• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,717
@markach po meni zrelo meso i brzo izasla vlaga. Temperatura oko 0 čak i minusi sto je odlicno jer malo smrzne, ohladi se i onda lagani dim zagrije dovoljno da odmah ide vlaga van...ja sam od roditelja 3x dimio, s time da je bilo jednom cijeli dan a 2x samo popodne poslije posla...i isto se lijepo povukle skupa...dns dobile zadnji dim ali isto samo kratko popodne i idu na tavan.na hladno...

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,481
Jel ima netko taj "problem" da se salame/kobasice prebrzo osuše?
23.11. Klanje
24.11. Nadjevanje salama
25.-28.11. Dimljenje laganim dimom 4x.
View attachment 67741
View attachment 67742 View attachment 67743
Da li ima unutra divljači? Kolika je vlaga u prostoru gdje su salame? Evo za primjer moje koje su napravljene 12.11 , s premalo vlage u prostoru isto su se zasušile iz vana a ove druge koje su u vlažnijoj prostoriji nisu takve. Moram ove prve staviti na veću vlagu.

Prilozi

• IMG_20231205_172150.jpg
    IMG_20231205_172150.jpg
    66.3 KB · Pregleda: 20

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,888
@bhorv
Hahaah, tebe sam čekal...
Samo svinjetina ove godine i to od 160kg ate prasice i 152kg og prasca (iz tova).
Inače smo znali staviti divljači ili junetine kako kad odnosno kaj se našlo. Sad nema ništa i opet se isušuje brzo. Rekel sam da nebum, zar može od minimalne doze promikuta....sve ostalo standard.

@jocc
To bi im mogel biti problem, suhi zrak. Prostorija je izolirana a prozor na kip.
Temp. je možda do 10°.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,481
Temperatura nije prevelika, ako su završetci crijeva suhi onda je premalo vlage , ili unijeti vlagu ili promijeniti prostoriju. To i mene muči što su sve prostorije izolirane i nema vlage, čak me iznenadilo u jednom spremištu od panela izoliranih stiroporom čak imam vlage i tu budem sad sve stavio.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Vlc je pogodio, ako prase nije staro barem leto dan..takve se uskuneju i ostanu suplje. Isto tako ti tovljenici nemoguce je debele napraviti da nesto valjalju....

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,871
ako je puno vode u mesu , voda brzo ode van ..a iz tova je meso takvo

Vidim da su ljudi počeli danas zakolju, ostave preko noći meso da izađe dio vode i onda sutra rade dalje.

To rade i ovi što u u trgovackim lancima kupuju meso. Ode predvečer kupiti, ostavi u šupi preko noći. Baci 5 litara vode i onda radi dalje.

Meni su isto tako kobasice izgledale kad sam u konzumu uzeo meso.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,481
Sve to ima veze ali pogodite razliku između ove dvije salame na slici. Napomena samo da su svinje stare bile preko godinu i pol, hrana djetelina, kukuruz, pšenica, ječam, runklja i to. Znači nije kupljeno meso od svinja starih par mjeseci.

Prilozi

• IMG_20231210_114025.jpg
    IMG_20231210_114025.jpg
    29.4 KB · Pregleda: 35

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,717
ekipa jel meljete špek u kobasice ili rezete na kockice?
u salame rezem, ali sam u kobasice sad samljeo i prilikom susenja mi se otopio špek i suhe su kobasice...temperatura dimljenja bila max 35°C...u salamama se ništa nije otopilo a kobasice su se malo cijedile...
problem je bio možda i taj što mi šajba 12 nije bila dobra (moram ju odnijeti da mi ju poravna jer je radila strugotine metala) pa sam mljeo na 10-ku

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,670
Najbolje bi bilo rezati na kockice veličine zrna kukuruza. Za to bi trebalo čvrsto masno tkivo. Idealno je masno tkivo sa obrazine tzv. goder. Govorim o kobasicama za sušenje i salamama.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,481
Mi meljemo ali na šajbu s rupama fi 6 mm sve što je bolje masno a ono što nije masno na veću i nema problema. Najbolje špek od leđa koristiti. Dobro promiješati i nema greške. Naravno da svatko ima neki svoj recept i nije svaki put sve idealno iako isto napraviš ali ovo se je pokazalo dobro a napravi se dosta toga na taj kalup.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,481
Nisu, za sušenje ionako dodajemo cca pola mljevenog na veću šajbu ali mesa bez masnoća. Iako smo jedne godine mljeli sve na na veću šajbu jer nam se nije dalo mijenjati i opet je bilo dobro. Budem još sto posto izmjerio da li je bila 6, nadam se da se nisam zeznuo. Najbolje doći k meni na degustaciju kad se posuše do kraja.

Najnoviji postovi

Na vrh