• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Knjižica za plavu naftu

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
bogec kaže:
M.M. kaže:
Evo da se pridružim raspravi...meni su odobrili plavoga za nekih 40 posto mojih potreba. Na usluge potrošim možda 100 (sto) litara godišnje, auto vozim na plin, a stari na eurodiesel, kombajn nemam.
I eto mi dobar poticaj i vjetar u leđa za širenje gospodarstva (tu bi stavio neki ljuti smajlić, ali nema takvog koji bi u potpunosti iskazao moj gnjev)
Ne znam što je s kolegom Bogecom, svi znamo da on na jednoj rali proizvede koliko netko drugi na 5 i pritom potroši najmanje 5 puta više goriva, no eto uvijek naj..u oni najvredniji.

e moj rođo, u tom sistemu s tim gorivom ne štima ništa ni jedan posto!
osim što ja proizvedem najviše kultura na ha godišnje, ja idem podosta i u uslužno radit, e sad je pitanje kolko je nešta uslužno npr ak je meni susjed kosio ljuljeve a ja njemu i sebi balirao, otom potom.
ali i bez uslužnog rada, sa dva do tri oranja, pripreme za sjetvu, sjetve, košnje, kombajniranja i šta već sve ne, ja ne mogu imat goriva ni približno dosta.

tako da prijatelju moj, u ovoj jebenog državi se potiće ha na papiru, gorivo na papiru, a ne proizvodnja, ne dobri proizvođaći, več jebeni papir vlasništva i ispodprosječnost proizvodnje.
ja sam to več jako puno puta govorio, da sistem poticaja ne valja po hektaru, da ne valja to sa gorivom, a da bude apsurd samo čekamo da neko pametan visoko obrazovan kojemu svi dižu ruke za amandmane i zakone izglasa zakon u kojem če bit donešena količina goriva kod drljanja sa trokrilnom drljačom,ako se krečete suprotno vjetru u 6 ujutro :!:

nekome možda smiješno, kod nas realnost :!:

nego prijatelju kad buš na pivu navratio
Bogec, ovo kaj ti radiš se radi kao u strojnom prstenu. Te se usluge naplaćuju: ti njemu i on tebi. Na obje usluge ide porez...otprilike jednako kak i kad sa susjedom zamijeniš parcele da oba dobijete veće. To se vodi kao dvije zasebne kupoprodaje, i oba plaćate 5% poreza na promet i onih 250kn na sudu za upis u gruntovnicu.
Ne mislim da je to u redu, ali je tak...

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442
Meni isto ne bi odgovaralo da ide po predanom žitu jer ga ne predajem niti kilograma, proizvodim taman za svoje potrebe i skladištim po svojim tavanima i silosima, ali opet kažem da bi to trebalo nekako drugačije odrediti...
Kvota na gorivo zato da kupuješ skuplji obični dizel kako bi država na njemu zaradila više...eto po meni je to jedino logično objašnjenje.
A to im je jedostavnije, nego da pojačaju inspekcije i vrše kontrole bar nad sumnjivim potrošačima ako ne mogu nad svima.
Zakon je totalno debilan jer niti prvi susjedi ne obrađuju istu količinu zemlje sa istim traktorima i strojevima da bi im i potrošnja bila barem približna.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ZJ kaže:
Bogec, ovo kaj ti radiš se radi kao u strojnom prstenu. Te se usluge naplaćuju: ti njemu i on tebi. Na obje usluge ide porez...otprilike jednako kak i kad sa susjedom zamijeniš parcele da oba dobijete veće. To se vodi kao dvije zasebne kupoprodaje, i oba plaćate 5% poreza na promet i onih 250kn na sudu za upis u gruntovnicu.
Ne mislim da je to u redu, ali je tak...

hmmmmmmm teoretski da , ali u praksi je slijedeće, ja imam jako puno ljulja, graška i sve drugoga, i kad se sjebe vrijeme a kositi se mora radimo na slijedeći način, susjedi meni kose ljuljeve, oni ga prekreću, oni zgrću, ja samo baliram a šogi omata.

stvar je u tome da su oni relativno brzo gotovi, i nekad ih kosi po trojica na polju, dok sam ja sam sa dva traktora u baliranju, i tu se podosta nabere goriva i kod drugih s kojima sam u kompi

al i da nema toga sa dvije ili tri kulture godišnje na površini, ja ne mogu imat dovoljno goriva.

