• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kapitalna ulaganja

• Temu pokrenuo Mister x
  • Datum prvog posta
R

Ratarko

Guest
Imam obrt ne firmu .
Moj savjet je da otvoriš neki obrt ili firmu ( to ne bi znao šta ti je bolje , nisam toliko u tome ) i onda odeš u Trgo Geu po predračun za Hurlija , sa njim u banku ( ja uvijek u Hypo ) da ti daju kredit . Banka da bi ti odobrila kredit traži malo papirologije koju moraš skupiti i ako ti odobre stvar je riješena . Kada dobiješ traktor uzimaš sve moguče papire koje si do tada izvadio i neke nove i tražiš povrat kapitalnih ulaganja . Tako nekako to ide , brzo švrljam pa sam možda nešto i zaboravio .

Zar misliš da bi dobio kredit kao fizička osoba odnosno da bi ti država dala povrat kapitalnih ulaganja a da nemaš neku firmu več otvorenu , mislim da ne .

B

Bobo

Guest
Ja znam da se za povrat kapitalnih ulaganja prije mora biti u sustavu PDV-a, tj imati otboren obrt/firmu/OPG...

I mi smo planirali tako, kao fizicka osoba otici po kredit uzet traktor, pokupit pare i milina, ali ne! Mora se uzeti na leasing, mora se dati ucesca skoro 50%, a sve zato jer nam je prva godina u OPG-u i nema novaca na racunu OPG-a niti ikakvih prihoda/troskova. Traktor nem je bila prva kupovina na racun OPG-a...

Napravili su toliko komplikacija oko toga, da je to cudo jedno. Da smo se malo smirili i pricekali koju godinu pa da smo onda uzimali traktor, ne bi bilo ni leasinga, niti obaveznog ucesca...

P

Picek

Guest
Mister x kaže:
Molim savjet;
dal otvorit obrt ili firmu i koje je najisplativije. Te još jedno pitanje. Jel nebi bilo pametnije uzet traktor kao fizička osoba pa uzet kapitalna ulaganja, te nakon toga otvoriti obrt i prijavit traktor i strojeve te amortizirati kroz obrt i vračati PDV i dali to uopče ide tako?
otvoriti obrt svakako, manje je papirologije i jednostavnije je za održavati kasnije..
ti ako uzmeš traktor kao fizička osoba onda ne dobijaš nazad PDV dok nisam siguran dali kao fizička osoba možeš uzeti kapitalna.. morao bih provjeriti sutra..dakle u svakom slučaju ti se ne isplati uzimati traktor kao fizička osoba..
što se tiče kupovine više opreme i traženja povrata kapitalnih na sve..
kapitalna se vračaju samo na vrijednost robe do milijun kuna..
ako je cifra veča vratiti če ti maksimalnih 250 000 kuna..
ti u banci daš zahtjev za kredit za svu tu robu, ovisi kod koga sve kupuješ. banka odobri kredit i poplača predračune koje si im dao..ti sa papirima od kredita ideš u ministarstvo i predaješ zahtjev za povrat kapitalnih..

M

Mister x

Guest
A ništa otvorit ču obrt jer tako i tako moram iči u sustav PDV-a iduču godinu.
Hvala na savjetima dečki.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Re:

Bobo kaže:
Ja znam da se za povrat kapitalnih ulaganja prije mora biti u sustavu PDV-a, tj imati otboren obrt/firmu/OPG...
Ispravite me ako grijesim, ali ovdje se radi o razlicitim stvarima. Biti u sustavu PDV-a se mora biti samo ako si firma, a obrt i OPG samo ako ti je promet preko (cini mi se) 85.000kn. Za povrat kapitalnih ulaganja se nigdje ne spominje sustav PDV-a (ili sam ja u iscitavanju propisa nesto previdio)
Registar obveznika poreza na dohodak nije sustav PDV. Ima jedna paralelna rasprava Obrisan neispravan link.

