• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,233
Evo i naših aktivnosti od subote, iz domaćeg uzgoja. Polovice (bez glave) svaka po 60kg
20230206_230623.jpg

Kobasice na dimu, meso jučer nasoljeno, tj utrljana sol na svaki komad (+ papar i češnjak), pa ostavljeno u suhom pacu
20230205_182407.jpg

...te ocvrt špek i nešto malo sala. Ovo su ostatci iliti ocvirki :)
20230206_230753.jpg

Nije Bog zna koliko, ali je domaće, bez nitrita i ostalih E sanja...

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,910
I to je najvaznije...na jesen kad koljemo mrcinu od.nekih 200+kg, naradim se 3 dana ko konj...ali kad znam da nema nikakvih konzervansa unutra i kad vidim klinca od 5god da tamani cvarke, spek, kobasice, salame i da mu ne moram u ducan po nikakve salame sve si zaboravim i radil budem.dok god budem.mogel...tak i sve ostalo, vrt i poljoprivredu za vlastite potrebe...da znamo kaj jedemo doma...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,142
Meni je bila najbolja opcija kupiti na jesen 2 odojka 25-30 kg. U svibnju zaklat većeg (obično oko 130 kg) pa fino mlado meseko u zamrzivač, a drugog hraniti do prosinca kad je obično imal između 200 i 250 kg (zavisi koliko je rad jel) i to za namjenu koju je spomenul @llmb0611.
Tak je to trajalo dok nam nije postalo preteško hraniti cijelu zimu. Kaj bumo, godine delaju svoje i za par godina bumo se morali privikavati na posjete mesnicama. :(

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,910
Mi kupimo krajem 1. ili pocetkom 2. i taj u 11mj ima prek 200kg...nema kaj ne jedu...kuruzu, jecmen, tritikal, zeleno, sve z vrta kaj je visak...a ove kaj bumo klali u 4. ili 5. mj su kupljeni u 12mj.
Meni za sad tata hrani...tak se dogovorili jer hrani i za sebe, a ja sijem jecam, tritikal.i kuruzu...imam i kukuruznjak kaj sve pospremim pa.mu onda sam.otpelam zrno...dok bude mogel on, dok nebude bum ja nastavil...

Najnoviji postovi

Na vrh