F
FENDT 310
Guest
Imamo Fendt 310 TURBOMATIK 96 godina.... nedavno su kočnice prestale raditi i samo "propadaju" a posuda za ulje od kočnica je prazna pa me zanima kakvo ulje natočiti!!! Tko zna neka pomogne!! HVALA!!
Imamo Fendt 310 TURBOMATIK 96 godina.... nedavno su kočnice prestale raditi i samo "propadaju" a posuda za ulje od kočnica je prazna pa me zanima kakvo ulje natočiti!!! Tko zna neka pomogne!! HVALA!!
Pretežno :scratchSlabo se brineš o stroju kad ti ulje nestao, znači da negdje i curi, ljudi kažu UK4 ULJE pretežno u sve strojeve kao i u aute.
Pretežno :scratch
A kakvo bi još moglo iči?
Pa ja sam to priupital samo radi toga jer sam jednom prilikom imal problem kad su biseri natočili UK-a ulje u kočnice na stroju u kojega je išel LHM (ono za hidrauliku na Citroenima). Da vidiš kak je razorilo gumice :roll:Pa nisam ni ja siguran koje još al evo jučer sam na "lukoil" benzinskoj tražio ulje za kočnice trgovac mi ponudio nekakvo "rm- visko- spri" ulje jer nemaju inino UK4. Trebalo mi da nadolijem u kamion, propušta mi cilindar kvačila (sad je složeno) pa tak da neznam ni ja koliko vrsti i proizvođača ima.
Odmah si me našao pitat, eto toliko znam i kažem ti da radi samo je skupo brate u tri pm 0,5 lit 74 kn.
Pa ja sam to priupital samo radi toga jer sam jednom prilikom imal problem kad su biseri natočili UK-a ulje u kočnice na stroju u kojega je išel LHM (ono za hidrauliku na Citroenima). Da vidiš kak je razorilo gumice :roll:
HTML:[CODE]Da bi bilo jasnije, kočionu tekućinu ću u tekstu nazivati kočionim uljem mada je jedini ispravni naziv "KOČIONA TEKUĆINA"... ali pošto velika većina ljudi koristi naziv "ulje", koristiti ćemo ga i u ovom tekstu... DOT3, DOT4, SuperDOT4 i DOT5.1 su kompatibilna ulja i nisu toliko agresivna jer su na bazi glycola... DOT5 ulje (koje nema ama baš nikakve dodirne točke sa DOT5.1 uljem) je agresivno ukoliko sistem nije predviđen za to ulje... jer je DOT5 bazirano na silikonu i ne absorbira vodu te zato ostaje stabilnije duže vremena ali ako uđe vode, onda sistem korodira... također odmah skida nakupine prljavštine te može doći do propuštanja sistema jer silikon uništava gumice pošto u tom ulju nema "ovlaživača" za gumice koji su prisutni u DOT3/4/5.1 ulju Također, DOT5 ulje ne podmazuje ABS pumpu na isti način kao DOT3/4/5.1 DOT4 ulje drži do 230'C dok je novo, a 155'C dok navuče vlage (do 10%) DOT5.1 drži do 260'C dok je novo, a 185'C dok navuče vlage (do 10%) DOT5 drži do 260'C dok je novo, a 185'C dok navuče vlage (do 10%) Znači ako je auto predviđen za DOT3/DOT4 ulje, tada u njega može ići: - DOT3 - DOT4 - SuperDOT4 (neki tako označavaju DOT5.1) - DOT5.1 ... ali nikako ne bi smjelo ići DOT5 ulje Ako je pak sistem predviđen za silicone-based ulje, tada može ići samo DOT5 ulje i ne preporučuje se DOT3/DOT4/SuperDOT4/DOT5.1 ulja Ponavljam... DOT5 i DOT5.1 su RAZLIČITA ULJA makar dijele broj "5" u oznaci Gdje je samo DOT5 pravo "DOT5" ulje, a DOT5.1 je zapravo DOT4 ulje sa povišenim vrelištem za 30'C... Zato su i počeli DOT5.1 ulja označavati sa SuperDOT4 oznakom da nebi dolazilo do zabuna... DOT3 i DOT4 ulja možemo mješati DOT3/DOT4 i DOT5.1 ulja također možemo mješati ali nije baš preporučljivo ako se ne mora DO3/4/5.1 i DOT5 ulja nemožemo mješati jer dobivamo isti efekt kao kad se pomješaju ulje i voda[ [/QUOTE]
Slabo se brineš o stroju kad ti ulje nestao, znači da negdje i curi, ljudi kažu UK4 ULJE pretežno u sve strojeve kao i u aute.
Pa ja sam to priupital samo radi toga jer sam jednom prilikom imal problem kad su biseri natočili UK-a ulje u kočnice na stroju u kojega je išel LHM (ono za hidrauliku na Citroenima). Da vidiš kak je razorilo gumice :
ma brinem se o traktoru ali smo ga nedavno kupili i sad je nestalo ulja.......
a tak je i moj kum natočio UK4 u DEUTZ FAHRA i razorilo mu gumice
Ti biseri kaj su natočili UK-a ulje su bili u tvojem kraju u OPIK-uOtišlo sve, a da imal sam citroena "žabu", je udoban al je i kompliciran.
A da vidiš kak diže farbu sa auta (uk4).
Jel i ti u Samea točiš UKA ulje?ulje UKA 4 ina ga proizvodi
Ovisi sa koje strane gledaš :scratchja gotovo pa bio siguran da u kocnice fendta 106 LS ide UK4, posto je princip kocenja isti kao i u auta, hidraulicni cilindar preko papucice pedale kocnise tlaci ulje koje ide preko nekog ventila do hidraulicnog cilindra koji mehanicki stisce poluge koje stiscu lamele na diskove, lamele suhe. Sto bi sad tu islo neko drugo ulje kad je sve kao kod auta.