by Smiljan on Fri Sep 07, 2007 6:39 pm
Bobo wrote:
Ja znam da se za povrat kapitalnih ulaganja prije mora biti u sustavu PDV-a, tj imati otboren obrt/firmu/OPG...
Ispravite me ako grijesim, ali ovdje se radi o razlicitim stvarima. Biti u sustavu PDV-a se mora biti samo ako si firma, a obrt i OPG samo ako ti je promet preko (cini mi se) 85.000kn. Za povrat kapitalnih ulaganja se nigdje ne spominje sustav PDV-a (ili sam ja u iscitavanju propisa nesto previdio)
Registar obveznika poreza na dohodak nije sustav PDV. Ima jedna paralelna rasprava Obrisan neispravan link.
Mister x wrote:
A ništa otvorit ču obrt jer tako i tako moram iči u sustav PDV-a iduču godinu.
Hvala na savjetima dečki.
Kai sto napisah gore "Registar obveznika poreza na dohodak nije sustav PDV". Cijenio bih kad bi netko mogao pitati svog knjigovodju ili nekoga tko je "in" da me se ili potvdi ili pouci.
Tako je Obveznik PDV_a je jedna stvar, a porez na dohodak druga stvar.
Porez na dohodak plačaju svi rezidenti koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti ili nesamostalnog rada, isključiv autorska prava, umjetnička djelai sl.
Također svaki obrt, pojedinac samostalne djelatnosti oGP_a, može na vlastiti zahtjev uči u sustav poreza na dobit ( kao što se oporezuju tvrtke), stim da se tada govori o dvojnom knjigovodstvu, kompliciranijem način vođenja poslovnih knjiga.
1.1. Godišnji porez na dohodak
ÄŒlanak 37.
(1) Porez na dohodak za koji se podnosi godišnja porezna prijava obračunava se godišnje.
(2) Porez na dohodak obračunava se po stopi od 15% od godišnje porezne osnovice do visine dvostrukog iznosa osnovnoga osobnog odbitka, po stopi od 25% na razliku godišnje porezne osnovice između dvostrukog i peterostrukog iznosa osnovnog osobnoga odbitka, po stopi od 35% na razliku godišnje porezne osnovice između peterostrukog i 14-erostrukog iznosa osnovnoga osobnog odbitka i po stopi od 45% na iznos porezne osnovice koji prelazi iznos 14-erostrukog osnovnoga osobnog odbitka.
(3) Godišnji porez na dohodak utvrđuje se prema poreznoj osnovici iz članka 6. ovoga Zakona, a od utvrđenoga godišnjeg poreza odbijaju se iznosi plaćenog predujma poreza po svim iskazanim dohocima prema članku 5. ovoga Zakona te utvrđuje razlika za uplatu ili povrat poreza.
(4) Ako je rezident ostvario dohodak u inozemstvu (inozemni dohodak) i ako je taj dohodak oporezivan u inozemstvu porezom koji odgovara tuzemnom porezu na dohodak, porez plaćen u inozemstvu uračunava se na propisani način u tuzemni porez na dohodak.
(5) Obveznicima poreza na dohodak porez se utvrđuje poreznim rješenjem.
(6) Porez na dohodak po godišnjoj poreznoj prijavi plaća se u roku od 15 dana od dana dostave rješenja poreznom obvezniku.
(7) Ako je porezni obveznik tijekom poreznog razdoblja platio veći predujam od poreza na dohodak utvrđenog rješenjem, više plaćeni porez vraća se poreznom obvezniku. Iznimno, poreznim obveznicima koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti iz članka 18. ovoga Zakona i poreznim obveznicima koji dohodak utvrđuju na način propisan za samostalne djelatnosti prema člancima 19. – 24. ovoga Zakona, više plaćeni porez vraća se na njihov zahtjev ili im se uračunava u predujam za iduće razdoblje.
Evo mog osobnog iskustva; također sam u sustavu pdv_a i sustavu poreza na dohodak, i namjeravam preči u sustav poreza na dobit. Zašto? Konkretno kod mene, kad poslovanje određenog subjekta počinje ostvarivati značajniju dobit/dohodak više se ne isplati plačati porez na dohodak. npr: ako ja ostvarim dohodak u poslovnoj godini 200000,00 kn ( primici - izdaci =dohodak) država če mi rebnuti 45% poreza na dohodak, tj. 90000,00kn.
Ako pad poslujem kao dobitaš kod tog je sustavaporezna stopa 20%, tj. država mi uzme 40000,00 kn. Dakle razlika je
50000,00 kn , a da ne govorimo o možebitnom većem ostvarenom dohotku.
Nadalje prednosti dobitaša; odbitak pdv_a po primitku r-1 računa, samostalno obračunavanje i isplačivanje plaće ( kad imam novac na računu isplatim si fino plaču za puno radno vrijeme, veći iznos od propisanog državnog minimalca, a kad namam puknem četverosatno radno vrijeme ), veća mogučnost ostvarivanja investicijskih kreditnih linija ( iz osobnog iskustva).
nedostatak je taj što je način vođenja poslovnih knjiga daleko kompliciraniji ali po mom misljenju daleko pregledniji, precizniji, obveza za pdv stvara se po ispostavljanju računa
Å to mi se nesviđa kod dohotka; porezna na temelju godišnjeg rješenja sama određuje koeficijent na temelju kojeg se određuje visina, tj. iznos plačanja doprinosa, pdv se može odbit tek onda kad ga platiš ili kad ti plate, prednost je ta što poslovne knjige mogu voditi sami poljoprivrednici - jednostavnost.
Evo toliko, ako nekog zanima koja informacija slobodno pita, ja naime vodim poslovne knjige i za tvrtku i za samostalnu djelatnost ogp_a