• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Eto ja u kobase ne stavljam spek od kad sam doma preuzeo kolinje....

Uvijek je bilo problema s tim, bilo da su punjene u tanka crijeva ili debela.

Jednostavno, vise ne odvajam spek od mesa, samo mrene i zlundre sko ih ima. Sve samelje i kobase su top.

Tanke su na vjetru. Ove god radim i kulene, prvi puta, pa valjda ce biti dobri...

Prilozi

• 20231203_104654.jpg
    20231203_104654.jpg
    42.3 KB · Pregleda: 34
  • 20231203_104717.jpg
    20231203_104717.jpg
    31.9 KB · Pregleda: 34
  • 20231203_104701.jpg
    20231203_104701.jpg
    42 KB · Pregleda: 35

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
@mladenko tak je s špekom baratao i moj tast , uvijek fino , prefino ..
Kod mene se odvijala prava drama oko rezanja tog špeka , male kocke , količina , vaganje ..kad je izmišljena mašina to je bila drama drugi dio ...doslovno se čekalo u redu kod jednog mesara ..ako nisi rezao špek kod njega kobase u startu nisu valjale, nisi trebao ni kuhati .. a sve je u glavi .

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Godinama slušam i čitam da treba u kobasice stavljati špek s hrtiša, ali nikad nisam to prihvatil. Radim slično kao @mladenko, mrena i žlundrasto se odvoji, a ostalo meso sortiramo, odvojimo više masno od nemasnog i onog s jako malo masti. Masno meljeno na pločicu s malim rupama (fi 6) i nožem s 4 oštrice, a ostalo na pločicu s 3 rupe i nož s dvije oštrice. Mašina je br. 10. Nekih godina je odnos 1:1, a nekih je nemasnog malo više. Svake godine su malo drukčije, ali uvijek smo zadovoljni kobasicama. Prošle godine su za kuhanje bile tip top, ali suhe nisu bile vrhunske, ali meni ipak dobre. Za moj ukus, zadržale su previše vlage u sebi, vjerojatno preveč paprike. Ove godine su za kuhanje sušnije nego lani, a suhe još nisu za degustaciju.
Samo jemput sam probal staviti malo govedine i to su bile uvjerljivo najlošije kobasice napravljene kod mene doma.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Ja sve meljem na istu sajbu, ne znam koja velicina, jednostavno je to sajba za kobase....ne odvajam nikakvo meso, samo se meso melje....na 60 kg stavim 5 kg govedine mljevenu na sitnu sajbu i ak netko donira divljac i to stavim. Cesnjak smeljem na sitno i namocim u vrucu vodu, malo ljute, malo slatke, soli 2.5%, papra u zrnu, saku secera... znaci apsulutno sve od oka, osim soli, to vazem. Kad otpusti cesnjak zalijem smjesu i prije nek ih stavljam u crijevo zalijem ih sa litrom vina za srecu, i litru u sebe i kak ne budu dobre....

Dimim ih lagano sa cetri dima. A susim ih isto lagano na tavanu ali ne na direktom vjetru, nego sastrane i jos sam oko njih stavio plahtu tak da se skroz lagano susiju. I svake godine svi mi jebu mater kak su moje dobre a njihove stalno neki k..... a svima se ponudim da ih tak napravim kak i sebi....

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,489
Meso,sa svih pozicija (plećka,vrat,kare,but,leđana slanina,i ostale pozicije),paprika mljevena slatka i ljuta ,papar,luk(češnjak), sol,netko dodaje i šećera i bijelo vino,a netko čak vegetu mi ne.

Najnoviji postovi

Na vrh