• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kapitalna ulaganja

• Temu pokrenuo Mister x
  • Datum prvog posta

spyder

Član
Tu od
18 Ruj 2008
Poruka
325
ma znam to sve u sustavu sam pdv i imam registriran obrt odnosno dodatnu djelatnost, samo me zanimala ova informacija

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
744
danas naradio vrbovcu čuo potvrdu da može povrat i za kupnju sa vlastitim novcima ali da je sad obavezna procjena o opravdanosti investicije tj. kupnje bez obzira što kupovao npr. ako traktor zašto takav da nije možda "prevelik" itd

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Prevelik kod kineza, ne košta ni pola nekog zapadnjaka, upola manje snage :lol: Kako će to odrediti ;) Isto tako tko je kompetentan da odluči što tebi treba, jedno je hektar na papiru drugo na terenu. I puno drugih razloga, pogotovo ako dižež voćnjak a sastrane imaš ugovor o najmu za ratarenje da dobiješ stajnjak...

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
breza kaže:
danas naradio vrbovcu čuo potvrdu da može povrat i za kupnju sa vlastitim novcima ali da je sad obavezna procjena o opravdanosti investicije tj. kupnje bez obzira što kupovao npr. ako traktor zašto takav da nije možda "prevelik" itd
Tocno.

Clanak 8, stavak 17 iz pravilnika iz lipnja
17. Za priznavanje ukupne vrijednosti investicije kod investicija koje su djelomično financirane vlastitim sredstvima potrebno je priložiti:
– Ovjerene preslike ugovora o realizaciji investicije zaključenog sa pravnom ili fizičkom osobom registriranom za obavljanje djelatnosti o kojima je sklopljen ugovor,
– Preslike predračuna ili ponuda dobavljača za robe, materijale ili usluge koje su realizirane investicijom,
– Dokaze o izvršenom plaćanju o računima po ugovoru, predračunu ili ponudi.

se mijenja u:
17. Za priznavanje ukupne vrijednosti investicije kod investicija koje su u cjelini ili djelomično financirane
vlastitim sredstvima potrebno je još priložiti:
– Skraćeni investicijski program ovjeren (ovisno o vrsti ulaganja) od Hrvatskog stočarskog centra ili Hrvatskog
zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu,
– Ovjerene preslike ugovora o realizaciji investicije zaključenog s pravnom ili fizičkom osobom registriranom za
obavljanje djelatnosti o kojima je sklopljen ugovor,
– Preslike računa (R-1 ili R-2) dobavljača za robe, materijale ili usluge kojima je realizirana investicija,
– Dokaze o izvršenom plaćanju po računima

Dakle, mora se imati skraceni investiijski program ovjeren od HSC-a ili HZPSS-a, moraju se predati ovjerene preslike racuna te dokaze da je racun placen.

Budimo realni, ja koji sam vrlo kritican prema radu u Ministarstvu i kvaliteti dokumenta koje objavljuju, mislim da taj zahtjev za investicijskim programom nije bezvezna stvar. Ipak su to namjenska sredstva i mora postojati plan investitora za sto i zasto ce ih utrositi.
Mislim da nebi ni za koga tko stvarno zna sto i zasto kupuje, odnosno za onoga tko se stvarno bavi poljoprivredom, napisati skraceni investicijski program. To ne mora biti knjiga. Vjerujem da je dovoljno na papir napisati nekoliko recenica u smislu "Bavim se tim i tim, planiram raditi to i to i poboljsati si kvalitetu posla na tome i tom segmentu. Imam takav i takav stroj koji mi je nedovoljan za moje planove pa cu nabaviti to i to". Vjerujem da su i u HSC-u i HZPSS voljni pomoci onome tko im dodje da mu ovjere program.
Mislim da je taj zahtjev za skracenim investicijskim programom dobra stvar za sve koji nesto rade u poljoprivredi jer ce se sa time ipak smanjiti muljanja, a onaj tko stvarno kupuje za sebe nesto sto mu treba nece imati problem to objasniti. Nitko lud nece svoje novce davati u nesto sto mu ne treba, ako su mu namjere postene. Misljenja?