Mister x kaže:
Kai sto napisah gore "Registar obveznika poreza na dohodak nije sustav PDV". Cijenio bih kad bi netko mogao pitati svog knjigovodju ili nekoga tko je "in" da me se ili potvdi ili pouci.

igor_peradar

Član
Tu od
24 Sij 2007
Poruka
277
by Smiljan on Fri Sep 07, 2007 6:39 pm

Bobo wrote:

Ispravite me ako grijesim, ali ovdje se radi o razlicitim stvarima. Biti u sustavu PDV-a se mora biti samo ako si firma, a obrt i OPG samo ako ti je promet preko (cini mi se) 85.000kn. Za povrat kapitalnih ulaganja se nigdje ne spominje sustav PDV-a (ili sam ja u iscitavanju propisa nesto previdio)
Registar obveznika poreza na dohodak nije sustav PDV. Ima jedna paralelna rasprava Obrisan neispravan link.

Mister x wrote:

Kai sto napisah gore "Registar obveznika poreza na dohodak nije sustav PDV". Cijenio bih kad bi netko mogao pitati svog knjigovodju ili nekoga tko je "in" da me se ili potvdi ili pouci.

Tako je Obveznik PDV_a je jedna stvar, a porez na dohodak druga stvar.
Porez na dohodak plačaju svi rezidenti koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti ili nesamostalnog rada, isključiv autorska prava, umjetnička djelai sl.
Također svaki obrt, pojedinac samostalne djelatnosti oGP_a, može na vlastiti zahtjev uči u sustav poreza na dobit ( kao što se oporezuju tvrtke), stim da se tada govori o dvojnom knjigovodstvu, kompliciranijem način vođenja poslovnih knjiga.

1.1. Godišnji porez na dohodak

ÄŒlanak 37.

(1) Porez na dohodak za koji se podnosi godišnja porezna prijava obračunava se godišnje.

(2) Porez na dohodak obračunava se po stopi od 15% od godišnje porezne osnovice do visine dvostrukog iznosa osnovnoga osobnog odbitka, po stopi od 25% na razliku godišnje porezne osnovice između dvostrukog i peterostrukog iznosa osnovnog osobnoga odbitka, po stopi od 35% na razliku godišnje porezne osnovice između peterostrukog i 14-erostrukog iznosa osnovnoga osobnog odbitka i po stopi od 45% na iznos porezne osnovice koji prelazi iznos 14-erostrukog osnovnoga osobnog odbitka.

(3) Godišnji porez na dohodak utvrđuje se prema poreznoj osnovici iz članka 6. ovoga Zakona, a od utvrđenoga godišnjeg poreza odbijaju se iznosi plaćenog predujma poreza po svim iskazanim dohocima prema članku 5. ovoga Zakona te utvrđuje razlika za uplatu ili povrat poreza.

(4) Ako je rezident ostvario dohodak u inozemstvu (inozemni dohodak) i ako je taj dohodak oporezivan u inozemstvu porezom koji odgovara tuzemnom porezu na dohodak, porez plaćen u inozemstvu uračunava se na propisani način u tuzemni porez na dohodak.

(5) Obveznicima poreza na dohodak porez se utvrđuje poreznim rješenjem.

(6) Porez na dohodak po godišnjoj poreznoj prijavi plaća se u roku od 15 dana od dana dostave rješenja poreznom obvezniku.

(7) Ako je porezni obveznik tijekom poreznog razdoblja platio veći predujam od poreza na dohodak utvrđenog rješenjem, više plaćeni porez vraća se poreznom obvezniku. Iznimno, poreznim obveznicima koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti iz članka 18. ovoga Zakona i poreznim obveznicima koji dohodak utvrđuju na način propisan za samostalne djelatnosti prema člancima 19. – 24. ovoga Zakona, više plaćeni porez vraća se na njihov zahtjev ili im se uračunava u predujam za iduće razdoblje.

Evo mog osobnog iskustva; također sam u sustavu pdv_a i sustavu poreza na dohodak, i namjeravam preči u sustav poreza na dobit. Zašto? Konkretno kod mene, kad poslovanje određenog subjekta počinje ostvarivati značajniju dobit/dohodak više se ne isplati plačati porez na dohodak. npr: ako ja ostvarim dohodak u poslovnoj godini 200000,00 kn ( primici - izdaci =dohodak) država če mi rebnuti 45% poreza na dohodak, tj. 90000,00kn.
Ako pad poslujem kao dobitaš kod tog je sustavaporezna stopa 20%, tj. država mi uzme 40000,00 kn. Dakle razlika je 50000,00 kn , a da ne govorimo o možebitnom većem ostvarenom dohotku.

