• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kapitalna ulaganja

• Temu pokrenuo Mister x
  • Datum prvog posta

IKO

Član
Tu od
20 Stu 2007
Poruka
52
Smiljan kaže:
Lijepo u propisu pise:
(1) Udio investicijske potpore može iznositi do 40% od ukupne vrijednosti za investicije I. skupine iz članka 4. ovoga Pravilnika.
(2) Udio investicijske potpore može iznositi do 50% od ukupne vrijednosti za investicije II. skupine iz članka 4. ovoga Pravilnika.

Do 40% jest rastezljiva kategorija, ali to je pisalo i u prethodnim godinama pa nisam cuo da su ikome smanjili

(inace, rijec je o postocima bez PDV-a i drugih poreza)

A to da se ne moze pratit isto tako nije tocno posto se moraju priloziti racuni, a prije konacne isplate ministarstvo financija mora odobriti isplatu.

Nije računica problem, nego je problem da li je to od ukupne vrijednosti investicije ili je to na uložena sredstva Ako je od ukupne vrijednosti investicije onda je npr 28.000x40:100=11.200, međutim ako je to na uložena sredstva onda je računica ovakova 28.000x40:140=8.000. To zapravao vi plaćate 20.000 a država vam plaća na vaša sredstva ostatak od 40% ili 8000. Međutim ja se slažem sa Smiljanom da je obračun ispravan i po propisima ako se računa od ukupne investicije kako piše i u zakonu, ali ako se drugačije obračuna onda to više nije 40% nego do 40% pa koliko ti se zalomi. A kako je u prpračunu malo sredstava onda su pribjegli rješenju koje im odgovara.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Da, nazlost. Propisi su tako napisani da moze i ovako i onako, da moze odmah ili za tri godine. Dva najbitnija pitanja kada su novci u pitanju nisu bas precizno odgovorena: koliko i kada :)

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
da....to je potpuno neodredeno,,,kada?koliko?
u mom slucaju 28.02 ce bit 1god i jos nista...

P

Poljodjelac

Guest
Taman onda i dobiješ.
Ja u 12 mj. dobio, a predo u 12 mj 2007god.

B

Bobo

Guest
Smiljan kaže:
Nije li bilo neko objasnjenje za to smanjenje za 25 na 23%?

Koliko se sjecam da nikakvog objasnjenja nije bilo...

Prije svega se stari isao raspitivati kod ovog, kod onog, kod ovakvog, kod onakvog, nema gdje nije bio... Traktor je kupovan na leasing uz 40% ucesca, te je leasing prijevremeno isplacen, jer su bili nesto poceli divljati s kamatama.

Uglavnom, cjena je takva kakva je, banka je svoj dio dobila svejedno, prije isplate leasinga smo pitali da li to na ikoji nacin utjece na povrat kapitalnih i PDV-a i receno nam je da NE. Sjeo povrat pdv-a i 23% od ukupne cjene traktora s PDV-om, kako je tada stajalo u zakonu. Sve bez ikakvih poteskoca, problema i zavrzlama.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
danas pricam sa sefom,on bi kupio zemljiste i kucu do njegove,mislim da je 5 rali parcela sa kucom i stalom,20000€ je cijena,pa sad njega zanima da li na to on moze dobiti kapitalna(da li se samo gleda zemljiste ili cijelo imanje)?
zahvaljujem

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
komer kaže:
danas pricam sa sefom,on bi kupio zemljiste i kucu do njegove,mislim da je 5 rali parcela sa kucom i stalom,20000€ je cijena,pa sad njega zanima da li na to on moze dobiti kapitalna(da li se samo gleda zemljiste ili cijelo imanje)?
zahvaljujem

može dobit kapitalna samo na dio koji se odnosi na poljoprivredno zemljište , a može još i dio koji je neko drugo zemljište uz prenamjenu, ali objekti ne idu u to

ima kod nas da su kupovali tako zemljište, pa svi vele da je jako komplicirano i dugotrajno, ali izvedivo

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Tocno je bogec napisao. Ovisi kako mu je u grontovnici zemlkja rasporedjena. Najidealnije bi bilo da mu je zemlja podjeljena na (minimalno)dvije parcele. Jedna manja gradjevinska na kojoj je kuca i stala, a druga (druge) poljoprivredne i onda napravi dva ugovora: jedan za kucu i stalu i parcelu na kojoj se one nalaze, a drugi za poljoprivrednu zemlju. Ukoliko mu je sve u komadu, onda mora raditi parcelizaciju. Treba uzeti kalkulator koliko ga kosta parcelizacija i prenamjena gradjevinskog u poljoprivredno (ne malo), a koliko eventualno moze racunati na kapitalna i donijeti odluku.

P

pehist

Guest
da, najbolji je nacin sklopit dva ugovora, jedan za kucu, drugi za zemlju. ako je ipak sve kupljeno preko jednog ugovora moze se uzet procjenitelj koji ce napravit procjenu, koliko vrijedi gradjevinsko zemljiste sa objektima a koliko sama poljoprivredna povrsina. i onda se to fino posalje u ministarstvo i trazi se povrat samo na poljoprivredno zemljiste. ;)

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
puno vam hvala svima!tak smo mi nesto i smislili jer bilo bi preidealno da se i na kucu dobiju kapitalna,iako bi to bilo nesto kao okrupnjavanje zemljista?