A

Arijan

Guest
Mislim da je najbolja izmjena u novom Pravilniku ta što je otvorena mogućnost ostvarivanja prava na subvenciju i ako se ne kupuje na kredit. Od toga su najviše koristi opet imale banke, a dobar dio te subvencije su pojele kamate.

Jasno, smanjivanje minimalnog iznosa ulaganja na 40.000Kn je isto korak u pravom smjeru, pogotovo za manje poljoprivrednike koji manje ulažu u mehanizaciju...

D

DinoD

Guest
Pozdrav,
Dobio sam nedavno mail od gospodina iz hzpss-a u kojemu mi kaže da nije moguće dobiti i kapitalna i poticaje...
Bi moglo biti da je to određeno slijedećim:
"(4) Korisnik koji je ostvario pravo na proračunska sredstva za investicijsko ulaganje iz programa Ministarstva izvan okvira ovoga Pravilnika, ne može za to isto ulaganje ostvariti pravo na investicijsku potporu po osnovi ovoga Pravilnika."

Radi se o članku 12, stavku 4.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Meni su u savjetodavnoj rekli, da za sadnice dobivam poticaj, a za ulaganja u trajni nasad dobivam kapitlna ulaganja???

M

mali seljak

Guest
molim da odgovori netko tko zna kupio sam neki traktor na lizing i sada uredno vracam rate i želio sam tražiti povrat pdv-a pošto obračun pravim svaka 3 mijeseca ali mi sada kaže moj knjigovođa da su njemu u poreznoj rekli da nemam pravo povrata pdv-a od jednom već kako uplaćujem koju ratu zanima me dali je to istina ako je zašto je to tako kada sam platio traktor sa pdv -om

Ero

Član
Tu od
27 Svi 2008
Poruka
202
mali seljak kaže:
molim da odgovori netko tko zna kupio sam neki traktor na lizing i sada uredno vracam rate i želio sam tražiti povrat pdv-a pošto obračun pravim svaka 3 mijeseca ali mi sada kaže moj knjigovođa da su njemu u poreznoj rekli da nemam pravo povrata pdv-a od jednom već kako uplaćujem koju ratu zanima me dali je to istina ako je zašto je to tako kada sam platio traktor sa pdv -om
Ja sam prošle godine tačnije u devetom mjesecu kupio novog Džonija i isto je bilo priča u Novokomercu da neću moći dobiti PDV ali moj knjigovođa mi je rekao da u našoj Vukovarsko srijemskoj županiji to nije tačno i stvarno sam dobio povrat PDV u cijelosti i za učešće od 30% i za preostali dio koji je na kredit .A ovih dana sam i kapitalna dobio ali za svotu koja je bila samo u kreditu a za ono što sam uplatio nisam dobio ništa premda su mi tražili i te uplatnice.

M

mali seljak

Guest
i šta sada daja radim zar to ovisi od županije do županije ili bi to trebalo biti jednako za cijelu državu dali je to tako i sa povratkom uloženih vlastitih sredstava kada se od njih očekuje 40% i tko je taj koji određuje i na osnovu čega dali ću dobiti 30% 35% ili 40% povrata kapitalnih ulaganja

spyder

Član
Tu od
18 Ruj 2008
Poruka
325
ja sam u vukovarsko srijemskoj županiji i dobio sam samo poticaj na sadnice a na kapitalno za kupljeni materijal se nema pravo, išao sam baš neki dan jer sadim još 3 ha orasa da vidim jel se šta promijenilo kad kažu sve po starom

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
mali seljak kaže:
i šta sada daja radim zar to ovisi od županije do županije ili bi to trebalo biti jednako za cijelu državu dali je to tako i sa povratkom uloženih vlastitih sredstava kada se od njih očekuje 40% i tko je taj koji određuje i na osnovu čega dali ću dobiti 30% 35% ili 40% povrata kapitalnih ulaganja
Ovisi u kojoj si političkoj stranci i kojeg proizvođača preferiraš :mrgreen: Inaće i hrvatski FBI bi tu mogao napraviti istragu, po kojim uvjetima vraćaju kapitalna ulaganja? Jer ako je npr. na mehanizaciju 40% onda nemre na kineza i srbina 25% a na amera i talijana 40%. Ima tu i drugih stvari...

