Pozdrav!
Imam par pitanja...
Procitao sam ovaj topic, ali ono sto mene zanima nitko nije spominjao.
Imam recimo situaciju:
OPG sa 150.000,00 kn na racunu (ziro racun od OPGa)
Kupio bi 3 stroja u od 2 prodavaca
Prvi stroj - 100.000,00 kn - prodavac br. 1
Drugi stroj - 20.000,00 kn - prodavac br. 1
Treci stroj - 30.000,00 kn - prodavac br. 2
Zelim da dobijem kapitalna ulaganja - to mi je cilj.
Cuo sam za opciju da se digne kredit na temelju kapitala. Neznam kako se to tocno zove, ali ja recimo imam na racunu tih 150.000,00 kn i na temelju toga bi digao kredit na recimo 2 godine.
Uplacivao bi svaki mjesec sa racuna, a valjda ti novci na racunu bi mi bili jamstvo.
Da li netko zna malo vise o tome?
Da li netko ima iskustva sa kupnjom strojeva od dvije različite tvrtke a da se dobiju kapitalna na sve to?
Prodavac br. 2 mi je rekao da se to moze, ali da onda kao oni moraju "prodati" taj svoj stroj prodavacu br. 1 pa to onda ja od njih sve uzmem, ili tako nesto, dok prodavac br. 1 mi nije znao nista o tome.
Dakle ako netko ima ideju, zna nesto u vezi ovoga, kupnja vise strojeva od vise prodavaca, stime da kredit nebi dizao temeljeno na svojim primanjima (osobnim) nego na temelju OPGa, i stime da mislim da onda ne mogu dici poljoprivredni kredit, nego mogu nenamjenski (neku varijantu valjda).
EDIT:
Još jedno pitanje, zakon kaze da povrat kapitalnih ulaganja moze biti 20% iznosa racuna, ili 25% iznosa kredita.
Dakle, ako je meni kredi jednak iznosu racuna (150.000,00 jedno i drugo) onda dobijem kapitalna 20% ako sam dobro shvatio (30.000,00)?
A sta ako bi digao kredit na 130.000,00 kn recimo, onda bi mi se gledala kapitalna na to, znaci 32.500,00 kn?
Da li se to može, i kako onda ovo ostalo placam?
Vjerujem da me razumijete, samo nadam se da netko ima odgovor na sve ovo, jer mislim da je to i drugima interesantno.
Unaprijed hvala.