ne potiče se proizvodnja nego papir

ako oni žele kontrolirat gorivo, nek izvole na cestu , i svako vozilo tj auto il šta već koje ide na nedozovljeno gorivo i kad ga uhvate nek ga zapljene i da vidiš reda

ali ovako odredit kvotu čak niti na teoriji zasnovanu je samo hrvatski apsurd

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
M.M., pogodil si pravi razlog.
Meni je nelogično da se plavo gorivo nesmije nalaziti u svim strojevima na gospodarstvu, bez obzira na njihovu vrstu, ako radi poslove unutar polja, dvorišta...
Znači, elektroagregat, agregat sa pumpom za navodnjavanje, motor (ako nije pogonjena traktorom) na sušari za žito, viličar (za istovar-utovar gnoja, sjemena...), teleskopski utovarivač, kombinirka ako s njome utovaruješ štalski gnoj i sl. ...
Svi ti strojevi mogu biti i građevninski, jednako kao i traktor koji, recimo, vuče cisternu s gorivom na gradilištu ili tjera metlu ili kaj drugo.
Nemogu se strojevi dijeliti na poljoprivredne i građevinske, već POSLOVI koje oni obavljaju. Svi strojevi na polj. gospodarstvu MORAJU se smjeti tjerati na plavi dizel, uključivo i ATV (kvad ili kak ih već zovete), ako je dizel i služi za obilazak šume, tjeranje ovaca i sl., naravno ne na cesti.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Bogec, jasno je meni, no velim ti činjenice...
Pogledaj moj prethodni post.

V

VTZ

Guest
Po meni, ovo je sasvim ispravni način trošenja plavog dizela prilikom košenja trave s kosilicom na benzin!

129080574985968149.jpg

K

Kordunas

Guest
ekipa neznam je li ovo tko napisao i neznam da li ovo znate plava nafta je najlošija nafta sto se može naći i traktori koji imaju euro 3 motore nadalje nebi smjeli uopće sipati tu naftu u rezervare

K

Kordunas

Guest
ako se sjećate na računima je pisalo eurodizel plavi a to nije ni blizo eurodizelu a sad u knjižicama piše plinsko ulje obojano plavom bojom jer je bilo prigovora na naziv goriva

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
očeš reč loža al plava.
lani kad sam uzel traktor počel odma radit na ložu,dibil knjižicu za plavu pa reko da promjenim i filtere,bili su čisti ni mulja ni vode.kad je bila sezona gotova operem sve da je prek zime čist,praznim rezervar da nalijem eurodizel ovaj po 8kn skidam filtere u njima mulj.
a sad kad nemogu dobit plavi opet ču na ložu,bar ovaj dio za oranje i tanjuranje di najviše troši.

A

AGRIPLUS65

Guest
a ja se cudim zakaj mi traktor smrdi na septičku jamu :lol: :lol: :lol:

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,293
točit ču onda plavu bez knjižice gdi bum mogao a gdi nebudem točit ču ložu pa nek probaju vaditi mamicu im bježat če isto kak če se smiojat dok čeju me vidjet

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
ma to su usrali sam tak,jebemu ak se baviš poljoprivredom eto ti pa radi,
koliko nas ima zemlju koju radi od drugih a glasi pitaj boga na kojeg djeda,pradjeda,ili koliko ih je brače i sestara vlasnik pol jutra.....
a ko bi točil u šleper ili centralno taj bi mi platil kaznu al paklenu.
prijavi se kolko traktora/strojeva imaš lako se provjeri kolika mu je potrošnja.
čovjek ti potpiše za zemlju broj osobne,da se vidi da je on vlasnik/nasljednik zemlje.
dođe inspekcija lako im pokažeš i dokažeš.jedino ak muljaš drap nema nafte više.
imaš 10 jutara,nešto svinja,krava ili kaj več eto ti 1000L.
imaš sve papire uredne eto ti 2000L za isto.
pa če i tebi bit u interesu da zganjaš da ti svi potpišu ili kaj več.
a ne lani potrošiš 15000L a sad ti odobre 5000L.zato kaj neko mulja a ti pošten najebeš.

ja sam mali pa me to i ne dira,za oranje i tanjuranje di najviše troši točil bum ložu,a ostalo kupim eurodizel,
sa mojih 500L mi se hebe da baš točim i eurodizel.

B

Bobo

Guest
Stari mi maloprije javio....

Odobreno nam je 2150l plavog dizela s cim sam zadovoljan. Godisnje toliko nisam trosio nikada, ali kombajn i berac ce svoj dio potrositi, a kako mi se cini da cemo i SKIP-a tjerati na plavi.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Meni odobreno 0 litara. Eto kad sam pošten pa sam ..... Prošle godine dvije zelene gnojidbe, kalcifikacija, zaoravanje 300 tona stajnjaka. Ništa nisam prijavio za poticaj. Što bi i prijavio? I kaže lik da se prijavljuje na osonovu prošle godine. E to me naljutilo, u jesen sam posadio voćnjak, sad ga krećem obrađivati, ali nemogu dobiti plavi jer sam prošle godine pripremao tlo. Pa za koju godinu ja prijavljujem tu plavu naftu?

