• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Koja prikolica za traktor?

toma 3340

Član
Tu od
1 Svi 2011
Poruka
888
neko moje pravilo koje se pokazalo točno bar u mom kraju je da traktor vuče duplo veću težinu od svoje mase, npr 2T traktor 4t prikolica, naravno jednoosovinku, kod mene se ne voze dvoosovinke, je bila je jedna kamionka od 10t i Landini 105 i to je išlo po ravnom jedno 2 godine dok nisu vozili stajski uz jednu stranu pa jedva ostali živi, kočnice ispravne.
npr moj zeko je vozio 5t pjeska i 890kg masa prikolice, uz kamenolom je išao u prvoj i s prednjom vučom, a po cesti osjeti svaku neravninu,a kako je onda tek sa solcem, srećom je prednja vuča, da nije nje ne bif tovario više od 4T, a ovako da zagusti uvijek imam neku nadu
da će ona nešto pomoć.
Uvijek je bolje uzet manju pa vozit dvaput nego misit oće li izvuć veću.
I da sad sam se sjetio Dade kad je rekao da 2 jutra žita stane u 5-tonku, da ako rodi do 1.5T po jutru.

MARIETO88

Član
Tu od
22 Lis 2013
Poruka
349
Tomo, hvala na iskustvu i ja se puno oslanjam na prednji pogon!
Vidim da si iz like, ko i ja. Di si točnije?

Posljednje uređivanje od moderatora:

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Da i drva i cjelu prikolicu,jedino glavčine i felge sam dobil davno a nedavno gume od kolege @Neznam-niš.

UTB350

Član
Tu od
20 Lip 2015
Poruka
51
Pozdrav, šta kažete na moju kombinaciju, prikolica je neka beogradska 3,8t, a traktor je uni 350, težak je oko 2100kg, a prikolica je 950kg, za sada sam zadovoljan, i ako na putu brijegove osjeća uveliko dobra mi je za bale i sijeno jer je velika, ali kad vučem pijesak osjeća i najmanju uzbrdicu...

nino1005

Član
Tu od
28 Velj 2017
Poruka
105
neznam jel jos neko prati temu, ali zanima me za rusa 82ojku trazim prikolicu,znaci nema zracnu instalaciju automatski ni izvod za kocnice za prikolicu,sad dal bi njemu 6Tprikolica bila problem jer imam nizbrdo i uzbrdo po nekih kilometar postene strmine do parcele. ak je bitno on je nekih 4tone plus minus utezi na kotacima i naprijed i 80 ks

KUBA125

Član
Tu od
27 Stu 2016
Poruka
236
Jesi gledo neku sa naletnom kočnicom?
Uz brdo on sa 6 tona ide bez brige kud hoćeš, treba ti možda jedino za niz brdo ako je jako strmo. Ja sam sa svojim 820 jesenas vuko oko 15 tona kukuruza uz brdo bez brige, ali s kočnicama naravno, a u žetvi cjelu sezonu vuče kamionku 14 tona.

MARIETO88

Član
Tu od
22 Lis 2013
Poruka
349
Ne znam kako te naletne funkcioniraju na vecim traktorima, ali na manjima po govoru drugih nije bas nesto... ako je strmo cesto koci...

Sada to je ono na kuki, valjda Vam je to ta naletna...
Cekaj odg ima dosta ljudi sa takvim traktorom tu...

Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk

nino1005

Član
Tu od
28 Velj 2017
Poruka
105
gledam te s naletnom al sam naso nesto mozda alternativno, dakle kocioni ventil sa regulatorom na rucicu,znaci mogo bi u njega ukopcat crijevo iz boce i iz njega crijevo od prikolice,sad dal bi to funkcioniralo dobro...neznam,ali ako ima regulaciju iliti doziranje tlaka mogla bi biti alternativa dok zracne ne ugradim,a imam povoljnu opciju za kupiti 6t dvoosovinku al bez naletne. Sve mi je to s poljoprivredom novo i totalni sam amater u tome zato pitam po raznim temama svasta

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,628
Za registraciju ti trebaju kočnice u skladu s propisima. Tu je najjednostavnija naletna kočnica. Za vožnju nizbrdo može poslužiti i parkirna kočnica na prikolici, pogotovo ako se ručka za zatezanje zmontira na traktor pa je možeš po potrebi zatezati i otpuštati tijekom vožnje. No, to rješenje nije u skladu s propisima, i izvodi se na vlastitu odgovornost.

KUBA125

Član
Tu od
27 Stu 2016
Poruka
236
Na starijim njemačkim prikolicamata naletna kočnica funcionira jako dobro i služi svrsi.

nino1005

Član
Tu od
28 Velj 2017
Poruka
105
imam kompresor i bocu normalno ali nemam zracne kocnice nego mehanicke. momentalno nicem ne sluzi kompresor, imam drugi isti traktor sa zracnim kocnicama ali nije za vozit momentalno pa kemijam s ovim koji valja sta da napravim, mozda prebacit te kocnice na ovog koji nema ili jednostavno kupit kipericu s naletnom i dovidjenja. muci me sta nemam iskustva s time pa moram pitat pametnije od sebe zasad

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,601
Zrak je nezamjenjiv pa gledaj da si uredis zracnu instalaciju kad vec imas bocu i kompresor.

nino1005

Član
Tu od
28 Velj 2017
Poruka
105
puknuti, o ovome nisam znao nista, to ti je iskustvo kojeg meni fali,dakle mislim da ovo instaliram prvom prilikom nadam se da ce funkcionirati. puno hvala

Joza36

Član
Tu od
15 Lis 2019
Poruka
112
Koju prikolicu kupit do nekih 40000kn (ukljucujuci PDV)? Cijena moze malo gore, ako je nesto dobro. Uglavnom u obzir dolazi samo nova. 😁

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Nisi baš određen...
Trebaš li prikolicu 3 tone, ili 12 tona?
Jednoosovinka, dvoosovinka?
Za čega bi se koristila?
Koji traktor bi ju vukao?

Joza36

Član
Tu od
15 Lis 2019
Poruka
112
Nesto u rasponu 6-8t. Jednoosovinka za traktor od 80 ks. Sluzila bi za sve vozit drva, zito i zemlju il neki pijesak mozda nekad. Uglavnom univerzalna za sve 😀

Na vrh