• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kapitalna ulaganja

• Temu pokrenuo Mister x
  • Datum prvog posta

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,649
ja sam poslo 23.10.2008,tj tada je urucen,,a nadopuna mi je zatrazena prije 2 mjeseca,,i odamh sam isti dan vratio to sto su jos trazili,,
jel se imam skoro pravo nadati da ce leci? :cry:

Z

zekan7711

Guest
meni su za godinu dana
nesmijes racunat na te novce kad stignu dobro stignu ;)

K

Kordunas

Guest
da li je itko dobio kakvu lovu za kapitalna u prošlih par mjeseci

ANGUS

Novi član
Tu od
11 Ožu 2008
Poruka
19
Kordunas kaže:
da li je itko dobio kakvu lovu za kapitalna u prošlih par mjeseci

Da dobio jedan seljački vođa prije mjesec dana, a predao zahtjev u 12.2008.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
swizach kaže:
jel bi se dalo to kak provjeriti,,dokle je stiglo itd,,
Zovi
http://www.mps.hr/default.aspx?id=3655#uprave
Ravnateljstvo za tržišnu i strukturnu potporu u poljoprivredi
Ulica grada Vukovara 269d
Anica Lucević, ravnateljica
tel: 01 6002 736; fax: 01 6002 851
Nada Talan, tajnica
nada.talan@dmssa.hr
anica.lucevic@dmssa.hr

Traziti konkretnog referenta koji trenutno ima tvoj predmet STOP Odraditi razgovor sa tajnicom na koju svi upucuju STOP Ne zadovoljiti se nacelnim odgovorima STOP Biti strpljiv STOP Ne zvicirati se STOP Zapisivati imena osoba i tel. brojeve sa kojima si razgovarao STOP Ako si nezadovoljan odgovorom pitati ime i telofon sefa te s njim razgovarati STOP Ponoviti proceduru nakon nekog vremena STOP

Z

zekan7711

Guest
Smiljan kaže:
swizach kaže:
jel bi se dalo to kak provjeriti,,dokle je stiglo itd,,
Zovi
http://www.mps.hr/default.aspx?id=3655#uprave
Ravnateljstvo za tržišnu i strukturnu potporu u poljoprivredi
Ulica grada Vukovara 269d
Anica Lucević, ravnateljica
tel: 01 6002 736; fax: 01 6002 851
Nada Talan, tajnica
nada.talan@dmssa.hr
anica.lucevic@dmssa.hr

Traziti konkretnog referenta koji trenutno ima tvoj predmet STOP Odraditi razgovor sa tajnicom na koju svi upucuju STOP Ne zadovoljiti se nacelnim odgovorima STOP Biti strpljiv STOP Ne zvicirati se STOP Zapisivati imena osoba i tel. brojeve sa kojima si razgovarao STOP Ako si nezadovoljan odgovorom pitati ime i telofon sefa te s njim razgovarati STOP Ponoviti proceduru nakon nekog vremena STOP

:lol: :lol: :lol:
treba biti uporan

skladistar

Član
Tu od
26 Kol 2007
Poruka
492
e sad neznam dal je ko do sad raspravljal o tome, al mene zanima dal ako se kupi trakor na d.o.o jel se i onda mogu izvuči kapitalna?
Naravno da se se koristi za obradu i pripremu zemljišta za poljoprivredu, al da se kupi prek d.o.o-a ..... :scratch

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
mislim da da.. jer ja tako planiram kupiti svu mehanizaciju... preko d.o.o.

skladistar

Član
Tu od
26 Kol 2007
Poruka
492
i kak to onda ide?
ima kakva posebna procedura?
predas papire i svejedno odobre kapitalna jer se radi o poljoprivrednim strojevima? :D

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Ovo sam na temi o lijeski malo otisao u off-topic pa evo na pravom mjestu. Uglavnom, preporucam otici na http://narodne-novine.nn.hr/ te prouciti u brojevima 66 i 114 iz 2008 pravilnik i njegovu izmjenu. Dolje je par copy/paste clanaka ...

