• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Koji kombajn kupiti?

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Pa ti da si na vlasti jedan dan zabranil bi prodaju strojeva. Znači, od prvog gazde na otpad ?

panonstib

Aktivni član
Tu od
10 Pro 2015
Poruka
160
Gospodine ja to nisam nigde napisao, a mogu Vam reći da sam izremontovao mnogo takvih kombajna i znam šta je problem. Nisam nikada bio za nove kombajne jer su enormno skupi i teško se isplate na sadašnju cenu robe koju proizvodite. Kod izbora polovne mehanizacije treba prvo se raspitati da li još postoji delova za tu mehanizaciju pa tek onda se odlučiti na kupovinu iste. Kupiti nešto od 30 i više godina je jako rizično jer prvo kako ćete ga podesiti ako nemate uputstvo? Otprilike? Te mašine ipak nisu za podešavanje na otprilike ili odokativno i da čekate da dobro obavi posao. Jedan primer: išao sam da pogledam jedan kombajn koji nije nov ali nije ni toliko star da nema delova. Prvo pitanje je bilo ko će održavati taj kombajn. Upoznao sam se sa serviserom. Stariji čovek od 65 godina koji je održavao sve Zmajeve kombajne na imanju i u selu. Objasnim im da se korpa /podbubanj) podešavaju na 10 - 10 i dobijem odgovor od majstora da to nije tačno i da se svi kombajni podešavaju na 20 - 8 na desetoj šini 16 mm , a ovo je bio New Holland 66. Tu nisam imao ništa da dodam nego da upalim auto i odem kući!

Adis90

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
683
Ja se slazem sa vama,da je za podesavanje potrebna literatura, i sa svime ostalim sto ste naveli jer u ove 3 godine koliko imam kombajn proso sam bukvalno kroz citav stroj i opet imam sta raditi oko njega staro je staro,i svakakvih situacija je bilo,od odokativnog podesavanja do izrade nekih djelova,.a u sezoni se vrijeme racuna na sate a ne na dane.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Kao prvo nebi ni uzeo kombajn ako gazda nema uputstva i katalog dijelova. A drugo da su mi dijelovi dostupni za najvise dva sata.
Osim same marke i starosti vazna je i popularnost modela.
Koliko potrosis za remont polovnog novog bi odrzavao 10 godina. Nazalost male su povrsine da se takav preskup stroj uzme.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Ne drži ta priča baš vodu.. Ja sam dugo godina plaćao usluge dok nisam prije 2-3 godine uzeo sebi Fahra 1002, 79`. S kombajnom sam prezadovoljan, za sad nikakvih kvarova, za par godina će se kompletno otplatiti.. A vršim sebi kako ja hoću i najbitnije kad ja hoću, a ne dok ja dočekam kombajnera padne kiša, ne stigne se ponovno ograditi, divlje svinje naprave jako puno štete i eto velikog problema.

Tako da moje mišljenje je da svatko tko plaća usluge, a da mu se kombajn određene cifre može otplatiti za 5-6 godina svakako kupi kombajn ako je u mogućnosti..

I za kraj, Fahr se sunča :)

gromil

Aktivni član
Tu od
19 Ožu 2013
Poruka
261
Citajuci ovu temu na kraju ne naidjoh na logican zakljucak.
Ne da neznam kad bih kupovao koji kombajn kupiti nego se i dalje lomim oko istih pitanja ,kako za dijelove ,ko ce to odrzavati posto nemogu stici servisirati na vrijeme ni ovo masinerije sto vec posjedujem (ko ima krave zna o cemu pricam) a sa druge strane bi valjalo posjedovati i tu masinu da mozes sebi uraditi na vrijeme a ne zavisiti od drugog.

Adis90

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
683
Ma ono kad pogledas u poljoprivredi i sve vezano oko ove grane industrije nema logicnog zakljucka,kako god okrenes seljak je naj,,,o zestoko

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Kao prvo nisam gospodin. Drugo - ne isplati mi se imati svoje ? Ako imam sreće i onaj od 50 god će dobro raditi. Ako nemogu održavati svoj stroj kako ču onda svake god imati za platiti 5-6000 kn kombajneru. To da će se jednog dana nešta razletjeti to je sigurno ali razletavaju se i novi strojevi, kako traktori. auti tako i kombajni. Uzalud je raspravljati o tome.

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Samo te stare rage nisu komplicirane i jednostavno mozes ko ima imalo volje i znanja taj kombaj sredit i preuredit i dat napravit novi dio a motor kad rikne ubacis drugog jer opet imas mijesta i mogucnosti kombinacije a kod novog kad rikne senzor onda ga proklinjes i zaklinjes jer je skup a kod drugih dijelova malo teze se preureduje jer je sve puno elektronike ko i novi traktori kad sljakaju dobro onda se pljuje po zetoru,imt-u, ursusu i takvima a kad novi stane onda ove rage izvlace onda su super!!

