• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kapitalna ulaganja

• Temu pokrenuo Mister x
  • Datum prvog posta

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
čim prije tim bolje...jedino ako to neće biti predizborna taktika.... :cry: :cry:

R

Rajtek

Guest
Koji je rok za prijavu za kapitalna.
Jel od trenutka kad kupiš robu???

miroslaw

Član
Tu od
20 Sij 2008
Poruka
42
Pozdrav!

Imam par pitanja...

Procitao sam ovaj topic, ali ono sto mene zanima nitko nije spominjao.

Imam recimo situaciju:
OPG sa 150.000,00 kn na racunu (ziro racun od OPGa)
Kupio bi 3 stroja u od 2 prodavaca
Prvi stroj - 100.000,00 kn - prodavac br. 1
Drugi stroj - 20.000,00 kn - prodavac br. 1
Treci stroj - 30.000,00 kn - prodavac br. 2

Zelim da dobijem kapitalna ulaganja - to mi je cilj.

Cuo sam za opciju da se digne kredit na temelju kapitala. Neznam kako se to tocno zove, ali ja recimo imam na racunu tih 150.000,00 kn i na temelju toga bi digao kredit na recimo 2 godine.
Uplacivao bi svaki mjesec sa racuna, a valjda ti novci na racunu bi mi bili jamstvo.

Da li netko zna malo vise o tome?

Da li netko ima iskustva sa kupnjom strojeva od dvije različite tvrtke a da se dobiju kapitalna na sve to?

Prodavac br. 2 mi je rekao da se to moze, ali da onda kao oni moraju "prodati" taj svoj stroj prodavacu br. 1 pa to onda ja od njih sve uzmem, ili tako nesto, dok prodavac br. 1 mi nije znao nista o tome.

Dakle ako netko ima ideju, zna nesto u vezi ovoga, kupnja vise strojeva od vise prodavaca, stime da kredit nebi dizao temeljeno na svojim primanjima (osobnim) nego na temelju OPGa, i stime da mislim da onda ne mogu dici poljoprivredni kredit, nego mogu nenamjenski (neku varijantu valjda).

EDIT:
Još jedno pitanje, zakon kaze da povrat kapitalnih ulaganja moze biti 20% iznosa racuna, ili 25% iznosa kredita.

Dakle, ako je meni kredi jednak iznosu racuna (150.000,00 jedno i drugo) onda dobijem kapitalna 20% ako sam dobro shvatio (30.000,00)?
A sta ako bi digao kredit na 130.000,00 kn recimo, onda bi mi se gledala kapitalna na to, znaci 32.500,00 kn?
Da li se to može, i kako onda ovo ostalo placam?
Vjerujem da me razumijete, samo nadam se da netko ima odgovor na sve ovo, jer mislim da je to i drugima interesantno.

Unaprijed hvala.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
uh puno pitanja,ovako pošto ti ideš na kredit, nije bitno od koliko ponuđača uzimaš strojeve jer ti u banku nosiš ponude na kojima je taj stroj i ta cijena, oni po tome odobravaju kredit.
za kapitalna njih ne zanima gdje si kupio od koliko njih si ti to kupio, već ih zanima da je novo i cjelokupni račun znači zbroj svih cjena, tj kredit na koliko je novaca odobren
što se tiče dužine kredita mislim da mora bit na minimalno 5 godina da bi dobio kapitalna, al to provjeri.
u bankama su postrožili jako kriterije od nove godine jer npr ne žele uzimat traktore nazad koji su do sad bili jamstvo, več imaju druge metode.
što se tiče kapitalnih dobro se raspitaj jer dolazi zakon da se povečava donja granica za povrat na 160000kn, pa da si još nekaj kupiš da pređeš tu brojku pa si miran s kapitalnim oko iznosa za povrat

miroslaw

Član
Tu od
20 Sij 2008
Poruka
42
Hvala bogec.

Pa ovako, meni su i jedni i drugi rekli da je od 2 godine pa na dalje (i jedna zenska iz Hypo mi je to isto rekla), a ja bi na sto kraci rok, ali moze i na 5 jer taki tak planiram isplatiti kredit kada dobijem kapitalna nazad, dakle ako dobijem kapitalna recimo za 6-7 mjeseci kredit bi isplatio koji mjesec poslije, to se moze, nema nikih problema oko toga?

Kazes za banku nije bitno od koliko je ponudjaca, dakle dodjem sa 2 ponude i trazim kredit za to.
A isto to kazes i za ministarstvo, i njima je bitno da je zbroj jedan iznosu kredita, da kredi nije veci.

Sta je to sa 160.000,00 kn, za to nisam cuo, a mislim da me to nece kaciti, jer ja ovo planiram kroz mjesec dana realizirati.

Jos dosta pitanja treba ogovoriti.....

igor_peradar

Član
Tu od
24 Sij 2007
Poruka
277
Evo ja sam zvao načelnicu odjela za KP prije mjesec dana . Kredit minimalno 80000,00 kn, najkraći rok 2.g.