dokument iz narodnih novina 114/2008
PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O PROVEDBI MODELA KAPITALNIH
ULAGANJA U POLJOPRIVREDI I RIBARSTVU

pise za clanak 11
Najniži iznos investicije I. skupine iz članka 4. ovoga Pravilnika za koji se može odobriti investicijska
potpora iznosi 40.000,00 kuna, ne uključujući troškove iz članka 6. ovoga Pravilnika

Originalni pravilnik koji se mijenja ovim gore je iz NN 66/2008

Članak 4.
Investicijska potpora se odobrava za sljedeća kapitalna ulaganja:
I. skupina – jednostavne investicije
a) Nabava uzgojno valjanih rasplodnih grla u stočarstvu;
b) Nabava matičnih riba za uzgojno-selekcijski rad u akvakulturi;
c) Investicije u višegodišnje nasade;
d) Izgradnja, adaptacija i opremanje objekata za poljoprivrednu proizvodnju i akvakulturu;
e) Nabava ribarskih plovila te nove opreme i mehanizacije za poljoprivredu i ribarstvo;
f) Ugradnja novih rashladnih uređaja na vozilima za prijevoz voća, povrća i riba;
g) Izgradnja, adaptacija i opremanje objekata za uskladištenje i preradu poljoprivrednih proizvoda i ribe;
h) Kupovina privatnog poljoprivrednog zemljišta radi okrupnjavanja poljoprivrednog gospodarstva.

Članak 5.
(1) Troškovi koji su dozvoljeni za kapitalna ulaganja (I. i II. skupine) iz članka 4. ovoga Pravilnika su sljedeći:
a) Kod kupovine grla stoke ili matičnih riba prihvatljivi su troškovi kupnje stoke ili matičnih riba (uključujući troškove transporta) a prema računima ili ugovorima o prodaji izdanih od dobavljača;
b) Kod kupovine novih strojeva i mehanizacije prihvatljivi su troškovi kupnje (uključujući troškove transporta), a prema računima ili ugovorima o prodaji izdanih od dobavljača;
c) Kod opremanja objekata i ugradnje opreme (u objekt ili vozila) prihvatljivi su troškovi kupnje nove opreme (uključujući troškove transporta i montaže/ugradnje), a prema računima ili ugovorima o prodaji izdanih od dobavljača;
d) Kod kupovine privatnog poljoprivrednog zemljišta prema ugovorima o kupoprodaji sklopljenih s prodavateljem i ovjerenih kod javnog bilježnika;
e) Kod izgradnje, adaptacije i rekonstrukcije građevinskih objekata prihvatljivi su troškovi:
– nabave novog građevinskog materijala ili gotovih montažnih elemenata (uključujući troškove transporta) sukladno građevinskom projektu, a prema računima ili ugovorima o prodaji izdanih od dobavljača, te troškovi priključaka (električna energija, voda, plin),
– troškovi izvođenja radova sukladno građevinskom projektu (uključujući pripremne, građevinske, instalaterske radove, troškove montaže na objektu ili troškove izvođenja radova na licu mjesta, te troškove transporta), a prema računima ili ugovorima za obavljene radove izdanih od dobavljača;
f) Kod podizanja nasada prihvatljivi su troškovi kupnje sadnica, gnojiva, ograde, armature, obrade tla, sadnje,
postavljanja ograde i armature, analize tla, sustava za navodnjavanje, protugradnih mreža i sustava za zaštitu od
mraza, te izgradnja akumulacija i kopanje bunara;
g) Kod kupnje plovila prihvatljivi su troškovi kupnje plovila, brodskog motora, opreme za plovila i alata;
(2) Troškovi na računima ili ugovorima mogu biti izraženi u kunama ili stranoj valuti.
(3) Troškovi na računima ili ugovorima čija je vrijednost izražena u stranoj valuti, biti će preračunati u kunsku vrijednost prema srednjem tečaju HNB važećem na dan zaprimanja zahtjeva.

