• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,722
Kod mljevenja mesa se razbije struktura mesa i ono pusti vodu što znači da je podložno bržem kvarenju. Inače, mesa sa puno vode (riba, piletina...) su podložna bržem kvarenju i imaju kraći vijek trajanja. Goveđe meso sadrži manje vode pa ima duži vijek trajanja. Nekad je u RH dolazilo goveđe meso staro i do 2 godine kada su se praznile robne rezerve iz EU. Svinjsko meso bi se trebalo potrošiti u roku od maks. 6 mjeseci.Prilikom odmrzavanja se dešava da se mikroorganizmi brzo množe i zato se isto meso nikada ne smije 2 puta zamrzavati. Mljeveno meso se melje neposredno prije upotrebe, a nikako se ne preporuča čuvati ga u hladnjači. Nije mi to struka, ali sam nešto malo naučio budući da sam radio u mesnoj industriji.
To su nas trebali naučiti u školi budući da to direktno utječe na naše zdravlje i zdravlje naše djece/unuka. Ali su nas umjesto toga učili mnogim nepotrebnim stvarima koju smo večinu zaboravili.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Pak smo se dali napelati i prijeli teoretskih raspravi kaj je domaće.
Odgovor je samo jedan - ono kaj je doma proizvedeno. Drugo je pitanje na koji način.
Do nedavno nisam šprical niš drugo osim krumpir zbog zlatica. Jedno špricanje actarom negdje sredinom lipnja, a skupljanje starih sve dok mladih nije bilo preveč.
Kuruzu sam šprical ove godine, ali u trake. Mineralni gnoj koristim kao dopunu štalskom. Trudim se koristiti čim manje otrova, a potpuno bez njega mi je nemoguće. Poznato je, da je mala količina otrova u stvari lijek pa me to utješi. :)
Svinje bum hranil dok bum mogel, a onda bum kupoval u domačiji dok se bu imalo od koga. Dučan je zadnja opcija, iako si i sad ponekad "priuštim" kupiti koju kilu filea. dućanu. Vremena se mijenjaju, mi starimo, ali to ne znači da moramo pozabiti kaj je bolje i kaj je zdravije. ;)
Svinjetinu čuvam u škrinji, ali prvo se troše lošiji komadi. Kvalitetnije komade čuvam do 8 mjeseci, a suho i do godinu dana. Prije smrzavanja vakumiram sve osim kostiju koje su prve na programu.
Nadam se da nisam bil prenaporan.

ŽeljkoKa

Iskusan lik
Tu od
18 Stu 2020
Poruka
569
Ja molim recept za buđolu. :)
Ubacim otkošteni komad vratine u pac sa ostalim mesom i nakon jedno 15 dana vratinu namočim u vodu da izvuče suvišnu sol, nakon toga u kolagen crevo fifi 120, mrežicu navučem, zavežem i dalje na dim. Kad se osuši u vakum na mjesec dva i onda je spremna za konzumaciju. Može se posipati krupno tučenog papra po mesu prije ubacivanja u kolagen ako netko voli.

frchlopeer

Aktivni član
Tu od
18 Ožu 2019
Poruka
102
Ajde da pitam opet, sezona je počela ranije, bliži se kraju...jel ima netko da prodaje domaće, friške komade mesa...lopatica, carsko s rebrima?
Evo čekam mesara već skoro mjesec dana, nikako da mi sredi 4 table iz okolice Križevaca :D
A ja baš odlučio da neću po centrima :/

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,491
Njima njihovo, nama naše.
Trebao si pitati mesara otkud je meso da znaš kako ćeš ga obraditi, možda si i ti trebao po njemačkom običaju.
Meni je bolje kako se kod nas radi, kako bi kolega Kupljenec rekao po starinski.

Na vrh