• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Knjižica za plavu naftu

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
Koristi knjižicu od onoga kome kombajniraš jer je tamo uračunato gorivo za kombajniranje ili podići cijenu kombajniranja za razliku plavi-eurodiesel.

SteveO

Član
Tu od
16 Velj 2007
Poruka
244
E vidis to je nelos prijedlog...al moram za 2-3 jutra ic sipat par karnistera...da se bar moze prebacit nekako na moju knjizicu jer kad idem po gorivo onda idem po 2000 lit. A kakve su kazne glede prekoracenja i ovog svega sto sam napisao ? Cisto da znam ako si slucajno upucen...

Dal ja mogu uzet R1 na sebe ako sipam na neciju knjizicu ? Pretpostavljam da ne mogu ali da mi potvrdi netko...

DELO1

Član
Tu od
9 Ožu 2009
Poruka
378
-jedina mogućnost da uzmeš plavi od gazde njive ali to je komplicirano ( neki neće ni imati pravo na plavi )
-račun R1 ne možeš uzeti preko tuđe knjižice na svoje ime bar ne legalno, kod nas na ininoj pumpi sigurno ne dečki su opasni
-u mom kraju ima privatna pumpa koja daje plavi i bez knjižice samo je malo skuplji 40-50 lipa /l
-eurodizel ti uzimaju i firme koje imaju građevinske strojeve npr. mala žaba za nabijanje nikada ne ide po cesti ali ne smije se sipati loža dođe carinska kontrola i odere te s 5500 k kao carinski prekršaj
-za gubitak knižice ne znam provjeri u uredu
-iskontrolirati količinu koju si uzeo na jednoj punpi mogu pogotovo ako uzimaš na R1, e sad ako nešto švercaš bez R1 računa onda to nije više tvoj problem već onog tko ti je prodao
-najvjerojatnije će se morati povisiti cjena usluga za cjenu goriva

SteveO

Član
Tu od
16 Velj 2007
Poruka
244
Dal si ikad cuo da su isli na benzinsku kontrolirat tako nesta ? Ili ovo, ako ja imam R1 racuna za npr. 2000 litara a odobreno mi je npr. 500 litara. Koja je to kazna onda ? Znaci kad mi dodju gledat papire kod knjigovodje i vide da ima toliko racuna, jesu oni povezani i ovlasteni pa da me traze knjizicu za plavu naftu ? Pa da usporedjuju ? Ili oni nemaju veze s tim ? I ako nadju vise racuna nego smijem, koja je kazna za to ? Pitam informativno jer i ja vidim da cu morat od svih trazit knjizicu kome idem radit al ovo me bas zanima kako je rijeseno...

DELO1

Član
Tu od
9 Ožu 2009
Poruka
378
-dečki na ini mi pričali da su imali kontrolu onog papira na koji oni zapisuju litre i mb s izdatim računima ali to je bila više nihova interna kontrola prijašnjih godina za u buduće ne znam kako će biti budem ih pitao prvom prilikom
-koja je kazna za razliku u kupljenom gorivu na račun ne znam to će ići po nekom pravilniku i pitanje dali je isti donešen a da li te mogu skužiti kod knjigovođe : mogu sigurno ako rade kako treba i imaje pravo uvida u svu dokumentaciju i morao bi pokazati knjižicu a jedna od kazni je sigurno zabrana za plavi, ako rade po zakonu i ako nemaš kakvu štelu :lol:

B

Bobo

Guest
Prije se kombajniranje naplacivalo djelom u gorivu (neki i dan danas tako rade).

Znaci, kombajniranje jednog jutra psenice je xxxkn, a ti mu naplatis xxxkn + xxl goriva. Nadjete se negdje na sredini i to je to. Ako nema pravo na plavi dizel, uzmes novce i to je to... Samo je problem sto moras voziti bure za sobom, ili ujutro krenuti s pol rezervoara goriva od kuce... Takodjer biti uporan u tome da ti daju gorivo, a ne samo pare.

Drugu soluciju vidim u tome da nadjes nekoga tko ce imati "viska" goriva, i od njega kupis plavi, al bez R-1... Opet je jeftinije nego eurodiesel.

Malo ces trabati biti lukav i proracunat ako ides puno u usluge, tako da moras paziti kome i kad kombajnirati.