D

dvoimeni

Guest
Molim pomoć.
Kupio sam poljoprivredno zemljište, upisao ga u Upisnik, otvorio OPG i planiram saditi voćnjak.
Mogu li prije sadnje , kupiti i susjedno zemljište (cash) i tražiti povrat na kapitalno ulaganje nakon sadnje.
Ovaj način mi olakšava formiranje voćnjaka, a priznanje kapitalnih ulaganja znatno pojeftinjuje cijelu priču?

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Dvoimeni možeš, samo podnesi zahtjev u toj godini, jer ćeš čekati do kraja sadnje ;) Također odi još do savjetodavne službe i pitaj koji ti sve obrasci trebaju i kako to da napraviš.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
DinoD kaže:
Pozdrav,
Dobio sam nedavno mail od gospodina iz hzpss-a u kojemu mi kaže da nije moguće dobiti i kapitalna i poticaje...
Bi moglo biti da je to određeno slijedećim:
"(4) Korisnik koji je ostvario pravo na proračunska sredstva za investicijsko ulaganje iz programa Ministarstva izvan okvira ovoga Pravilnika, ne može za to isto ulaganje ostvariti pravo na investicijsku potporu po osnovi ovoga Pravilnika."

Radi se o članku 12, stavku 4.

Ne moze se dobiti kapitalno i poticaji za istu stvar. Dakle, ako si kupio npr. sadnice za trajni nasad i traktor temeljem kupnje sadnica ces dobiti poticaj za podizanje trajnog nasada a temeljem kupnje traktora ces dobiti kapitalna. Ne mozes dobiti kapitalna za sadnice. Isto tako ako si traktor kupio nekomercijalnim kreditom (npr. onaj kojega zupanija subvencionira) ili po nekim drugim povoljnijim netrzisnim uvjetima ili si kupio drzavnu zemlju po nekim povoljnijim uvjetima ne mozes dobiti kapitalna.

Kontam kaže:
Meni su u savjetodavnoj rekli, da za sadnice dobivam poticaj, a za ulaganja u trajni nasad dobivam kapitlna ulaganja???
Da, tako nekako. Odnosno, ne dobivas poticaj na sadnice nego na posadjene sadnice po povrsini koju si zasadio. I to kad je rijec o drzavnom poticaju. Neke zupanije posebno (i dodatno) daju poticaje po sadnicama (npr. 2, 3 ili 5 kuna po sadnici). Ulaganja u trajni nasad je, po meni presiorok pojam. kapitalno dobivas za strojeve, ogradu, mislim i umj. gnojivo. Kapitalna dobivas po konkretnim racunima, a poticaj po povrsini.

Ero kaže:
mali seljak kaže:
Ja sam prošle godine tačnije u devetom mjesecu kupio novog Džonija i isto je bilo priča u Novokomercu da neću moći dobiti PDV ali moj knjigovođa mi je rekao da u našoj Vukovarsko srijemskoj županiji to nije tačno i stvarno sam dobio povrat PDV u cijelosti i za učešće od 30% i za preostali dio koji je na kredit .A ovih dana sam i kapitalna dobio ali za svotu koja je bila samo u kreditu a za ono što sam uplatio nisam dobio ništa premda su mi tražili i te uplatnice.
Postoje dvije vrste lizinaga: operativni i financijski. Razliku ne znam detaljno (trebalo bi malo guglati) ali znam da kod jednog nisi vlasnik stroja koji si kupio vec leasing kuca i kod toga ne mozes odbiti PDV odjednom. predlazem da ovu raspravu nastavimo u temi PDV Obrisan neispravan link.

spyder kaže:
ja sam u vukovarsko srijemskoj županiji i dobio sam samo poticaj na sadnice a na kapitalno za kupljeni materijal se nema pravo, išao sam baš neki dan jer sadim još 3 ha orasa da vidim jel se šta promijenilo kad kažu sve po starom
Promjenjeno je ove godine nn 66/08 i nn114/08 pravilnik clanak 5, stavak f

f) Kod podizanja nasada prihvatljivi su troškovi kupnje sadnica, gnojiva, ograde, armature, obrade tla, sadnje,
postavljanja ograde i armature, analize tla, sustava za navodnjavanje, protugradnih mreža i sustava za zaštitu od
mraza, te izgradnja akumulacija i kopanje bunara

E sad, tu je pitanje dali ce ove troskove priznati ako se traze poticaji za podizanje trajnih nasada. Dilberti iz ministarstva su promijenili pravilnik o kapitalnim a nisu pravilnik o poticajima tako da tu moze biti problema. kako ja stvar tumacim (sto ne znaci da je to tocno) posto za poticaje traze racun za anlizu zemlje i racun za sadnice te dvije stavke se ne mogu ukljuciti u kapitalna. Takodjer treba razlikovati poticaje koje daje zupanija za npr. sadnice i drzava za sadnju trajnih nasada i kapitalna ulaganja.

