• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,665
Zanimljivo je kaj su najfinije kobase kaj stariji ljudi naprave, sve po starinski.
Iskreno meni nema boljih.
To je istina, no za to treba i dobro meso. Tetak je bio mesar i stalno je pričao da za dobre kobase trebaju prasci godišnjaci barem. I to je živa istina, nisu iste kobase od prasca starog 6-7 mjeseci i onog od godinu ili više dana. Radiš istom recepturom jedne i druge i ne ispadnu nikada iste.
 

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,874
@ senpai
Ma razumijem ja tebe i apsolutno se slažem sa tvojim tezama. Ja sam isključivo govorio o tome kako pravimo kobasice, način pripreme, ne o kvaliteti mesa, da se razumijemo. Dok recimo svinju nabavimo od 120kg na domaćem terenu, i hranimo nekakvih par mjeseci, nekad i godinu dana, sve zavisi u koje vrijeme je kupljena te ju zakoljemo u 12 mjesecu. Sve ovo što si nabrojao repa, buče, žitarice, kuhani krumpir, napoj, mlijeko, sve to još danas koristimo. Nije pravi starinski štih kako je bilo recimo 1950 na dalje, ali i to je bolje nego da svinja raste samo na "umjetnoj" hrani.
 
Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Na tu količinu mesa apsolutno ne. Šećer se stavlja da se dobije boja. Mi ne koristimo crvenu papriku, pa umjesto toga stavimo jednu do dvije žlice šećera.
Na koju količinu mesa?
 

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
806
ja nikada ne stavljam šečer. samo sol (1.8-2.2)% tucanu ljutu i češnjak friški sitno mljeveni. držim u pacu 3 dana. onda nakon 3 dana spečem na tavi meso ili napravim probnu kobasu. ako mi nije dosta ljuta onda stavim (zavisi kako mi vjetar puhne) mljevene ljute paprike da bi dobil malo na ljutini.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,800
A koji postotak junetine dodati i na koju šajbu meljete svinjetinu, a na koju junetinu?
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Jedino sol vagnem (2,5%), a sve ostalo (slatka i tucana ljuta paprika, biber i stisnuti češnjak) prema okusu.
Prije sam stavljal šećera kak sam napisal (žlicu na 15-20 kg) i malo slatke crvene paprike (Šafram ili Derma).
Zadnje dvije godine sam nabavil domaću slavonsku slatku papriku i stavim je malo više, ali nisam stavljal šećera. Nisam primijetil razliku u boji, a više slatke paprike veže na sebe vlagu pa su kobase prva liga za kuhanje. U one za sušenje ide manje tekućine (seksarda i voda), a u one za kuhanje više.

Samo jemput sam probal dodati junetinu i odustal sam. Bile su presuhe. Jemput sam probal dodati veprovinu i opet sam odustal. Bile su slatkaste. Srnetinu nažalost nisam imal prilike dodavati, ali vjerujem da bi to bil pun pogodak.
 

Case4220

Aktivni član
Tu od
14 Lis 2021
Poruka
128
Gdje nabavljate crijeva za kulenove? Nigdje ne mogu nac da budu do 1.5kg 😵 a ne pašu mi veliki...
 

malivuk

Aktivni član
Tu od
27 Srp 2018
Poruka
78
Gdje nabavljate crijeva za kulenove? Nigdje ne mogu nac da budu do 1.5kg 😵 a ne pašu mi veliki...

Kupiš odojak ispečeš počastiš društvo i ostaviš crijevo za kulin

Imaš veliki izbor u Croma Varaždin ja kupujem od njih.
 

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,909
vrlo teško jer nemaš ako nemaš orginalnu sortu. onda prije su svinje cijelu godinu bile vani pa su se puno šetale. dans su cijelo vrijeme zatvorene. prije su se svinje hranile raznovrsno(šta si imao to je jela). repa buče žitarice krumpiri kuhano napoj mlijeko i ono sve što su svinje iskopale svojim nosičima na svojim šetnjicama. znam da je djed kada je klao po selima tamo 1950 govorio najveće prase je imalo 100-120 kila. i to je prase imalo po par godina . nitko nije klao ove današnje turbo godišnjake (danas sused kupi odojkeu 6-7 mjesecu za dan republike preko 200 kil ima) koji se samo hrani žitarice koncentrat soja i šta ja znam.
Da slazem se, evo ja u Njemackoj treci put pokusavam napraviti kobasice i nikako ne valja. ne mozes kupiti meso od starije svinje, ovo sto se prodaje su sve oko 120kg zivi, To meso kad se prosusi se volumen smanji vise nego za duplo, postane zilavo i bez okusa. Sirove kobasice i donekle se mogu jesti ali suhe nikako. Tako sam i kuci dok sam bio u bosni zakljucio da se dobre kobasice mogu napraviti samo od starije svinje.
 

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,110
Za kobasice kulenove i slične proizvode treba biti svinja starosti min. 10 mjeseci pa na više jer je to meso zrelo i ne kalira puno
 

ŽeljkoKa

Iskusan lik
Tu od
18 Stu 2020
Poruka
569
Naravno da je najbolje od starije domaće svinje ali može se i od 120kg..Ne suši kobasice do kraja i onda ih vakumiraj na min 30 dana da sazriju u vakumu i nebu suhe.
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,181
Kod mene kažu, ako hoćeš dobar pršut ili kobasicu ili šokol, praščiće moraš uzet ove godine u 10-11 mjesecu, za na godinu. I još prase mora imati najmanje 140-150 kg, a idealni su komadi od 160-180 kg.
I sad kruži priča da prasci neće biti dobri ako ne pojedu božićne spirine(napoj).
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Kupujemo 35-40 kilaše (ne znam koliko su stari) krajem ožujka ili početkom travnja. Do početka prosinca nabereju do 200 kg, nekad i malo više. Hrana isključivo domaća: krumpir, buče, lucerna, jabuke napoj i zatep miješanim šrotom (kuruza, pšenica, bučino brašno). Kobase, kak za kuhanje tak i suhe te suho meso je, za moj ukus, prva liga.
 

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,562
Malo da se ubacim u temu. Ja godisnje kupim 2 prascica od 350-400 kg. Minimalno budu 2.5 godine,i jednog bravcica od 200-230 kg. Vec 10 godina kupujem od jednog dide sa sela blizu pozege. Did to rani umalo po starinski. Malo vise zaracuna al se isplati svake kune.evo jedan takav IMG_20201124_091337.jpg
 

Najnoviji postovi

Na vrh