Sto se goriva tice, imam gadovoljno i za svoje i za obavljanje usluga, a sad je dosao i bager u dvoriste koji se u papirima vodi kao traktor ;) tako da ce se taj moj "visak" razvodniti.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Pitam se koliko če još trebati tim idijotima da shvate da sena uslugama vrte veliki novac ..pa kad krene kontrola oporezivanje istog

K

korisnik2408

Guest
Plavi dizel je jeftiniji od eurodizela, ali ne toliko koliko izgleda na prvi pogled. Cini mi se da se plavog dizela malo vise potrosi nego eurodizela. Tako da se ta razlika malo smanji.

SteveO

Član
Tu od
16 Velj 2007
Poruka
244
puknuti kaže:
Pitam se koliko če još trebati tim idijotima da shvate da sena uslugama vrte veliki novac ..pa kad krene kontrola oporezivanje istog

Opet hrvatski jal na djelu, tako tipicno za nasu sugavu zemlju, nije ni cudo da nam bosanci i hercegovci vladaju doslovno cijelom drzavom. Sta tebi to smeta ako po tvom misljenju to ne oporezuju ? Ti se sad ides molit da to krenu oporezivat, zbilja prejadno razmisljanje.

I da ti odgovorim, ja kome vrsim, izdajem mu R-2 račun koji glasi na cijenu + pripadajući PDV, šta se tebi tu ne porezuje onda ? I tako radi X ljudi koji rade usluge ljudima koji su u PDVu. Mislim ako nemas pojma i samo si jalan, nemoj ni pisat nista bolje...

T

tomonh

Guest
Stevo nemoj se ljutit al mislim da si u krivu kolko sam ja čuo od par ljudi sluge se popravilu nebi smjele raditi sa plavim kaj je i meni glupo.u istoj smo situaciji..
Čuo sam od kolege na faksu da su u njihovom kraju došli 2008 za vrijeme žetve i da su im vadili gorivo iz kombajna...al mi nije rekel kakve su bile posljedice jel je stalno bio na faksu u kž,a doma je kod daruvara

Kod nas su dašli u par firmi,na pilanu i ljudi odvoze sa pilane okrajke za grijanje i čovjek ostavio traktor da se nemora dvaputa voziti po cesti,sutradan došla inspekcija iz svega vadili gorivo i iz tog traktora i naplatili ljudima kaznu iako traktor nije njhov,al su kaznili i vlasnika a u traktoru je bil biodizel.
Ti ljudi imaju dva svoja traktora na pilani i isto moraju imati dizel a traktor nije bio na cesti par godina.

Najviše u svemu tome naje smo mi poljoprivrednici,npr.sad imaš 100ha i oni ti odobre 12000l,a dobiš još 50ha i sa čim da to obradiš...
a kod mene 30%ljudi vozi aute na plavu i to je javna tajna...i meni se smiju kad u svoj auto i kamijončić točim dizel i eurodizel..

B

Bobo

Guest
Usluge se smiju vrsiti s plavim dizelom. Kolegu nisu nasli kod kuce (inspekcija) pa su ga nasli kod mog susjeda na njivi kako mu vrsi kukuruze i s dva traktora odvozi na silos. U sva 3 stroja plavi bio i nije dobio kaznu za to, vec zbog kombija i dva auta u dvoristu ;)

Ne znam jeste li upoznati, ali ako imate dizel vilicar, u njemu ne smije biti plavi dizel, jer to nije poljoprivredni stroj. Kod jednog covjeka kojeg znam su nasli i dobio je kaznu?!? To sto narucis 4 slepera gnojiva godisnje njih ne zanima, pogotovo sto taj vilicar u pravilu ne izlazi iz dvorista...

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442
Evo da se pridružim raspravi...meni su odobrili plavoga za nekih 40 posto mojih potreba. Na usluge potrošim možda 100 (sto) litara godišnje, auto vozim na plin, a stari na eurodiesel, kombajn nemam.
I eto mi dobar poticaj i vjetar u leđa za širenje gospodarstva (tu bi stavio neki ljuti smajlić, ali nema takvog koji bi u potpunosti iskazao moj gnjev)
Ne znam što je s kolegom Bogecom, svi znamo da on na jednoj rali proizvede koliko netko drugi na 5 i pritom potroši najmanje 5 puta više goriva, no eto uvijek naj..u oni najvredniji.