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Citajuci ovu temu na kraju ne naidjoh na logican zakljucak.
Ne da neznam kad bih kupovao koji kombajn kupiti nego se i dalje lomim oko istih pitanja ,kako za dijelove ,ko ce to odrzavati posto nemogu stici servisirati na vrijeme ni ovo masinerije sto vec posjedujem (ko ima krave zna o cemu pricam) a sa druge strane bi valjalo posjedovati i tu masinu da mozes sebi uraditi na vrijeme a ne zavisiti od drugog.

Kako ne vidiš zaključak ? Treba da uzmeš novi(ji) kombajn kojeg nemožeš ti održavati usled neznanja i nemogućnosti i onda da plaćaš servisere koji će da te ''šišaju'' isto kao i oni koji predlažu kojekakve kredite i pozajmice jer je baš to u tovm interesu samo ti nisi svjestan toga. :icon_rofl:

Za starije rage dijelova ipak ima , nađe se - snađe se.

Što se tiče motora obično su to opšte poznati motori ali i u krajnjem slučaju zamjena motora nije problem kako već neko reče jer obično se ima dovoljno prostora za razne manipulacije.
Recimo kolega je uglavio u JD 1065 (ako se sjećam tačno modela) motor od turbo zete , radi sasvim uredno ali mu žao što nije ubacio mečku Om352 (opet ako sam dobro zapamtio brojke).

Dajc , perkins , mercedes i ostali dijelova imaju.

Remenje , toga bar danas ima da se nađe , bio sam u firmi koja bukvalno nema šta nema a ono što nema nabavi za onoliko koliko treba brzoj pošti da donese.

Ležajeva , k'o u priči.

Tokarsko-glodačkih usluga svugdje , ljudi mogu da naprave bukvalno sve.

Sita , rješiva.

Heder , kosa , prsti ,žice ,sve i svugdje.

Šta još ove stare rage koje trebaju da se bace na staro željezo posjeduju što nemože da se riješi podsjetite me molim Vas?

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
30 godina stari kombajni puni su senzora i elektronike. Tako da ako se oce jos jednostavnije treba pucat na 40-50 godina stare.
Da mi je vidjet ko bi u pola sezone iskopao osovinu slamotresa za njega.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Da ne bude zabune , svaka čast onima koji mogu da kupe novu makinu i imaju posla i potrebe za time, To je neki drugi par cipela.

Ja demantujem da svi ''mali'' moraju da bace svoje krševe u staro željezo i uzmu nešto što je iznad njihovih mogućnosti i potreba.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Posto sam u ravnicarskom kraju svatko ko ima potrebu za kombajnom trebao bi se naci u tih zadnjih dvadesetak godina. Ili domacinski zmaj ako se vec puca na jednostavno i jeftino.
Cijene usluga su niske, kombajni sve veci i noviji.
Oni koji i traze uslugu gledaju da je kombajn nov, da ti isjecka slamu i kukuruzovinu.
Tvoju potrebu za kombajnom razumijem ali ovdje kod mene toga nema.
Ja puno usluga odbijam, cak i onih sigurnih za placanje, posto mi je kombajn 30 godina star, a ne dolazi u obzir da zaj.bem nekog. Jer ovdje se ocekuje da ispostujes u sat, a ne u dan dogovor.
Tako da vidjet 450 ks kombajn kako mlati njivu od pola jutra nije cudno vidjet kod mene.
Kad se todoricu isplati placat drugima da mu vrse mora se i onome sa 15-20 jutara.

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Svakome je kombajn dobar dok ide i nema kvarova..
Ko radi za sebe mu i nije toliko bitno ako se pokvari,ali kad si u uslugama nesmiješ si dopustit kvarove,ili problem sa nabavkom djelova..
Može se kupit i stariji kombajn,i radit s njime ali ako se samo sjedne u njega i vozi miško,na kraju sezone se parkira nekamo,večinom pod "Vedro nebo",i čeka se druga sezona,tu se nemože očekivat dobar početak..Još je i problem sa starijm kombajnima ako se kupe jeftino,i nekako se pokrpa za sezonu,i ako samo ode neka osovina koštat če sigurno kao jedan dio cijene kombajna..
Tko ima volje za kombajn,taj če i radit s njime..

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
618
Ne drži ta priča baš vodu.. Ja sam dugo godina plaćao usluge dok nisam prije 2-3 godine uzeo sebi Fahra 1002, 79`.

Moj savjet je nabavi si kabinu,da ih se fakat jeftino nac van sezone a razlika je velika za radit i isplati se,kolegi smo za 2000kn našli kabinu za takav mali fahr i isto se preporodio.

Najnoviji postovi

Na vrh