Za mene je logičko razmišljanje da ako sam ja uložil u proizvod 400 kuna i prodal ga za 700 poslujem sa zaradom od 300 kuna.
Sljedeče godine uložim 600 pa prodam za 1000 (jer su troškovi proizvodnje porasli.....) zaradil sam više nego lani
Sljedeču bum godinu preživel.....a i jadno je to gospodarstvo koje nemre sušnu ili kišnu godinu preživeti , bolje da se s tim ne bavi nego da za plaču dela. Ali kaj bu delalo za plaču kad more svoj gazda biti jer mu je to neko drugi omogučil.
A kad me več vlečeš za jezik..... bil je kod mene neki dan čovjek iz okolice Siska.
Čovjek radi u jednoj firmi i u slobodno vreme se bavi sa ratarstvom. On veli da godišnje cukne 120 soma kuna od poticaja, vozi se na plavu s autom (ali sad prelazi na ložu jer ga strah da ako ga ufate ostane bez knjižice) dok na poslu nemože zaraditi tolko godišnje i naravno na kraju urod proda pa i tu neka zarada kapne.
Nebu odustal od poljoprivrede dok god bu volan mogel vrteti.
To su njegove riječi.
Pošto sam godinama u društvu raznoraznih poljoprivredinka imal sam prilike čuti puno plačljivaca, ali isto tak i dosta zadovoljnih ljudi koji ne sede na dva stolca nego samo od zemljice žive.
Igrom slučaja znam točno kad je vreme kad najviše ide prodaja priključaka i kaj ljudi vele zakaj kupuju mada takav stroj več imaju doma i kaj budu s njim nagodinu...... naravno da ima ljudi koji si bolje nemogu priuštiti.
Sad neki dan je stigel u naše krajeve jedan novi traktorčić kojeg si je čovek htel kupiti več godinama. Kupil ga je bez evrope, bez kapitalaca, bez fondova, bez kredita za mlade...... Znam, on je bedak..... ali on je mali poljoprivrednikm i samo njom se bavi u životu.
Slažem se da treba uzeti kad je prilika, ali problem su ljudi kojima daš prst, a oni bi odmah dva, drugi dan ruku..... Trebate izbaciti kukolje iz svog žita kojih se nakotilo pa vam bu lakše jer veliki dio love odlazi na poljoprivrednike koji ..... ma kaj se bum ponavljal. A znam i vrpu takvih
Mobitel, auto, kuča, gospodarstvo, obleka za mene nije mjerilo. Koji me znaju znaju u čemu i kakvog su me upoznali i sa čim sam ja u životu zadovoljan.
I na kraju, ti si započel filozofiju oko budučih ulaganja (dok je to za moje razmišljenje prilika za malo veču zaradu ko i ova zamjena valute....),
Mene je samo zabrinulo koja cijena tek bude nagodinu i kak bu teško živeti i priuštiti si hranu bez koje nemremo dok po tvojim riječima opravdanje za takve velike cijene je ulaganje u buduču proizvodnju.
E moj Tommy. Sit gladnom ne vjeruje. pogledaj si ovu sliku i razmisli o njoj prije nego uložiš u buduču proizvodnju