Clanak 6 govori o tome sto se ne moze smatrati investicijom

Troškovi koji nisu dozvoljeni za kapitalna ulaganja (I. i II. skupina) iz članka 4. ovoga Pravilnika su sljedeći:
a) kupnja građevnog zemljišta i postojećih zgrada;
b) nabava rabljene opreme i/ili poljoprivredne mehanizacije;
c) nabava stoke koja nije uzgojno valjana;
d) troškovi PDV-a, poreza, carina i drugih uvoznih troškova;
e) troškovi poslovanja osoba, uključujući troškove održavanja i najma;
f) bankovni troškovi, troškovi garancija i slični troškovi;
g) troškovi konverzije; troškovi tečajnih razlika i naknada;
h) troškovi pristojbi javne uprave (opći upravni troškovi, troškovi najma opreme, strojeva i prostorija, plaće zaposlenih na djelatnostima upravljanja, izvođenja, praćenja i nadzora);
i) troškovi za isplatu usluga arhitekta, inženjera i savjetnika, izrade studija izvedivosti i ekonomske opravdanosti, troškovi nabave patenata i licenci za pripremu;
j) plaćanje u naturi, troškovi vlastitog rada;
k) troškovi kupoprodaje privatnog poljoprivrednog zemljišta između članova istog poljoprivrednog gospodarstva;
l) izdaci kod investicija koji su nastali zbog komunalnih naknada, doprinosa i drugih sličnih pristojbi;

skladistar

Član
Tu od
26 Kol 2007
Poruka
492
e sve je to lijepo al daj ti meni objasni po "domače" :scratch

Ako ja imam d.o.o i bavim se recimo nekim marketingom koji nema veze s poljoprivredom il nečim sasvim stotim, a uz to imam doma zemlje koju ocu odrzavat čistom i oču si kupit malčer i traktor to mogu uzeti npr na leasing,keš,kredu (nije sad to tak bitno) i na to mogu dobiti kapitalna?
e) Nabava ribarskih plovila te nove opreme i mehanizacije za poljoprivredu i ribarstvo

e sad ak se zalomi neki poslič za nekog sa mašinerijom.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
prvo moraš upisati firmu u sustav OPG-a
tako sam ja napravio, prvo sam dao u najam 1 ral zemlje (sa svog imena na firmu), na period od 15god. Kad sam u savjetodavnu donio Ugovor o najmu zemlje na firmu, onda sam mogao firmu upisati u Upisnik... i još par sitnih papira,,, razvrstavenje prema NKD-u, Rjš.trg. suda...ovjeru porezne itd. i bla bla papira...

samo ćeš morati nadoregistrirati firmu za bavljenje uslužnim djelatnostima... tipa održavanje javnih cesta i puteva... uslužno vršenje pripreme i obrade tla mehaničkim putem (oranje, malčiranje)... itd.

skladistar

Član
Tu od
26 Kol 2007
Poruka
492
znaci prvo moram dati neki komad zemlje u najam (površina je bitna il nije :scratch )
onda odem upisati firmu jos i u upisnik i jos tih par papira.
onda znaci da firma makar se necim drugim bavi uz to je upisana i u upinik OPG-a te mogu dobiti pravo na kapitalna ulaganja.
jel tak?
Milislim da već imam uneseno da se firma bavi i komunalnim radovima tak da onda to prolazi.... jel tak? :D

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
to je to.. još će ti u savjetodavnoj reći šta toćčno od papira treba. Površina koju daješ firmi u najam, mislim da nije definirana ali uzmi 1 ral. lakše ćeš pisati najam i naravno ako ti bude trebala procjena vrijednosti zemljišta zbog knjigovođe.
Izvadi si rješenje trg. suda i vidi šta imaš registrirani,,tako je najbolje.

G

GAZDA

Guest
ja dobio u utorak kapitalna ulaganja 40% iznosa bez pdv-a,zahtjev predan u 9 mjesecu prosle godine

Najnoviji postovi

Na vrh