Re: Koji plug kupiti
Hvala na mišljenju, pa evo još nekih detalja.
Ukupno imam nešto više od 10ha brdsko planinske zemlje 5-9 kategorije upisane pod livada, oranica ili pašnjak (šumu ne računam). Dakle sva će se ta zemlja jednog dana orati. Ali. Stvari stoje malo drugačije nego što bi ja htio. Do prije pola godine te je zemlje bilo cca 4,5ha, a onda sam od općine kupio još 5,5ha općinske zemlje koja se uglavnom naslanja na moju zemlju, tako da sam napravio ukrupnjavanje posjeda. Ono što sam imao i ono što sam kupio, osim otprilike 2ha je manje-više zarašteno ili pretvoreno u šumu staru 20-ak godina.Na 1,5ha nakon što je očišćeno i rigolano, posađena je lavanda, što uglavnom namjeravam i s ostalim zemljištem nakon krčenja. Za agrotehničke mjere oranja i sl. za sada imam svega 0,5ha, ali vjerujem u progresiju povećavanja očišćenog zemljišta. U hodu će biti odlučeno što ću saditi, a može se dogoditi da umjesto lavandina, a zbog sve veće krize bude manje lavande a više hrane, što postaje sve izvjesnije. Inače kad sam kupovao pazio sam da sva zemlja bude prema jugu što i je, a osobina zemlje je da se i po najvećoj suši 10 cm ispod površine nalazi vlažni sloj ilovače.
Kako imam Ursusa C-355 (45ks), i prikolicu, do sada sam u šumi pilio drva i slagao na prikolicu te vozio doma. Orao nisam, a ni drva nisam izvlačio na način kako se to radi, jer mi se činilo opasnim (nismo svi hrabri), no sada kupujem plug i brane, kako bi ipak nešto i na njivi napravio, a da mi traktor ne stoji besposlen iako je i ovako velika pomoć.
Hvala svima na podršci i savjetima.