a sad za moj slucaj,naime,nanjusio sma jednu parcelu,12000m2,sad ako bih ja to htio kupit,a naprimjer da nemam novaca za to nego bih morao traziti kredit,ako sam dobro cuo od "sela" covjek iam 3ha ukupno na 3 parcele,ali bi navodno prodao samo ovu od 12000m2,ako bi se uspjeli pogodit za sva 3ha,kako bi se to trebalo rijesit s obzirom da ja nemogu u 3 dana dobit kredit za zemlju,da li onda ja dajem kaparu,pa se to potpise neki predugovor ili nesto,da sam mu dao novce i onda kako banka moze vidjet kolko ja trebam kredita za zemlju(nebi iskljucivo zemlju uzimao iz kredita),ali ja bi banci trebao neku uplatnicu,ili predračun priloziti,pa sad neznam kako to ide...jer mi na kupoprodajni ugovor mozemo napisat da on cijeni zemlju 5000€ i da sam mu ja toliko isplatio,ili ja mu platim 5000€a na kupoprodajni ugovor napisemo 5000kn radi placanja poreza?nadam se da ste me skuzili...te jos jedno,da li ja kao osoba bez ijedne nekretnine na sebi imam pravo oslobođenja od plaćanaja poreza za prijenos nekretnine prvi puta?
zahvaljujem

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Nisam bas siguran da sam 100% razumio, ali ovako.
Ako uzimas kredit samo za nekretninu mozes u banci (i sa prodavateljem, naravno) dogovoriti da ona direktno plati prodavatelju cijeli iznos umanjen za eventualnu kaparu.
Isto tako i za druge stvari. Banka u tvoje ime placa po predracunu.

Moze se sa bankom dogovoriti da ti isplacti cijeli kredit na tvoj racun i onda ti dalje hendlas sa novcima kako ti odgovara.

U svakom slucaju, takve stvari si stavi kao podsjetnik na papir i dogovori sa bankovnim referntom sastanak i sve pitaj. Pa onda kad ti odgovori, doma sve odgovore prouci, pa pnovi sastanak. I tako dok sve nije jasno. Ne zaboravi u banci si ti kupac i bankar ti pokusava prodati kredit)

Poreza na promet za prvu nekretninu si, cini mi se, oslobodjen ako je ta prva nekretnina stan za stanovanje, sto zemlja nije.

P

pehist

Guest
posto se ne radi o nekom "prevelikom " iznosu (5000 E), najbolje ti je uzet nenamjenski kredit, istina, kamata je nesto veca, ali u trenutnoj situaciji financijske krize, malo koja banka ce te kreditirati za kupovinu nekakvog polja, oranice, livade i nekakve stare kucice. jer banci ta kuca i zemlja ne vrijedi nista, jer se tesko mogu naplatit u slucaju tvog nevracanja kredita. osim toga procedura stambenog kredita je dugacka i komplicirana.

dakle uzmes nenamjenski kredit, on bi se trebao realizirati u roku 2 tjedna max, i dodjes kod covjeka potpisete ugovor i izjavu o isplati kod biljeznika, ti njemu novce i mirna bosna.

sto se tice kapare, mozes se dogovorit s covjekom kako oces, ako ti vjeruje cekat ce te i bez kapare, ili mu das nesto love kao kaparu, koju ti on poslije vrati, ili mu isplatis trazenu cijenu umanjenu za kaparu. sve je stvar dogovora i eventualnog povjerenja.

sto se tice poreza na promet nekretnina, istina je da ne placas porez u slucaju kupovine prve nekretnine, ali samo na odredjeni broj kvadrata (sad neznam tocno ali negdje oko 50m2 ako na tom terenu naravno postoji nekakva kuca. za svakog novog clana kucanstva priznaje se jos nesto kvadrata (oko 20m2 na koji ne placas porez pod uvjetom da i ti clanovi nemaju nekakvu nekretninu i moraju se prijavit na tu adresu).

i nemoj mislit da su u poreznoj blesavi. mozes ti napisati da si platio zemlju 5 kuna, oni ce izac na teren i naplatit porez po njihovoj procjeni. najbolje je napisat realnu cijenu (malo umanjenu naravno), onda mozda i nece izlazit na teren, prihvatit ce tvoju cifru, odrezat 5 % i dobro. porez nemozes zaobic nazalost.

P

pehist

Guest
Smiljan kaže:
Da, ovo mi djeluje kao najjeftinije rjesenje ;) a moglo bi proci :)

ja sam tako napravio, pa cemo vidjeti.

zenska iz savjetodavne mi je preporucila covjeka koji se time bavi, a on se kune da je vec napravio to par puta i da prolazi. ;)

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
radi se o kreditu kojim bi kupio zemlju,nebitno da li tu ili neku drugu,zicu za fazaneriju i jos neke potrepstine..znaci ugrubo zemlja,zica(ograda),stupovi,el. pastir,pa nesto daski,osb ploča,trapeznog lima itd...druga stvar je da bi mi kredit odgovarao sa godinom dana poceka(iako u grace periodu placam kamatu),jer imam jos godinu dana kredit na auto...kak mi se cini jos cu tu godinu morat cekat,ili prodat jedno od 2 građevinska zemljista da bih kupio poljoprivredno...ali pitam informativno...jos nisam regao OPG,moram i to rijesit sto prije...a htio bih zemlju rijesit prvo da nemoram opet ic upisivat zemljiste da sam kupio,a prodao jedno građevinsko...ma komplikacije!

hvala svima!

M

mvicelic

Guest
Postovani.
Zanima me dali se po novoj odredbi predaju zahtjevi za kapitalna ulaganja na godisnjoj osnovi ili po zavrsenoj investiciji bez obzira kolika ta investicija traje...recimo da traje 2 godine koliko je rok koristenja kredita za podizanje trajnih nasada od HBORa.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
kad nešto kupiš, uzme račun i zahtjev i predaješ za kapitalna..bez obzira koliko si utrošio

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
evo ja sam dobio dopis da mi fali kojesta....tako da ce valjda biti brzo kada im dostavim dokumentaciju....

Najnoviji postovi

Na vrh