• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kapitalna ulaganja

• Temu pokrenuo Mister x
  • Datum prvog posta

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
Predao sam 28,02.2008. I stvarno sada predugo cekam ali neka. Sada mi fali carinska deklaracija i nesta nestima oko racunom u banci i treba podmiriti dugovanja prema financijama.

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
Sto se tice kapitalinih jos nista nema na racunu.
Valjda se obraduje.

Nego zanime me sta mislite o sljedecem.
Posto sam ja mlad i ajmo reci da bi se htio osamostaliti na neki nacin.
Dali ja mogu od tate kupiti zemlju i osnovati opg i ostvariti kapitalna ulaganja na zemlju?
Dali bi tu doslo do sukoba interesa ili ne?
Planirao sam kupiti neku zemlju od nekoga u ujedno od "tate" da ukrupnim komad pa bi to vodio na sebe i posadio bi vocnjak na su zemlju.
nadam se da ste me shvatili.

Samo jos me zaima sto se uzima kao temelje za cijenu zemljista koje se kupuje?
Neka trzisna vrijednost ili tocan iznos i kupoprodajnog ugovora?

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
nemozes a imas bas takve primjere navedene da to nemre i pise da se zacjenu uzima cifra po kojoj ti porezna odere porez na promet nekretnina kaj je meni dobro jel lupaju dvostruku cjenu od one koju ja u stvarnosti dam za zemlju citaj pravilnik o kap ul pa ti bu odma sve jasno da ne duljim

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Mislim krki da nisi potpuno u pravu, ako govorimo o trenutno aktualnom pravilniku.

U nn 66/08 je izasao pravilnik u kojemu Članak 6. glasi:

Troškovi koji nisu dozvoljeni za kapitalna ulaganja (I. i II. skupina) iz članka 4. ovoga Pravilnika su sljedeći:
a) kupnja građevnog zemljišta i postojećih zgrada;
b) nabava rabljene opreme i/ili poljoprivredne mehanizacije;
c) nabava stoke koja nije uzgojno valjana;
d) troškovi PDV-a, poreza, carina i drugih uvoznih troškova;
e) troškovi poslovanja osoba, uključujući troškove održavanja i najma;
f) bankovni troškovi, troškovi garancija i slični troškovi;
g) troškovi konverzije; troškovi tečajnih razlika i naknada;
h) troškovi pristojbi javne uprave (opći upravni troškovi, troškovi najma opreme, strojeva i prostorija, plaće zaposlenih na djelatnostima upravljanja, izvođenja, praćenja i nadzora);
i) troškovi za isplatu usluga arhitekta, inženjera i savjetnika, izrade studija izvedivosti i ekonomske opravdanosti, troškovi nabave patenata i licenci za pripremu;
j) plaćanje u naturi, troškovi vlastitog rada;
k) troškovi kupoprodaje privatnog poljoprivrednog zemljišta između članova istog poljoprivrednog gospodarstva;
l) izdaci kod investicija koji su nastali zbog komunalnih naknada, doprinosa i drugih sličnih pristojbi;
lj) troškovi po računima ili ugovorima o prodaji roba, materijala ili usluga izdani od pravnih ili fizičkih osoba s kojima je podnositelj zahtjeva povezan vlasničkim odnosima.

a u nn114/08 je izmjenjeno ovo
U članku 6. točka lj) briše se.

Dakle, govorimo o ovome:
k) troškovi kupoprodaje privatnog poljoprivrednog zemljišta između članova istog poljoprivrednog gospodarstva;

Dakle ako otac i sin imaju dva OPG-a kapitalna se mogu dobiti, a ako su u istom OPG-u onda ne moze.

To prema sadasnjem pravilniku, a druga je stvar sto ce promijeniti u novom, tako da bih i ja sugeriro da se za takvu vrlo rizicnu akciju priceka novi pravilnik

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
smiljan slucajno sam ti pm poslao.:(

Smiljane to bi onda znacilo da ja sebi registriram opg i kupim zemlju koja vrijedni npr 3000eura a mi napisemo na ugovor recimo 5000eur i na tih 5 platis 5% poreza ali ipak dobijes 35% natrag.

Za sebe vidim sasvim ljepu mogucnost pocetka poslovanja.Ako je to tako.
A nevidim zasto nebi bilo .Bez obzira zato sto je to moj tata to neznaci da smo mi u "dobrim" odnosima-iako jesmo,ali samo kazem.

T

tomonh

Guest
Jučer sam sa kolegom razgovaral o kapitalnima i veli da u nekom članku piše ako si jednom koristio kapitalna za mehanizaciju prošle god., mogučnost je da sa za ovu godinu neče moč dobit kapitalna za mehanizaciju,nego za kupnju zemlje, a pogotovo zbog recesije. On je na praksi u savjetodavnoj

R

Rajtek

Guest
Ovaj tjedan napokon kupio državnu zemlju.
Kupio sam 2 table ukupne površine od 48 Ha za 770 000 kn na otplatu od 15 godina.
Jel mogu za to tražit kapitalna????

