S
sapat
Guest
kako god bilo kod nas salama i kobasica nemaju ništa zajedničko....
Rajtek kaže:Evo recepta,našeg.
Martinska Salama
2-2,3% soli, ovisi o gazdi kak on voli
0,3 % sitno mljevenog šečera, može onaj za kolače
0,5 % Ljutih domačih feferona, mljevenih, al to opet ovisi o gazdi
+ voda u kojoj je bio namočen izmljeveni češnjak(bijeli luk),sad s tim nemožeš fulat, ja sam stavljo 3 dlc na 10 kg smjese
4% špeka, onog tvrdog narezanog na sitne kockice
Salame su punjene u kupovana crijeva, on s vezicom na jednom kraju, promjera 45
Napravili smo i par kulena, al sam za probu, baš se kod nas i ne osuši dobro.
Ovo sam sve govorio iz glave tak d a su greške moguče.
Inače u subotu smo burazi i ja napravili 50 kg malo blažih salama- za mene, te jedno 150 kg ljućih, ma vatrenih, a ja takve nevolim, to ova moja dvojica obožavaju.
Rajtek kaže:Ma sve se isto melje, potpuno ista smjesa, sam je razlika u debljini crijeva,al na kraju svakavih naziva imaju te naše kobase,salame....
MA to nije uopče bitno glavno da se ima.
E da još sam zaboravil reč da sam stavil 3 kg govedine(but)
Rajtek kaže:Ja neznam ni sam kaj je to, na forumu tolko slavonaca, a još ni jedan nije stvio svoj recept, svi ih čuvate ko zmija noge. I onda ja, jedan posavac iz sisačke gornje posavine stavim recept, kaki je taki je, te me onda vi udavite zbog naziva. Ja mislim da autor ima pravo nazvat svoje djelo bilo kojim imenom hoče
alen28 kaže:Vi već pričate o kolinju a moje "gice" još u svinjcu... Borim se sa mašinom za meso. Našao sam motor od muzilice sa prenosom pa slažem na mašinu za mljet. Kupio sam br. 22 a sad nemogu nigdje naći šajbe... Obišao sam pola grada i našao samo sa rupama od 8 mm a treba mi i 3mm i 12mm...