Kad spominješ prijevremeno zatvaranje pazi, nemoj da ti ugovorom o kreditu navedu točno vrijeme zatvaranja, jer tada ti kreda nema vrijeme otplate 5.g., nego možda 15 mjeseci.

Još jedna stvar banke baš nisu susretljive oko prijevremenog zatvaranja krede jer je njima zarada na kamati, pa često znaju stavljeti visoke naknade za zatvaranje kredita do 3 % od iznosa kredita.

Ako namjeravaš prijevremeno konačnu otplatu spomeni bankovnom menađeru za odnos s klenijentima da kreditnom odburu za tvoj predmet predloži mogućnost prijevremene konačne otplate kredita uz neklu prihvatljivu naknadu 0,5-1% od iznosa krede.
;)

miroslaw

Član
Tu od
20 Sij 2008
Poruka
42
U svakom slucaju bi isao na 2 godine ako mogu, a mislim da mogu, tako da ako ce mi naknada za izlazak iz kredita biti oko 1% izaci cu, ali ako ce biti velika, preko 2% mozda necu izaci, nije dugo ni 2 godine, dok da je kredit na duzi perijod onda bi svakako htio da ga ranije zatvorim, ali mislim da cu moci na 2 godine.

Nego, da li itko ima iskustva sa takim kreditom, nisam bas na ti sa njima, cuo sam za lombardne, ali mislim da to nije ovo sto ja zelim....ustvari neznam kako se zove taj kredit koji meni treba.

I dali mogu dici kredit na 80-90% iznosa racuna, vezano za zakon koji kaze da povrat kapitalnih ulaganja moze biti 20% iznosa racuna, ili 25% iznosa kredita, a ja bi da mi bude 25% iznosa kredita. Kako ostalo platiti?

J

japa

Guest
Ja bio jučer na otvorenju sajma u Gudovcu...i pozorno slušao ministra Pankretića koji je rekao ovo citiram: " Ako želimo pomoći našem poljoprivredniku da bude konkurentan , potrebna mu je pomoć vlade, a danas vam jasno i glasno mogu potvrditi da se ovih dana završava pravilnik o sufinanciranju kapitalnih ulaganja na 40 % ".

Eto baš mi je drago što sam na sajam bio prisliljen ići u petak a ne u nedjelju jer ovoj informaciji vjerojatno ne bih vjerovao da nisam čuo na vlastite uši.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
jako dobro...samo kad će početi sa provedbom. Ako kupim mehanizaciju ove godine dali ću uspjeti ostvariti pravo na tih 40% ili me kači sadašnjih 25% (bolje išta nego ništa).... :?: :?: :scratch

miroslaw

Član
Tu od
20 Sij 2008
Poruka
42
roko kaže:
jako dobro...samo kad će početi sa provedbom. Ako kupim mehanizaciju ove godine dali ću uspjeti ostvariti pravo na tih 40% ili me kači sadašnjih 25% (bolje išta nego ništa).... :?: :?: :scratch

Bolje je pitanje....barem za mene....ako ja kupim sada ili uskoro nesto za manje od 160 000 kn da li cu dobiti kapitalna?.....najvjerojatnije da da......jer nema smisla da to krene u provedbu odmah, a da ljudi koji u medjuvremenu dizu kredite ili cekaju na dobivanje kapitalnih izvise.....tako da nadam se da ce i jedni i drugi biti zadovoljni.......

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Ako moze detaljnije objasnjenje limita od 160.000kn. Odakle ta informacija? Prvi put cujem ....

J

JOSIP.1

Guest
miroslav

evo da t ja napisem nesta, to kako bi ti digao kredit, ili financijski lizing, to je najcisca situacija u kojoj ti nemas nikakvih problema i koju banke najvise vole, znaci ti imas lovu a hoces kredit da pokupis kapitalna...

postupak ti ide ovako: prvo pokupis ponude od svih strojeva koje zelis kupiti I SADA PONAVLJAM NESTA STA SAM VEC NAPISAO, MOZES UZETI VISE STROJEVA IZ RAZLICITIH TRGOVINA NEMA GOVORA O NIKAKVOM PREPRODAVANJU ILI NEZNAM CEMU...

kad to napravis ides u financ ustanovu gdje trazis kredit, moja topla preporuka ti je hypo leasing, ali u tvom slucaju ce najvjerovatnije biti neka banka jer ti moras svoju lovu orociti sto kod lizinga ne mozes (mozda i mozes ali nisam siguran) i trazis ih da te kreditiraju po tim ponudama cjelokupni iznos.

ti svojew novce orocis na vrem period na koji dizes kredit i radis trajni nalog za placanje rata kako dospjevaju s tog orocenog iznosa..

takav kredit ce ti bit vrlo brzo i sigurno odobren jer se banka 100% osigurava i nista ne riskira...

do sada je bilo da dobijes max 20 % na taj nacin na koji bi ti uzeo kredit. da uzmes kredit sa ucescem da ti banka ne financira cijelokupni iznos onda bi dobio 25% na kreditirani iznos ako je on manji od ovih 20%, uvijek dobijes nom izracunom koji je manji...

moj savjet, pricekaj ovaj novi pravilnik, i obrati paznju na limit kojise sada spominje od 160.000...

