Eh Roko meni nije važno koliko je, da li je to 40 ili 50 dok god imaju ono "DO". Kakve sam ja sreće dobio bi maksimalno 10% na sve
Tako neka oni definiraju prije svega na što se dobije koji postotak, a na što se plaćaku penali, npr imaš 10 jutara zemlje a kupio si traktor od 130 ks, onda ok, pretjerao sam neka lupe penale i smanje kapitalna, ali ako ja imam 10 jutara voćnjaka i kupim traktor voćarski sa 46 do 67 ks neka onda fer vrate. A ne zadužiš se, računaš na pomoć i na kraju ti vrate figu :|
Evo jedan primjer kako sam ja nisam postupio.
Oglas u burzi da čovjek prodaje stajnjak, ok to mi paše.
Od 220 tona stajnjaka smo došli na cijenu 42000 kn+ PDV.
Kako? Pa lijepo, utovar, transport, raspodjela stajnjaka, raspodjela karbokalka i to je to. Sve je računo, 40 tak prikolica, vožnja kilometara i kilometara.
On je naveo tu kao poboljšanje teksuture i kvalitete tla i račun takav kakav je. No meni je bilo puno za to toliko izdvojiti jer tu nije računato 8 tona NPK 10:30:20 gnojiva.
Ja sam mogao to platiti i čekat povrat PDVa i povrat kapitalnih jer je to ulaganje u podizanje dugotrajnih nasada.
Nisam tako postupio nego sam išao na svoju ruku, da prođem što povoljnije i ja i država.
Kupio sam stajnjak 220 tona sa dovozom za 16 600 kn sa PDV. Sad trebam platiti raspodjelu, ali mislim da to generalno neće biti papreno, jer će frend iznajmiti prikolicu, a traktor uzeti od bratića, naravno to će me koštati ali neću moći dobiti račun tako da nema K od kapitalnih ulaganja. No da zaokružimo računicu, ako budem sretan i sve to zaokružim na 20 000 kn to će biti dobar posao, no da li je to tako?
Posao sa mobitelom.
Halo halo gospodine molim Vas da mi odradite onaj posao popravljanje teksture i kvalitete tla. Prebacim 42 000 kn + pdv
PDV mi vrate kad ga vrate. I ako je sreća da se vrati 40% od 42 000 povrat bi bio 16 800 kn i sve skupa bi me izašlo oko 25 200 kn. To bi knjigovođa zaveo kao ulaganje u dugotrajnu imovinu i povećala bi mi se vrijednost zemljišta. No da li sam jeftinije prošao?
Vjerovatno možda dobijem povrat kapitalnih ulaganja na stajnjak jer je izdat na račun, ali to je pitanje??? Ovo je ipak uslužno radila tvrtka koja za to ima registraciju,a ja pak u privatnoj režiji.
Kako sam prošao i što znače kapitalna ulaganja?