Izgubio sam plavi dizel ali tko može platiti svaki ašov glista jedna :lol: Herbicida nije vidilo 2 godine. No sad će lumenima u upravi pokazati koliko eurosupera troši njiva u godini dana. Nisu troškovi jeftini. A tek dvotaktola što ću potrošiti uuu, ne znam sa koliko godina roda voćnjaka ću doći u pozitivu. I auto mi troši eurosuper, a moram nekako doći na njivu a što će biti divno... Nikada u životu nisam tankao u dizela nešto drugo osim dizela, ali mogu ja voziti i benzinca, a troškovi rastu :lol:

M

MOCO

Guest
Ne kužim kak imate problem s tim količinama?
Ja uvijek dobijem onoliko koliko me sljeduje prema propisima, a ništa ne muljam, sve radim preko računa,sve površine imam u upisniku, svu stoku prijavljenu u HSCu i imam dovoljno plavog za 5traktora,2kombajna,bager.

B

Bobo

Guest
MOCO kaže:
Ja uvijek dobijem onoliko koliko me sljeduje prema propisima, a ništa ne muljam, sve radim preko računa,sve površine imam u upisniku, svu stoku prijavljenu u HSCu i imam dovoljno plavog za 5traktora,2kombajna,bager.

Da ti se inspakcija zaleti pa u bageru nadje plavi dizel, dobio bi kaznu da na dupe padnes... S tim se nemoj igrati. I mi cemo tociti obicni dizel u bager jer ne zelim riskirati kaznu, a cesto inspekcije idu po nasem kraju.

pajdo

Član
Tu od
26 Srp 2007
Poruka
200
MOCO kaže:
Ja uvijek dobijem onoliko koliko me sljeduje prema propisima...

Da, ALI-primjer iz POVRĆARSTVA-za 12ha intezivnog uzgoja povrća-1-2 kulture godišnje na istoj parceli+svi radovi(oranje, prskanje, ...) + navodnjavanje svih površina+transport---potrošnja 4000l/god, a sad odobreno PREMA PROPISIMA 1800l!!!!

Sve je izjednačeno, jer nema nikog pametnog u Ministarstvu koji bi uočio da nije u svim granama poljoprivrede ista potrošnja goriva po ha/god!!!

danek

Aktivni član
Tu od
18 Pro 2008
Poruka
1,001
pajdo kaže:
MOCO kaže:
Ja uvijek dobijem onoliko koliko me sljeduje prema propisima...

Da, ALI-primjer iz POVRĆARSTVA-za 12ha intezivnog uzgoja povrća-1-2 kulture godišnje na istoj parceli+svi radovi(oranje, prskanje, ...) + navodnjavanje svih površina+transport---potrošnja 4000l/god, a sad odobreno PREMA PROPISIMA 1800l!!!!

Sve je izjednačeno, jer nema nikog pametnog u Ministarstvu koji bi uočio da nije u svim granama poljoprivrede ista potrošnja goriva po ha/god!!!
da ali bi onda trebalo i napraviti podjelu regija u hr, jer ne troši traktor isto u slavoniji gdje je lakša zemlja i velike parceli i u zagorju gde je ilovača sami bregi i ficleki zemlje,a to onda više nitko živ nebre izračunati.da ukinu ribarma plavca bilo bi za sav pošten poljoprivredni narod.

djelac

Član
Tu od
9 Tra 2009
Poruka
530
..meni ove godine odobreno 1500 litara goriva a prosle potrosil 5000....i sad sam si još uzel u zakup 7 hektara i nema šanse da bu mi to dosta za 20 hektar zemlje.... tim da skjoro sve zalijevam i po dva put godisnje i dije još oranje ...prskanje...frezanje.....ma koma ..... :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :evil: :evil: :evil: :evil:

Å

Željko

Guest
Evo i moj primjer...
Prošle godine smo proizveli 430000 kg mlijeka sa prosjekom od 8438 l mlijeka/kravi u 305 dana laktacije, a odobreno nam je 1002 l plavog dizela!
Ljudi nedaju zemlju na ugovor, neće ni prodati, a ugovore koje smo imali nisu nam upisali prošle godine!

E pa sad ti radi...nemam ni za sve traktore da ih natočim pune!

Najnoviji postovi

Na vrh