• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
807
Do sada sam koristil tucanu ljutu papriku i stavljao prema iskustvu, a zatim po potrebi nakon probe sirovog dodavao. Ove godine sam nabavil domaću slavonsku ljutu. Nemam iskustva i zanima me postoji li neki normativ (od - do) za ljutu papriku u kobasice. Za orjentaciju da ne dodajem puno puta.
ja doma meljem svoje ljute sušene paprike. tako ta paprika ispadne kao tucana.
0.3% tih paprika i taman malo pikantno.
probo sam jedne godine 0.5% i to je dosta ljuto.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Kakve žlice i žlićice?? Ja stavljam 1% ljute,jer volimo malo scharf,,a Ti slobodno 0,7 posto i nečeš pogriješiti.Ali bibera...ništa.

A zasto papra nista? Ima nekakav razlog ili samo ukus?
Meni osobno se pokazalo bolje malo smanjiti crvenu papriku (prije stavljali 0,7% crvene paprike pa smanjili na 0,4%) a povecati papara....

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
@bhorv i @senpai, zahvaljujem na konkretnim podacima. :ppozdrav:

@sttipa,
ja već jeko dugo ne stavljam u kobasice ništa bibera. Prije smo stavljali crni mljeveni biber u kobasice. Smetalo nas je kaj su bile preveč tamne i bile su podložnije kvarenju. Već dulje vrijeme za pikantnost stavljamo samo ljutu papriku, a u krvavice samo biber. Tak nam paše i to ne mislimo mijenjati.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,767
Nebre ti postotak biti isti ako nisu isto ljute paprike...ja vec par.godina nabavljam istu papriku i zato znam da.na 10kg mesa mogu staviti 2 zlice...i ja i zena podnosimo vec dovoljno ljuto...navikli smo...cak mi se i mali priviknul...malo sam.smanjil ljutinu kobasica.i salama zbog njega ali ne potpuno...podnosi vec i on zavidnu razinu ljutine...

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
A zasto papra nista? Ima nekakav razlog ili samo ukus?
Meni osobno se pokazalo bolje malo smanjiti crvenu papriku (prije stavljali 0,7% crvene paprike pa smanjili na 0,4%) a povecati papara....
U Slavoniji se nikad ne stavlja papar, tj biber u kobase, sve se sa paprikom dobi.
Ja sam ostal u čudu kad sam dobil recept za kobase bez bibera.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,721
Kak je već napisal Iwanho od papra meso postaje tamnije i zato se izbjegava njegovo dodavanje. Paprika daje crvenu boju. Kobasice se ne bi smjele ni odmah stavljati u pušnicu već bi meso trebalo dozrijeti. Ja sam ih uobičaval prije sušenja stavljati preko noći na temperaturi cca 10 stupnjeva i onda su išle u pušnicu. Onda su lijepe crvene boje, a u protivnom znaju biti nakon sušenja sivkaste.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Šećer smo, radi boje, dodavali dok smo koristili papriku iz dućana. S pravom slavonskom paprikom nema potrebe za šećerom, barem ja nisam primijetil neku razliku sa šećerom i bez.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Smetalo nas je kaj su bile preveč tamne i bile su podložnije kvarenju
Onda si stavljao jako puno papra,ja ga stavljam obavezno,manje papra a više paprike, i nikad mi nije meso potamnilo

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Možda, ali niš mi ne fali od kad koristimo samo papriku. Čak sam se priviknul na okus bez bibera, pa mi je sad okus s biberom malo stran.

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,166
Ja u kobasice stavljam sol,mljeveni češnjak,ljutu i slatku papriku,šećeru nije mjesto u kobasicama

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Secer se stavlja iz tradicije, on je kao neki konzervans, sad dal je zbog boje ne bih rekao.

Boja se dobi ovisno o starosti svinje, preko 10 mj su tamnije.
Paprika nesto digne boju ali ako hocete boju, nitratna sol, udio 30% u odnosu na morsku sol. Crvene su i god dana nakon izrade.

Papar u zrnu ne daje ljutinu vec samo okus papra. A mljeveni ne bih stavljo u kobase za susenje.

Eto i ja napravio kulenove.

10 kg, 5 komada.
Prvi put radim i bas me zanima jel budu ko slavonski...

Druga slika je smjesa od kobasa. Prije stavljanja u crijeva, polijem s litrom vina...

Prilozi

• 20221203_201026.jpg
    20221203_201026.jpg
    27.3 KB · Pregleda: 19
  • 20221203_200958.jpg
    20221203_200958.jpg
    27.8 KB · Pregleda: 19

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
Kolega Mladenko, ako se smije znati koliko je postotak ,na ukupnu količinu mesa, slatke,a koliko ljute paprike? Pitam u vezi pravljenja kulena.

Na vrh