• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kapitalna ulaganja

• Temu pokrenuo Mister x
  • Datum prvog posta
S

seljaček

Guest
Picek kaže:
krki kaže:
kaj mislite jel idu kombi vozila ili dostavni furgoni u kapitalna ulaganja zapeo mi za oko vw cady life
neće ti to proći..
A pic up -ovi Mazda B2500

P

Picek

Guest
seljaček kaže:
Picek kaže:
krki kaže:
kaj mislite jel idu kombi vozila ili dostavni furgoni u kapitalna ulaganja zapeo mi za oko vw cady life
neće ti to proći..
nije stvar u modelu auta..
stvar je u tome da auto ne zadovoljava ove uvjete:

a) Nabava osnovnog stada u stočarstvu;

b) Podizanje višegodišnjih nasada;

c) Podizanje šuma;

d) Izgradnja i opremanje objekata za poljoprivrednu proizvodnju i akvakulturu;

e) Uređenje poljoprivrednog zemljišta;

f) Nabava ribarskih plovila te nove opreme i mehanizacije za poljoprivredu, ribarstvo i šumarstvo;

g) Izgradnja i opremanje objekata za čuvanje i preradu poljoprivrednih proizvoda i ribe.

jedino ako napraviš trotočje na autu i komisiji kasnije dokažeš da ćeš s tim orat, tanjurati i vući prikolice.. :mrgreen:
neće ti to proći na komisiji..
da to može proći onda bi odjednom država imala xy poljoprivrednika jer bi svi kupovali auto uz povrat kapitalnih.. :mrgreen:

S

seljaček

Guest
Šteta baš sam si sa njim mislio vući prikolicu sa 2t 7-20-30 i 15-15-15 za sjetvu kukuruza a i odojke kad vozin u zadrugu , i sirutku iz sirele , i sojinu sačmu i premikse dal to nije obavljanje poljoprivredne djelatnosti. ne to su djelatnosti u službi poljoprivrede. a da pic up nije auto to je gospodarsko (teretno) vozilo i nemože se kupiti na ime samo na obrt ili d.o.o.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Jel se uvijek ostvaruje povrat od maximalnih 25 % ili može biti manje od toga?

P

Picek

Guest
opa..
jel netko gleda/sluša sjednicu sabora?

Božek je upravo najavio povećanje kapitalnih ulaganja za pojedine investicije u poljoprivredi sa postojećih "25%" na 30-40%...
živi bili pa vidjeli :?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Picek kaže:
opa..

Božek je upravo najavio povećanje kapitalnih ulaganja za pojedine investicije u poljoprivredi sa postojećih "25%" na 30-40%...

Kamo srece. Jedini problem moze biti Šuki ;) kod provedbe proračuna. Političari lijepo napišu u zakonu da će nešto biti tako i tako, a onda negdje na kraju uvale opasku "ako u određenom periodu, a vezano za konjukturne elemente globalne fluktuacije sredstava i u lokalnom okruženju gospodarskih pokazatelje se steknu uvjeti za operacionalizaciju spomenutih odredbi"

ili drugim rječima "ako bude para" :)

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Smiljan kaže:
Picek kaže:
opa..

božo je prije kojih pol mjeseca bil na net tv i rekao da če ta povečanja bit za stočarstvo tj za izgradnju štala :!:

P

Picek

Guest
bogec kaže:
božo je prije kojih pol mjeseca bil na net tv i rekao da če ta povečanja bit za stočarstvo tj za izgradnju štala :!:
bolje da za te nofce povećaju cijenu mesa..
tko će im raditi štale sa ovakvim cijenama?

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Picek kaže:
bogec kaže:
bolje da za te nofce povećaju cijenu mesa..
tko će im raditi štale sa ovakvim cijenama?

Ma nek i povečaju cijenu MLIJEKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
uuuuuuuuuu pa bilo bi odlično da toliku dignu kap.ulaganja.....samo da ne spanu ispod MAX 25%.....znate kakvi su političari...

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Cinjenica jest da u ovogodisnjem prijedlogu proracuna brojke izgledaju ovako:

Kapitalne pomoći poljoprivrednicima,
obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima
Izvršenje za 2006. 3.863.966kn
Proračun za 2007. 22.656.655kn
Indeks 2007/2006 586,4 (ili preko pet puta vise)
Prijedlog proračuna za 2008. 224.619.470kn
Indeks 2008/2007 991,4 (skoro pa deset puta vise)

E sad da vidimo sto ce iz svega ispasti...