Nadalje prednosti dobitaša; odbitak pdv_a po primitku r-1 računa, samostalno obračunavanje i isplačivanje plaće ( kad imam novac na računu isplatim si fino plaču za puno radno vrijeme, veći iznos od propisanog državnog minimalca, a kad namam puknem četverosatno radno vrijeme ), veća mogučnost ostvarivanja investicijskih kreditnih linija ( iz osobnog iskustva).
nedostatak je taj što je način vođenja poslovnih knjiga daleko kompliciraniji ali po mom misljenju daleko pregledniji, precizniji, obveza za pdv stvara se po ispostavljanju računa

Å to mi se nesviđa kod dohotka; porezna na temelju godišnjeg rješenja sama određuje koeficijent na temelju kojeg se određuje visina, tj. iznos plačanja doprinosa, pdv se može odbit tek onda kad ga platiš ili kad ti plate, prednost je ta što poslovne knjige mogu voditi sami poljoprivrednici - jednostavnost.

Evo toliko, ako nekog zanima koja informacija slobodno pita, ja naime vodim poslovne knjige i za tvrtku i za samostalnu djelatnost ogp_a

K

KRESO

Guest
prijatelj mi je rekao da ako uzmeš traktor na leasing da nemožeš dobiti kapitalna, dali je to istina? :?:

B

Bobo

Guest
Mi smo morali uzeti na leasing, posto nam je bila prva godina u sustavu PDV-a i tim cirkusima, tako da nije bilo prometa kroz OPG. Kapitalna ulaganja sjela, uredno...

Malo kasnim, no treba se reci

K

KRESO

Guest
znam da sr malo udaljavam od teme , dali se može uzeti polovan traktor na leasing i ako može dali je to komplicirano?

R

Ratarko

Guest
KRESO kaže:
znam da sr malo udaljavam od teme , dali se može uzeti polovan traktor na leasing i ako može dali je to komplicirano?

Možeš , prijatelj je uvezao polovan traktor iz GER na Hypo lizing , moraš biti kreditno jak inače ti ne odobre :-(

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Ratarko kaže:
KRESO kaže:

Možeš , prijatelj je uvezao polovan traktor iz GER na Hypo lizing , moraš biti kreditno jak inače ti ne odobre :-(

Ako sam dobro razumio propise da se ne mogu dobiti kapitalna ako je traktor bio registriran.

R

Ratarko

Guest
Smiljan kaže:
Ratarko kaže:
KRESO kaže:

Ako sam dobro razumio propise da se ne mogu dobiti kapitalna ako je traktor bio registriran.

Ne .

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,649
Imam jedni pitanje? Možda je već prije ogdovoreno ali nisam našao odgovor. Za kupnju traktora-naravno novoga koliko dobijem sve skupa povrata PDV-a (u sustavu sam pdv-a ali kao OPG) i kapitalnih ulaganja na iznos od 150000kn. I koliko se dugo u praksi čeka povrat para.

R

Ratarko

Guest
Dobiješ 30.000 kn devet mjeseci kasnije , ako ti prihvate zahtjev .

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
imam jedno pitanje, traktor i prednji utovarivač čemo uteti u prvom mjesecu na kredit prek hypo ,i isti mjesec na lizing balirku i omotač isto preko hypo, da li ja budem dobio dvoja kapitalna pošto sam kao tražio dvaput u istoj godini kapitalna? :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
drugo možeš dobit kredit i to kredit makar ti je to prva godina u pdv, ja ulazim sa 1.1. 2008 u pdv a već sam dogovorio kredit u banci, nikvo učešće, dam im ugovor od mlijeka vide da imam dovoljno primanja i vozi mili traktor, hrmbaj doma

M

matija

Guest
ovdje bi ti trebalo sve pisat,pa prouci to malo

Obrisan neispravan link.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
sve ja te zakone imam ali ima tu zamki i to kakvih, npr da možeš jednom godišnje iskoristit kapitalna ,a kod mene su to dva zahtjeva kredit i lizing, tak da me baš zanima da li takvo ko šta imao da i kaže iskustvo, da li to prolazi ???
nisu to male pare, ja kad dobim kapitalna kupujem plugove i najvjerovatnije mljekovod

R

Ratarko

Guest
Ide bez problema dva ili više puta u godini .
Jedino ne možeš dobiti više od 250.000 kn u jednoj godini , to je limit.

Najnoviji postovi

Na vrh