S

seljaček

Guest
160000,00kn :mrgreen: Lani sam kupio traktor i podnio zahtjev za kapitalna 20% vjerojatno če biti do 8 mj sada trebam Prikolicu za stajnjak Rasipač min gnojiva Prednji utovarivač što bi bilo oko 100000,00 kn šta da kupim za još 60000,00 kn da bi dobio kapitalna čista glupost dali nebi bilo jednostavnije da kupiš NOVI priključak ili stroj i za njega dobiješ kapitalna a ne ovako jer pitanje je ko če od manjih poljoprivrednika tipa 25ha zemlje i stočarstvo imati bonitet da digne tih 160000 kn kredita uz recimo neki postoječi stari kredit za štalu ili traktor ili zemlju :scratch

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
seljaček kaže:
160000,00kn :mrgreen: Lani sam kupio traktor i podnio zahtjev za kapitalna 20% vjerojatno če biti do 8 mj sada trebam Prikolicu za stajnjak Rasipač min gnojiva Prednji utovarivač što bi bilo oko 100000,00 kn šta da kupim za još 60000,00 kn da bi dobio kapitalna čista glupost dali nebi bilo jednostavnije da kupiš NOVI priključak ili stroj i za njega dobiješ kapitalna a ne ovako jer pitanje je ko če od manjih poljoprivrednika tipa 25ha zemlje i stočarstvo imati bonitet da digne tih 160000 kn kredita uz recimo neki postoječi stari kredit za štalu ili traktor ili zemlju :scratch

naš dragi božo je rekel ne citiram u slovo, kapitalna se podižu na 40% a isto tako se minimalni limit podiže duplo, tak je reko , E SAD MORT JE TO BILO U EFEKTU NJEGOVOM, pa se odnosilo možd na nekaj drugo, treba pričekat zakon pa čmo vidt kaj je točno jer ovo je sve rekla kazala.

e seljaček kupiš meni ko frendu za tih 60000 kn prednji utovarivač, i eto popunili smo kvotu ;)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
bogec kaže:
seljaček kaže:

naš dragi božo je rekel ne citiram u slovo, kapitalna se podižu na 40% a isto tako se minimalni limit podiže duplo, tak je reko , E SAD MORT JE TO BILO U EFEKTU NJEGOVOM, pa se odnosilo možd na nekaj drugo, treba pričekat zakon pa čmo vidt kaj je točno jer ovo je sve rekla kazala.

e seljaček kupiš meni ko frendu za tih 60000 kn prednji utovarivač, i eto popunili smo kvotu ;)

A formalno je jos na snazi stari pravilnik sto ce reci da oni koji sada realiziraju krediti i odrade kupnju do kraja upadati po kriterijima staroga?

vedrankc

Aktivni član
Tu od
10 Kol 2007
Poruka
1,193
Mene zanima dal se povrat kapitalnih ulaganja može ostvariti i na kupnju poljoprivrednog zemljišta?
Planiram kupiti veće količine zemljišta zato iznesite svoja iskustva.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
to i mene zanima...meni rekli da nije bilo toga prije ali da postoji velika mogućnost da će se to ostvariti...bar se nadam

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
kasno sam skužio da si već postavio pitanje na drugi forum...i naravno dobio odgovor...ja nisam znao za to da je krenuo poticaj za kupnju zemljišta...koji su uvijet za povrat :?:

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
roko kaže:
kasno sam skužio da si već postavio pitanje na drugi forum...i naravno dobio odgovor...ja nisam znao za to da je krenuo poticaj za kupnju zemljišta...koji su uvijet za povrat :?:

Prema postojecom pravilniku (govorim napamet) za kapitalna predajes potvrdu o placenom porezu (5%) i izvadak iz zemljisne knjige (gruntovnica) gdje si ti (odnosno onaj koji trazi kapitalna) upisan kao vlasnik, uz ostale papire (potvrda iz zupanije o placenim obavezama itd)

Evo za sto mozes dobiti kapitalna Investicijska potpora se odobrava za s­ljedeća kapitalna ulaga­nja NN 73/2007 http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2007/2293.htm :

Clanak 4)
a) Nabava uzgojno valjanih grla u stočarstvu;
b) Nabava matičnih riba za uzgojno-selekcijski rad u akvakulturi;
c) Investicije u višegodišnje nasade;
d) Podizanje šuma;
e) Izgradnja, adaptacija i opremanje objekata za poljoprivrednu proizvodnju i akvakulturu;
f) Uređenje poljoprivrednog zemljišta;
g) Nabava ribarskih plovila te nove opreme i mehanizacije za poljoprivredu, ribarstvo i šumarstvo;
h) Ugradnja novih rashladnih uređaja na vozilima za prijevoz voća, povrća i riba;
i) Izgradnja, adaptacija i opremanje objekata za čuvanje i preradu poljoprivrednih proizvoda i ribe;
j) Kupovina privatnog poljoprivrednog zemljišta radi okrupnjavanja poljoprivrednog gospodarstva

Procitaj si tekst, sve u njemu pise. Trenutno je, kao sto znas, u izradi novi pravilnik.

Na vrh