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Picek kaže:
.....
.......kaj mislite jel idu kombi vozila ili dostavni furgoni u kapitalna ulaganja zapeo mi za oko vw cady life.....
......

neće ti to proći..
.....
.....
......
......

nije stvar u modelu auta..
stvar je u tome da auto ne zadovoljava ove uvjete:

a) Nabava osnovnog stada u stočarstvu;

b) Podizanje višegodišnjih nasada;

c) Podizanje šuma;

d) Izgradnja i opremanje objekata za poljoprivrednu proizvodnju i akvakulturu;

e) Uređenje poljoprivrednog zemljišta;

f) Nabava ribarskih plovila te nove opreme i mehanizacije za poljoprivredu, ribarstvo i šumarstvo;

g) Izgradnja i opremanje objekata za čuvanje i preradu poljoprivrednih proizvoda i ribe.

jedino ako napraviš trotočje na autu i komisiji kasnije dokažeš da ćeš s tim orat, tanjurati i vući prikolice.. :mrgreen:
neće ti to proći na komisiji..
da to može proći onda bi odjednom država imala xy poljoprivrednika jer bi svi kupovali auto uz povrat kapitalnih.. :mrgreen:

U propisu pise "nove opreme i mehanizacije za poljoprivredu, ribarstvo i šumarstvo". Dali to ima veze sa homologacijom? Zar pick-upovi i auti tipa Cady i Berlingo ne spadaju u kategoriju "lakih gospodarskih vozila cija masa ne premasuje 3.5 tone"? Zasto poljoprivrednik nebi imao potrebu za transportom, a da to nije 5 tona? Pa nije poljoprivreda samo ratarstvo i traktori. U cemu se, po propisima, razlikuju pick-up i transportni Berlingo ili Cady?

Milijun pitanja, znam, ali postavljam ih da bih cuo vasa iskustva i razmisljanja.

U nekim carinskim propisima sam procitao da, prepricano, kad se ljudi koji su zivjeli vani vracaju u Hrvatsku bez carine mogu uvesti stvari koja osobno koriste i "laka gospodarska vozila tipa pick-up" ako dokazu da ih nece koristiti kao gospodarska vozila nego kao osobna vozila za vlastitu upotrebu. Iz toga iscitavam da pick-up drzava u prvom redu smatra gospodarskim vozilom, a da je osobno mora se posebno dokazati. (a ne obratno). Po meni, poljoprivrednik bi mogao dobiti poticaj za npr. kamion za prijvoz stoke ili secerne repe, pa se postavlja pitanje zasto nebi mogao dobiti poticaj ako mu ne treba transport od 10 tona nego npr. samo 1 tonu.

pajdo

Član
Tu od
26 Srp 2007
Poruka
200
Baš čitam preraspodjelu novca u novoprihvačenom proračunu RH za 2008 i primjetih da su ulaganja u poljoprivredu i ruralni razvoj povećana 32 posto, na više od četiri milijarde kuna!!??
Možda bude nešto s tim povećanjem Kapitalnih :scratch , a ne samo pusta obećanja! :|

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
bili živi pa vidli...ondaimaš računa kupovati nove strojeve... :mrgreen:

M

Mister x

Guest
Ako če i dići kapitalna ulaganja to če biti u globalu a ne za pojedine grane poljoprivrede kao što nagađate.
Rast kapitalnih je po mojoj procjeni moguč za samo 5 %.
To nije ni tako glupo jer već i vrapci vide da vozimo stare krntije iz 80-tih.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
koliko god da dignu...samo neka dignu. zamisli da dobiješ 30% vrijednosti traktora ili neke druge mehanizacije nazad...to ne da je super..nego je odlično...bar ja tako mislim

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Mister x kaže:
Ako če i dići kapitalna ulaganja to če biti u globalu a ne za pojedine grane poljoprivrede kao što nagađate.
Rast kapitalnih je po mojoj procjeni moguč za samo 5 %.
To nije ni tako glupo jer već i vrapci vide da vozimo stare krntije iz 80-tih.

neće biti u globalu , jer sam slušao božu kad je govorio o tome, radi se o slijedećem, da onaj ko radi štalu za par milijuna kuna dobi kapitalna najviše 250000kn a to nije ni sitno posto a ne 25, jer se račun za štalu podnosi u cjelosti i to je to, ovak bi ipak povratili značajniji dio od 40 %.
to neče vrijedit za strojeve jer oni u svojoj brojnosti ne prelaze te cifre i broj komada , pogotovo preko milijun kuna.
a to što vozimo stare krnitje je druga priča, to ima veze sa poslovanjem, pa firme su propadale , plače su male pa imamo sve skuplji vozni park, svako vozi svoj auto ;)
ah bilo bi dobro da ja nisam u pravu pa bi i ja dobio super kapitalna :D

Najnoviji postovi

Na vrh