• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,499
Znači dok traje koristi a poslije nema baš puno koristi od brušenja. Zna netko da li ima za kupiti onih gurtni za okretanje svinja na metre ? Ili samo gotove složene?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Nemoj trošiti novce...ionak je ovo vjerojatno zadnja sezona kolinja :(

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
U najmanju ruku, ne bu se klalo niti šurilo doma.

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
U najmanju ruku, ne bu se klalo niti šurilo doma.
Pa s obzirom kak u novije vrijeme niko nema vremena za niš pa se moraš klanjat nekome da ti pomogne,možda i bolje otpeljat u klaonicu ionak ak doma moraš platit mesara ti dojde na isto ako ne i skuplje ovo doma. Ne znam kolko je za svinju al mislim da je za tele klanje oko 50e + ostavljaš kožu tak da bi za svinju trebalo bit manje. Kod mene ovi kaj mesare traže po 2kn po kili da ti naprave.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,499
Ne bi to bio ni toliki problem da ima tih klaonica više, mi sad iz Krapine moramo voziti u Zelinu, pa ići po to, uzimati godišnji i pitanje kad budeš došao na red.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Pa s obzirom kak u novije vrijeme niko nema vremena za niš pa se moraš klanjat nekome da ti pomogne,možda i bolje otpeljat u klaonicu ionak ak doma moraš platit mesara ti dojde na isto ako ne i skuplje ovo doma. Ne znam kolko je za svinju al mislim da je za tele klanje oko 50e + ostavljaš kožu tak da bi za svinju trebalo bit manje. Kod mene ovi kaj mesare traže po 2kn po kili da ti naprave.

Koliko sam upoznat iz klaonice doma voziš polovice. Kaj mesar isto napravi isto samo to za navedene novce?

Ne bi to bio ni toliki problem da ima tih klaonica više, mi sad iz Krapine moramo voziti u Zelinu, pa ići po to, uzimati godišnji i pitanje kad budeš došao na red.
To je najveći problem. Oni kojima je klaonica blizu i imaju prijevoz, to ne bu posebni problem. Ima li ih više od 10%? Čisto sumnjam.

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
@iwanho Koliko sam upoznat iz klaonice doma voziš polovice. Kaj mesar isto napravi isto samo to za navedene novce? Još ga raskomada na veće komade.ć, al moraš mu opet pomoč jer nemože sam. Ovi kaj odrade sve sami su 3kn+,mislim ne podcjenjujem ničiju muku al ak ja moram skupljat ekipu i platit nekom 70-80e za dvije svinje onda mi je lakše dogovorit datum u klaonici uzet dan godišnjeg otpeljat svinje 25 km i vratit se po polovice.Zasad još nemam s tim problem a ak bu i kad bu trebalo mislim da bu tak kak sam napisal.Ima tu još nekih stvari zakaj tak razmišljam al nebi stale u još par postova da pišem.

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,489
Ja već nekoliko godina vozim u klaonicu, I sutra dođem po iztranžirano meso, doma još malo doradimo,i gotovo. Jest da to sve skupa košta ali zadovoljstvo domaćim proizvodima je neprocjenjivo, a za sve ostalo tu je Mastercard. :ppozdrav:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
svaka čast tradiciji , i svemu tome , i druženju..ali kad se sjetim koliko mladih ljudi je sjebalo kičmu na polovicama , koliko piknutih koljena , koliko porezanih prsti , koliko svađa, ljubavi pa i tuča ..razbijenih auta , ostalih šteta .
zamazanih kuhnji ..kupljenih mesoreznica, kukica, lanci , i svega pribora .

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
svaka čast tradiciji , i svemu tome , i druženju..ali kad se sjetim koliko mladih ljudi je sjebalo kičmu na polovicama , koliko piknutih koljena , koliko porezanih prsti , koliko svađa, ljubavi pa i tuča ..razbijenih auta , ostalih šteta .
zamazanih kuhnji ..kupljenih mesoreznica, kukica, lanci , i svega pribora .
Kralješnicu mi je više oštetil komp (vele da nije teško sedeti) nego sva kolinja u proteklih 50-ak godina. Za mene boldano vrijedi toliko da sve ostale nabrojene nedaće odmah zaboravim i opet s veseljem na kolinje. Samo da napomenem, nikad se nije klalo više od 2 komada, a pac, kobase, špek uvijek se dela idućih dana. Ako se cijelu godinu trudimo oko svinja, onda barem taj dan nek bude pravi praznik.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Za tebe je možda bio praznik ali pitanje kak je bilo za one oko tebe...
Ja sam to zamrzio kao klinac..jer mom tati je bio praznik...pa daj ovo,daj rakiju..daj kuhano vino..daj vode..daj posude..idi u kuhnju pitaj kad su jetra i tak mogu nabrajati do sutra.

A da te rano ujutro na dan planiranog praznika prerezalo u križima pod polovicom kak je njih na storine ne bi tak govorio..

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,499
Ja volim kolinja i sjetim se svega toga što je velečasni rekao ali danas se to ipak malo drugačiji radi, nema više lomljenja leđa, digne se s traktorom, donese na mjesto i izreže. Ekipa više ni ne pije, barem je tako kod mene i nema nikakvih izgreda ni problema, jest da više nas ni nije toliko, tri četri smo i odradimo sve. Nisam ni ja protiv mesnica ali je pitanje kako bi sadašnji broj mesnica podnio toliku navalu i kad bi se to odradilo uz sve njihove poslove koje i sad rade i imaju popunjeno. Zna se kad je vrijeme kolinja i mislim da baš ne bi nitko od nas bio zadovoljan da dođe na red za mjesec dva.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
40€ po svinji me traži mesar i sve odradi sam. Moje je da mu pripremim vodu i dignem svinju sa traktorom. Meso obradi po želji. Moje je jedino špek srezati na kocke, kožu također odvoji. Sve u svemu, zadovoljan sam sa odrađenim sa njegove strane.
Čovjek si je nabavio onu struju sa kojom omami svinju tako da više nema ni hrvanja sa njom kako je bilo dok se to sa pištoljem to odrađivalo.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Za tebe je možda bio praznik ali pitanje kak je bilo za one oko tebe...
Ja sam to zamrzio kao klinac..jer mom tati je bio praznik...pa daj ovo,daj rakiju..daj kuhano vino..daj vode..daj posude..idi u kuhnju pitaj kad su jetra i tak mogu nabrajati do sutra.

A da te rano ujutro na dan planiranog praznika prerezalo u križima pod polovicom kak je njih na storine ne bi tak govorio..
Totalno si promašil. Praznik si sami napravimo, naravno ako smo prava ekipa i hoćemo se tak organizirati.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
tak govoriš ti , ne želim gurati nos u odnose ili stanje u tvoj dom ,bože sačuvaj

ali dođi pitat moju mamu da li je njoj bio praznik koja je dan prije pekla diganu gibanicu i možda malo kifleca a nekoliko dana poslje prala kuču i lonce a stari je umiral na kauču i eventualno napravio pac .

ne znam za stipu ali volio bi da ZJ koji ti je stisnuo like opiše kako je kod njega izgledao taj "praznik" i obaveze njega , njegova tate ili njegove mame ?

Ali nemojte mi reći da ste sve te obaveze napravili Vi a vaša žena ili mama je dan prije otišla kod frizera i sve to gledala kroz prozor,a Vi ste sve to sami , jasno uz pričice i zabavu trusili čašice .

drago mi je da je došlo do ove situacije za sve žene i majke koje su dobile brigu manje i jedan dan trijeznoga muža više

Najnoviji postovi

Na vrh