Ovo sve su moja razmisljanja i zakljucivanja na osnovi dostupnih mi dokumenta i informacija jer sve to vise manje i mene zulja. Cijenio bih i drukcija misljenja i iskustva i/ili pojasnjenja ovog sto napisah ;)

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
kod povrata PDVa je situacija relativno jasna i jednostavna. možeš u obračunsko razdoblje ubaciti SAMO ONE RAČUNE KOJI SU PLAČENI ( ako roba nije plačena nema povrata PDV a ). znači možeš ostvariti povrat na onaj račun koji je plačen. s obzirom da se dosta strojeva uzima na kredit vjerojatno kako ti ide rata koju platiš tako možeš polako vračati i djelove pdv a ( nisam imao takav slučaj ali mislim da je to logično premda se u tom slučaju knjige dosta kompliciraju i vuku se troškovi iz godine u godinu ). mislim da bi to bilo logično ali treba konzultirati knjigovođu.

P

Picek

Guest
KOBAC kaže:
kod povrata PDVa je situacija relativno jasna i jednostavna. možeš u obračunsko razdoblje ubaciti SAMO ONE RAČUNE KOJI SU PLAČENI ( ako roba nije plačena nema povrata PDV a ). znači možeš ostvariti povrat na onaj račun koji je plačen. s obzirom da se dosta strojeva uzima na kredit vjerojatno kako ti ide rata koju platiš tako možeš polako vračati i djelove pdv a ( nisam imao takav slučaj ali mislim da je to logično premda se u tom slučaju knjige dosta kompliciraju i vuku se troškovi iz godine u godinu ). mislim da bi to bilo logično ali treba konzultirati knjigovođu.
stvar je jednostavna, ako si u sustavu R1 tada po poreznom zakonu imaš pravo povući PDV u komadu kod uzimanja financijskog leasinga..
ako si u sustavu R2 tada se PDV povlači sa mjesečnim ratama..
druga stvar je ta što smo mi banana država pa primjera radi Virovitička porezna uprava tumači da R2 do prije mjesec dana može povlačiti PDV sada više ne može..
a Garešnička porezna uprava (mislim da je Garešnica, možda Kutina) pak ne dozvoljava povlačenje PDV-a niti ako si u sustavu R1...
banana država...
do sada se po operativnom leasingu nije kupovala mehanizacija jer pravilnik o kapitalnim je priznavao samo financijski leasing..
sada je to praktički svejedno, jer se sa zadnjim izmjenama pravilnika nije potrebna potvrda o načinu financiranja pa se defacto po pitanju kapitalnih može uzeti i operativni leasing..
jedino je pitanje što je kod leasinga povoljnije i što se dobija sa jednim a što sa drugim..

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
znači mogu ciljati na kapitalna za mehanizaciju a za sadnju poticaji/ha... a gdje tu uguram onu šemu za okrupnjavanje zemljišta...ako se može negdje ugurati?

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
stvar je jednostavna, ako si u sustavu R1 tada po poreznom zakonu imaš pravo povući PDV u komadu kod uzimanja financijskog leasinga..

ponavljam ,i ako neko može iskopati zakon o PDVu neka potvrdi, SAMO NA PLAČENA RAČUNE MOŽEŠ tražiti povrat PDVa. za sve ostale poteze ćete imati problema ako vam poreznici dođu ukontrolu. pdv je pdv bez obzira na R1 i R2
( poduzeće ili obrt ). nažalost neki službenici ( ne svi naravno ) malo teže prate propise.

volio bih kad bi me neko demantirao konkretnim stavkom članak taj i taj.....

Najnoviji postovi

Na vrh