te dvije stavke se ne mogu ukljuciti u kapitalna. Takodjer treba razlikovati poticaje koje daje zupanija za npr. sadnice i drzava za sadnju trajnih nasada i kapitalna ulaganja.
Ovo sve su
moja razmisljanja i zakljucivanja na osnovi dostupnih mi dokumenta i informacija jer sve to vise manje i mene zulja. Cijenio bih i drukcija misljenja i iskustva i/ili pojasnjenja ovog sto napisah