• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,915
Prodaje li neko domacu slaninu i ostale domace suhomesnate proizvode, odogovaraju mi sve lokaciije uz autocestu S.Brod _Zg, pokupoio bih to na putu prema SLO. Ponude u PP, hvala.

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,170
Prodaje li neko domacu slaninu i ostale domace suhomesnate proizvode, odogovaraju mi sve lokaciije uz autocestu S.Brod _Zg, pokupoio bih to na putu prema SLO. Ponude u PP, hvala.
Kad bi kupio slaninu i kobasice sada ili kasnije

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,579
Stavljate nitratnu sol?
Nestavljam nitratnu. Samo običnu sol. Ništa posebno. Samo u dimljenu suha drva bukva ili grab skoro bez kore. Malo dima. Nalazim se na brdašcetu gdje ima uvjek vjetra i vlažnost niska. Po meni najvažnije je dobra priprema u soli, da sol odradi svoje. Meso za kobasicu odvajam sve masnoće iz njega da je čisto to je baš sporo a dodajem čistu leđnu slaninu, pripremim kockice 3 cm i slicno sve stavim dodatke i ostavim to 3-4 dana da se upaca a onda meljem i punim. Ove godine sam stavio oko 40 kg kobaje.
Nekako gledam kakvo je vrijeme kako ide sušenje.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,803
Ekipa, razmisljam o kupovini ovoga...
1000015673.jpg

Nasao na par mjesta. Ima sa posudom koja se okrece a ima i fiksna posuda.kapacitet mi je dovoljan 30lit (cca 20kg mesa). Ako ima netko da koristi moze iskustva i eventualni savjeti na sto pripaziti. Mislim da bi mozda bilo bolje sa dvije lopatice ali one su veceg kapaciteta..
Ok mi je ova sa ruckom. Za sebe mogu okretat (dolazi polako i mlada snaga) a motor se moze lako naknadno slozit ako treba...

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,579
Miješati mljevanu masu nije baš dobro jer dobijes gnjecavost.
Ako želiš takvu onda je to uredno. Ako želiš da se u kobasici jasno vide komadići i lijepo crvena boja mesa i jasni komadići slanine onda sve mirođije prije a poslije mljevenja samo punjenje u crijevo. Nisu poželna ni punjenja sa rotirajućim vretenom zbog ģnjecavosti.

vlastel

Dobro znana faca
Tu od
30 Sij 2019
Poruka
573
Nestavljam nitratnu. Samo običnu sol. Ništa posebno. Samo u dimljenu suha drva bukva ili grab skoro bez kore. Malo dima. Nalazim se na brdašcetu gdje ima uvjek vjetra i vlažnost niska. Po meni najvažnije je dobra priprema u soli, da sol odradi svoje. Meso za kobasicu odvajam sve masnoće iz njega da je čisto to je baš sporo a dodajem čistu leđnu slaninu, pripremim kockice 3 cm i slicno sve stavim dodatke i ostavim to 3-4 dana da se upaca a onda meljem i punim. Ove godine sam stavio oko 40 kg kobaje.
Nekako gledam kakvo je vrijeme kako ide sušenje.
Lijepa je crvena boja , pa sam zato mislio na nitritnu sol. A šečer? Šečer navodno daje crvenu boju.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,803
Ja meljem meso (dio sitno, veci dio grubo),meljem spek, za salame ga narezem na kockice. Promijesam to i onda dodajem zacine i sve mijesam. Zacine dodajem dio po dio i sve mijesam da se dobro poveze. Za salame od sitno mljevenog napravim prat i isto sve mijesam. Ne zacinim meso prije mljevenja. Meni je vazno dobro promijesati bas zbog toga da se dobro poveze sve. Punim sa topom.
Kako ti se sve poveze ako punis nakon mljevenja?

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,763
Šećer se dodaje kao hrana za kulture u trajnim salamama (npr. zimska). Kobasice bi prije dimljenja trebalo staviti u prostoriju sa 10-15 stupnjeva da se osuše i meso sazrije(npr. preko noći). Onda imaju lijepu crvenu boju. Tako su mene učili stari majstori koji su završili školu za mesara-kobasičara u Petrinji.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,803
tako je. šećer je hrana za bolju fermentaciju i zriobu salama...prije su spremne za konzumaciju...ako hoćete onu crvenu boju mesa onda nitrititi, koji nisu baš zdravi...mene ne muči boja..bitan mi je okus...ako radim za sebe doma..

Najnoviji postovi

Na vrh