• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,208
Ja kasnim jedan dan za tobom, moje bude sutra u pušnici

Jel to ono pareno meso? Ko špek od podravke? Ak je može malo tehnoloških crtica?
Je, doduše to se zove bareno meso.
Na prvoj slici se vidi mala komora, s grijačem, ventilatorom, sonde digitalnog termostata i posuda( protvanj) za vodu.
Špek se isto radi bez brige, kao i barene kobasice... samo moraš imati recepte...

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,837
Meni poznati termin je salamura, zasoljena voda. Nekakav recept sam dobio od lokalnog mesara za koji kaže, normalno useljeno meso, nakon 2-3 dama zalije tom salamurom. Tako onda tanji komadi mesa min 21d, a deblji komedi više od 28d da budu u salamiri, da se meso okreće svakih 2-3 dana. Tako je naveo da rade u njegovoj mesnici i zimi i ljeti jer konstantno sprema za sušenje i suši meso.
Mada ljudi rade i drugačije isto dobiju kvalitet.
Ja ga nasolim i stavim u posudu. Prvo stavim dole spek, bonceke, sunku a gore budzole..i onda svakih cca 4-5 dana okrecem. Ostavim i vodu i krv kaj pusti meso, sve skupa. Ako je premalo tekucine dolijem sa salamurom. 3 tjedna i u pravilu vidim na.mesu do kud je tocno sol nagrizla. Vecim komadima uvijek malo fali u sredini, ali me to ne muci jer idu u skrinju. Budzole se dobro nasole i njih uspije sve preko uloviti i to mi bitno da mogu stajati 3mj vani...
Uvijek tak radim i zadovoljan sam. Stavim sve u posudu i u frig na 8 stupnjeva pa se ne bojim da bude se nest desilo.

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,304
15° koljeno nije obična cijev ;)
I kalibar 125 je prevelik :D

Susjed mesar radi sa 110-tkom.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,524
Čemu služi mrežica:
  • Drži oblik mesa – sprječava da se meso deformira ili “razvuče” tijekom dugog sušenja.
  • Ravnomjernije sušenje – lagano pritišće meso pa se vlaga ujednačeno gubi sa svih strana.
  • Zaštita površine – smanjuje pucanje kore i odvaja meso od direktnog dodira s kukama ili konopom.
  • Lakše vješanje – mrežica često ima ušicu pa se meso jednostavno objesi.
  • Manja opasnost od oštećenja – štiti od mehaničkih oštećenja i djelomično od insekata.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,401
Kad ti njega u Katarinu pospremiš pa poslije dođe mrežica.... ovak mi se ne dopada jer sa njom poslije odu komadi mesa

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,304
ovak mi se ne dopada jer sa njom poslije odu komadi mesa
Mi smo ih zamatali u nekakvu foliju (mesar je to negdje nabavil), pa onda mrežica prek toga.
Kad se posuši, izvana je "kockasta" ali se mrežica lako skine, a folija odmota i nema štete na buđolama.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,837
Ja mrezicu koristim najvise zbog lakseg vjesanja...ovo kad stavljam kroz cijev ne otkida nikakve komade..a ne moram nist pikati kroz meso...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,401
Mi smo ih zamatali u nekakvu foliju (mesar je to negdje nabavil), pa onda mrežica prek toga.
Kad se posuši, izvana je "kockasta" ali se mrežica lako skine, a folija odmota i nema štete na buđolama.
To se ne nabavlja, to se kupuje, a zove se kolageno crijevo. Postoji više promjera.
Ja sam to kušpoval po lokalnim mesnicama ali se više s tim ne bavim.

Ja mrezicu koristim najvise zbog lakseg vjesanja...ovo kad stavljam kroz cijev ne otkida nikakve komade..a ne moram nist pikati kroz meso...
Nisi me skontal, otpadaju komadi mesa kad bude suho i skidaš mrežicu.
Nema to veze ali znam da se to događa jer sam probal bez crijeva kojeg spominjem ili katarina kaj je najbolje.

Na vrh