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
Čestitam na kupnji ali mislim da te u ovom slučaju kreditira država i da ne možeš na to dobiti kapitalna.Mogao bi ih dobiti da si kupio kreditom kod neke banke ili kešom.Koja je to klasa zemlje kad je toliko nabrijana cijena.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
tomonh kaže:
Jučer sam sa kolegom razgovaral o kapitalnima i veli da u nekom članku piše ako si jednom koristio kapitalna za mehanizaciju prošle god., mogučnost je da sa za ovu godinu neče moč dobit kapitalna za mehanizaciju,nego za kupnju zemlje, a pogotovo zbog recesije. On je na praksi u savjetodavnoj

To je vrlo siroko tumacenje necega sto je jos u prijedlogu. Ja bih ipak sacekao novi zakon koji ce vrlo brzo izaci.

Rajtek kaže:
Ovaj tjedan napokon kupio državnu zemlju.
Kupio sam 2 table ukupne površine od 48 Ha za 770 000 kn na otplatu od 15 godina.
Jel mogu za to tražit kapitalna????
Cestitke na zemlji. To je vec respektabilna povrsina :)

Mislim da ti kolega dobro rece da nemozes dobiti kapitalna jer su iskljucene kupovine koje idu po subvencioniranim uvjetima. Ja bih samo nadodao da kapitalna uvijek mozes traziti, a druga je stvar dali ces ih dobiti. Djeluje mozda malo neozbiljno, ali ja bih da sam na tvom mjestu razmislio da predas zahtjev pa ako dobijes dobro, a ako ne dobijes opet dobro. Ne kosta gotovo nista, a ne cinis nikakv prekrsaj ako trazis. Jer mi jos ne znamo kako ce novi propis izgledati.

R

Rajtek

Guest
jd4755 kaže:
Čestitam na kupnji ali mislim da te u ovom slučaju kreditira država i da ne možeš na to dobiti kapitalna.Mogao bi ih dobiti da si kupio kreditom kod neke banke ili kešom.Koja je to klasa zemlje kad je toliko nabrijana cijena.

Nemam pojma koja je klasa.
A cijenu mi je jedan lokalni veliki poljoprivrednik nabil....
Malo je duplo nek kaj sam ja ponudil....
Pa ak sam htio zemlju, moro sam prihvatit njegovu cijenu.
Da nije otplata na 15 godina bez kamata, nebi sigurno uzimo.
Isapada oko 16 000 kn po hektru.

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
Ja jos nista a vec sam rekao zahtjev je predan 28.02.2008-za 2007godinu.

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
evo danas sam napisao jos nista od kapitalnih medutim sjelo je taman dana...
od trazenih 63000 isplaceno 50000

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
a ostatak ćeš dobiti ili ne? ....kako oni određuju koliko kome ide nazad... očito nije po onom pravilniku nego po nečijem slobodnom izboru....

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
ostatak dobiti??ma ne,nevjerujem.vidjet cu sta pise na izvjescu kada ga dobijem.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
po 100 ti put pišem da se to izračunava po koeficijentima, zato vama nikom ne štima, ali po računovodstvenom računanju štima u lipu

vi svi računate % na iznos a ne od tog iznosa, a za to postoje tablice, to se ne računa napamet ili digitronom ko svi mi, ali račun štima

nikog nisu pokrali, izračunala je moj stara ( ne želim reći gdje radi i šta radi) u nekoliko slučaja i sve štima u lipu

to je tak kak je :!:

gmiža

Član
Tu od
19 Kol 2007
Poruka
410
Ja isto ne kužim kak nekom ne štima, ako ima cijenu bez pdv pomnoži ju s 0,4 ili 0,5 ovisno da li dobiva 40 ili 50% kapitalnih ulaganja i to je to, a ako računa na ukupni iznos onda njega najprije pomnoži s 0,1803278 da se dobije iznos bez pdv i onda s 0,4 ili 0,5 i to je to :!:
Nek me netko ispravi ako nije tako :idea:

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pa jel čovjek napisao da je tražio 63.000,00 kuna ili koliko??!!!
mislim da nije jednom napisano koliko se daje na kapitalnim i kako se računa.... IZNOS BEZ PDV-a
očito netko iz min. ima slobodnu procjenu koliko bi se pojedincu trebalo isplatiti...
ako su već ZAOKRUŽIVALI iznos, moglo je biti 60.000,00 a ne 50.000,00......... :| :| :roll: :scratch

T

tomonh

Guest
Mislim da je za 2007 bilo 25%,a tad su se kapitalna davala na iznos zajma,kredita. tako smo mi dobili manje od 25%jer smo imali lizing znači zbog učešča koje je bilo 25%,i onda nije cjela neto cjena nego je osnovica umanjena za 7% razlika od učešča lizomga,pa smo dobili manje oko 10000kn.

Najnoviji postovi

Na vrh