• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

NewBee01

Novi član
Tu od
2 Sij 2014
Poruka
27
Malo mi je grdo iz Bjelovara ic u VZ samo po to :icon_lol:

A volio bi probat....

Dali ima netko da mu je ostalo od kolinja te smijese ja platim nije problem!! Ali da je okolica Bj

I kako se zove ta masa

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
Nešto sam nacuo pa da pitam vas majstore!

Dali postoji neka vrsta emulgatora ili nešto slicno za umiješat u kobasice da se stvrdnu (kao kupovne)
Navodno toga ima za kupit u Derma Varazdin

Ima samo to ne služi da se stvrdne ,,,,,, to služi da masa postane kompaktija te da nema šupljine u kobasicama a naročito u salamama to je osnovna verzija ,, pojačana ima neke aditive za crvenilo mesa odnosno kobasice a može se upotrijebiti za sva mljevena mesa čufte , sarme , čevape ,, u sušenju nema razlike , a mislim da je tvoje pitanje upućeno u tom smjeru , što se imena tiće mogu ti dati ali se javi na pp pa ti odgovorim jer mi se ne da sada tražiti ali ,,, ime ti nije previše bitno jer ako kupuješ u DERMI nije isto kao u recimo CROMI koja isto prodaje sve što i DERMA u Varaždinskoj okolici to jest Svetom Iliji

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Može jedno pitanje? Čemu stavljati emulgatore u kobase i sl.? Staviš 2-3 sorte mesa, začine i deri, što duže mjesiš smjesa je kompaktnija i nema tu velike mudrosti, paziš kod punjenja creva, baciš na dim i poslje na tavan u mrežu i zima, hladan vjetar odradi svoje. Za mjesec dana ako želiš imaš beton, ako ne, skineš prije i to je to.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Kolega,nije baš tako jednostavno kak si opisal al u principu ugrubo je to tu negdje,ako te južina ne sje...
Kaj se tiče emulgatora i nitritne soli,ko to stavlja nemož svoje proizvode nazvat "domaći proizvodi"!

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Kolega, skoro 10 godina sam radil po kuhinjama od "šegrta" do šefa i premjesil sam na ruke ohoho mesa, kaj za kobase, krvavice, kaj za čevape, čufte....! Zlatno pravilo je da što se duže mješa smjesa je kompaktnija, a da ne dođe do raspadanja se koriste 2-3 sorte mesa.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
P.S. Nitko ne veli da je jednostavno za zamesiti, treba i koju kapljicu znoja pustiti! Zato i vele da šiptar(bez zamere na izrazu) ima najbolji burek! :)

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ja mješam 60kg smjese u mješalici cista svinjetina i ako predugo mješam počne mi razbijat smjesu,koda izvlaci masnoću i zilice van,pa ni to nije dobro.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Probajte ubaciti par kila govedine, junetine na to i da vidiš razliku, to ubiti dođe kao vezivo.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Da prije smo tako radili ali smo svinjetinu rezali na kockice a junetinu mljeli,za salame fi 60mm plastično crijevo.

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
To što veže zove se "mesni prat" i nije baš jednostavan postupak izrade istog.

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703
Trebam savjete. Na kojem mjestu i po kojim kutem u odnosu na vrat svinje gurnut noz a da se pogodi arterija?
Imam 23 godine i do sad sam zaklal sigurno vise od 50 svinja, al jos uvijek ne znam gdje treba gadjat z nozem da to bude brzo i efikasno. Mislim, svinja mi uvijek iskrvari i krepa al uvijek to radim, ajmo rec "napamet". Turnem noz i ubadam dok mi se krv ne pojavi. A ja bi to da bude brzo efikasno i da tocno ide tamo di mora ici.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
To što veže zove se "mesni prat" i nije baš jednostavan postupak izrade istog.
Ne pričamo tu o ledenoj vodi ilitiga mesnom pratu, govorimo o kobasicama i salamama, a ne o hrenovkama, a najlakše kod kuće za dobiti kompaktnu smjesu a da se ne raspada nakon sušenja je upotrebiti više vrsta mesa!
Več sam napisal da sam kuhar po struci tak da sam uz kuharstvo imal i mesarstvo, slastičarstvo, pekarstvo i posluživanje tak da sam to sve učil manje više dok sam bil u školi! :)

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Karlo trazi na netu ima ljepo opisano i slikama popraceno pravilno i efikasno pikanje u vrat svinje.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Vidiš to nikad nisam mogel gledati, pikanje svinje. Nemam uopče problema za skupljati krv, trančirati svinju i to, ali pikanje, hvala nebi! Ja uvjek imam osječaj da bu mesar fulal i sam sebe zapičil! :)

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Si filal i Hot dogse....:icon_wink: kad bi se ja pojavil i teta me pitala kaj da metne unutra, ja bi svaki put rekel: Sve!. jest da me neki puta žuljalo u trbuhu, al nema veze....bilo je slasno:(nod):

Nego, pojavile se zadnjih par godina te salame u kućnoj radinosti, međutim, da ne velim neku težu riječ, meni je to loše:icon_oak:. Jest da o ukusima nema smisla raspravljati, ali kaj je falilo starim kobasama?

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Nisam nikad filal, ja sam samo po kuhinjama radil. Inače imaš pravo kaj se tiče tih salama, retko tko zna napraviti dobru salamu. Mi se držimo kobasica, prezvuršta i krvavica i to je zakon.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Ja najviše volim,a to i radimo,obične klasične kobase,bez ikakvih izmišljotina,3 dana stoji meso u pacu i mješa se ručno i četvrti dan se pune kobase.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Rjetko se kome cisti meso od žilica i masnoce,i rjetko tko da mu nije zao cjele plečke i šunke stavit u salame.
Treba i sav špek rezat na kockice i naravno uz dobar recept zacina i soli mora biti i stara pajuta,krmača.
Pa onda i treba znat odimit i osušit salamu debelu 60mm tesku od 1-1.3kg,pa kad ti se posuši ostane od svake oko 70-80dkg.
Vlaga mesa,mješanje,punjenje...fulaš negdje i to nije to više.

Na vrh