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334
i meni je odobreno nekih 40% potreba,pa sam ih pitao šta će biti sa njivama gdje ću tek ove godine potpisati ugovore i kako ću do plavog dizela za te njive?
dobio sam odgovor da ću tek iduće godine dobiti pravo na plavi dizel za sve površine koje sam imao prijavljene u upisniku u ovoj godini.sad razmišljam kako riješiti gorivo za čitavu godinu,a onda mi dođe u glavu da bi se i iduće godine mogao širiti pa će me onda i nagodinu zahvatiti ista stvar.jednostavno mislim da nije u redu da nas ovako za.......u.

B

Bobo

Guest
Decki, i do sad je bilo pumpi koje su tocile plavi bez knjizice, tako da ce ih i od sad biti... Samo treba znati "neke ljude".

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
M.M. kaže:
Evo da se pridružim raspravi...meni su odobrili plavoga za nekih 40 posto mojih potreba. Na usluge potrošim možda 100 (sto) litara godišnje, auto vozim na plin, a stari na eurodiesel, kombajn nemam.
I eto mi dobar poticaj i vjetar u leđa za širenje gospodarstva (tu bi stavio neki ljuti smajlić, ali nema takvog koji bi u potpunosti iskazao moj gnjev)
Ne znam što je s kolegom Bogecom, svi znamo da on na jednoj rali proizvede koliko netko drugi na 5 i pritom potroši najmanje 5 puta više goriva, no eto uvijek naj..u oni najvredniji.

e moj rođo, u tom sistemu s tim gorivom ne štima ništa ni jedan posto!
osim što ja proizvedem najviše kultura na ha godišnje, ja idem podosta i u uslužno radit, e sad je pitanje kolko je nešta uslužno npr ak je meni susjed kosio ljuljeve a ja njemu i sebi balirao, otom potom.
ali i bez uslužnog rada, sa dva do tri oranja, pripreme za sjetvu, sjetve, košnje, kombajniranja i šta već sve ne, ja ne mogu imat goriva ni približno dosta.

tako da prijatelju moj, u ovoj jebenog državi se potiće ha na papiru, gorivo na papiru, a ne proizvodnja, ne dobri proizvođaći, več jebeni papir vlasništva i ispodprosječnost proizvodnje.
ja sam to več jako puno puta govorio, da sistem poticaja ne valja po hektaru, da ne valja to sa gorivom, a da bude apsurd samo čekamo da neko pametan visoko obrazovan kojemu svi dižu ruke za amandmane i zakone izglasa zakon u kojem če bit donešena količina goriva kod drljanja sa trokrilnom drljačom,ako se krečete suprotno vjetru u 6 ujutro :!:

nekome možda smiješno, kod nas realnost :!:

nego prijatelju kad buš na pivu navratio

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334
Bobo kaže:
Decki, i do sad je bilo pumpi koje su tocile plavi bez knjizice, tako da ce ih i od sad biti... Samo treba znati "neke ljude".
bobo nadam se da hoće.

B

Bobo

Guest
A valjda hoce...

Ja jos nisam vidio svoju knjizicu, al ak ide po sistemu 150l/ha, ja imam i vise nego dovoljno za svoje potrebe, tako da ce se opet ici usluzno sto god se stigne. A ak odredjivanje kolicine goriva ide po sistemu do 150l/ha, onda sam i ja u skripcu kak mi se cini, jer nitko na forumu jos nije napisao da ce imati dovoljno goriva.

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442
Bobo- nije stvar u tome da li ima pumpi koje toče bez knjižice ili ne, već je stvar u tome da se ne potiče produktivnost i ne potiču se uspjesi u proizvodnji... ja sam npr prvi za to da se poticaj na mlijeko npr daje po proizvedenoj količini, a ne po broju krava u štali, a takvih primjera ima još...

B

Bobo

Guest
A sto bih ja tek da oda poticaj ide po kilogramu predanog zita, jecma, kukuruza... Za gorivo ne znam koji bi sistem isao da bude svakome fer, ali cemu uopce kvota na gorivo?

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Kontam kaže:
Dobro su izbalansirane kvote. Samo da li mi dobro izbalansiramno kilowate snage za potrebne površine. Meni osim obrade tla ostane za navodnjavanje i za manji dizel agregat. Jedino bi mi falilio za grijanje plastenika, ne znam da li tu ide neka drukčija kvota?
Ja napisao da imam dosta. Danas mi carina pregledavala tank od starog passata da ne vozim slučajno na zabranjena goriva :lol:

Najnoviji postovi

Na vrh