Pa s obzirom kak u novije vrijeme niko nema vremena za niš pa se moraš klanjat nekome da ti pomogne,možda i bolje otpeljat u klaonicu ionak ak doma moraš platit mesara ti dojde na isto ako ne i skuplje ovo doma. Ne znam kolko je za svinju al mislim da je za tele klanje oko 50e + ostavljaš kožu tak da bi za svinju trebalo bit manje. Kod mene ovi kaj mesare traže po 2kn po kili da ti naprave.U najmanju ruku, ne bu se klalo niti šurilo doma.
Pa s obzirom kak u novije vrijeme niko nema vremena za niš pa se moraš klanjat nekome da ti pomogne,možda i bolje otpeljat u klaonicu ionak ak doma moraš platit mesara ti dojde na isto ako ne i skuplje ovo doma. Ne znam kolko je za svinju al mislim da je za tele klanje oko 50e + ostavljaš kožu tak da bi za svinju trebalo bit manje. Kod mene ovi kaj mesare traže po 2kn po kili da ti naprave.
To je najveći problem. Oni kojima je klaonica blizu i imaju prijevoz, to ne bu posebni problem. Ima li ih više od 10%? Čisto sumnjam.Ne bi to bio ni toliki problem da ima tih klaonica više, mi sad iz Krapine moramo voziti u Zelinu, pa ići po to, uzimati godišnji i pitanje kad budeš došao na red.
Kralješnicu mi je više oštetil komp (vele da nije teško sedeti) nego sva kolinja u proteklih 50-ak godina. Za mene boldano vrijedi toliko da sve ostale nabrojene nedaće odmah zaboravim i opet s veseljem na kolinje. Samo da napomenem, nikad se nije klalo više od 2 komada, a pac, kobase, špek uvijek se dela idućih dana. Ako se cijelu godinu trudimo oko svinja, onda barem taj dan nek bude pravi praznik.svaka čast tradiciji , i svemu tome , i druženju..ali kad se sjetim koliko mladih ljudi je sjebalo kičmu na polovicama , koliko piknutih koljena , koliko porezanih prsti , koliko svađa, ljubavi pa i tuča ..razbijenih auta , ostalih šteta .
zamazanih kuhnji ..kupljenih mesoreznica, kukica, lanci , i svega pribora .
Totalno si promašil. Praznik si sami napravimo, naravno ako smo prava ekipa i hoćemo se tak organizirati.Za tebe je možda bio praznik ali pitanje kak je bilo za one oko tebe...
Ja sam to zamrzio kao klinac..jer mom tati je bio praznik...pa daj ovo,daj rakiju..daj kuhano vino..daj vode..daj posude..idi u kuhnju pitaj kad su jetra i tak mogu nabrajati do sutra.
A da te rano ujutro na dan planiranog praznika prerezalo u križima pod polovicom kak je njih na storine ne bi tak govorio..