• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,194
Ja kasnim jedan dan za tobom, moje bude sutra u pušnici

Jel to ono pareno meso? Ko špek od podravke? Ak je može malo tehnoloških crtica?
Je, doduše to se zove bareno meso.
Na prvoj slici se vidi mala komora, s grijačem, ventilatorom, sonde digitalnog termostata i posuda( protvanj) za vodu.
Špek se isto radi bez brige, kao i barene kobasice... samo moraš imati recepte...

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,800
Meni poznati termin je salamura, zasoljena voda. Nekakav recept sam dobio od lokalnog mesara za koji kaže, normalno useljeno meso, nakon 2-3 dama zalije tom salamurom. Tako onda tanji komadi mesa min 21d, a deblji komedi više od 28d da budu u salamiri, da se meso okreće svakih 2-3 dana. Tako je naveo da rade u njegovoj mesnici i zimi i ljeti jer konstantno sprema za sušenje i suši meso.
Mada ljudi rade i drugačije isto dobiju kvalitet.
Ja ga nasolim i stavim u posudu. Prvo stavim dole spek, bonceke, sunku a gore budzole..i onda svakih cca 4-5 dana okrecem. Ostavim i vodu i krv kaj pusti meso, sve skupa. Ako je premalo tekucine dolijem sa salamurom. 3 tjedna i u pravilu vidim na.mesu do kud je tocno sol nagrizla. Vecim komadima uvijek malo fali u sredini, ali me to ne muci jer idu u skrinju. Budzole se dobro nasole i njih uspije sve preko uloviti i to mi bitno da mogu stajati 3mj vani...
Uvijek tak radim i zadovoljan sam. Stavim sve u posudu i u frig na 8 stupnjeva pa se ne bojim da bude se nest desilo.

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh