korisnik2508
Član
- Tu od
- 24 Kol 2010
- Poruka
- 119
Citam vas, citam... Redovno vas pratim Dobra je tema i jos bolji komentari. Ono sto mi prvo upada u oko da su najvise protiv komansacije ljudi iz krajeva koji imaju male i rascjepkane parcele. Ja sam zivio u zupanijama s najvecom i s najmanjom prosjecnom velicinom parcele. Osjecko-baranjska, 0.9 ha prosjek i Dubrovacko-neretvanska, 0,12 ha prosjek. Ne mogu se mjeriti po jako puno faktora, ali evo jedan primjer. Moj prijatelj ima 1,5 ha vinograda u Konavoskom polju. Ukupno posjeduju cca 5 ha, ali ne mogu nista drugo obradjivati jer je dosolovno nemoguce raspetljati gordijske cvorove vlasnistva, a htjeli bi. Ja s druge strane posjedujem 5 ha, najmanja oranica mi je 0,72 ha, a najveca 3,34. Obradjujem sve i svake godine se sirim pomalo, ove godine mozda dodjem do 20 ha, daj Boze.
Gdje je tu logika? Zasto taj covjek nema pravo na jednak porast svog gospodarstva a okruzen je neobradjenom zemljom?
Komansacija je nuzna, bez nje ce nam pola drzave zarasti u korov, a mi cemo se i dalje klati zbog pola metra medje.
Sto se tice ranije spomenute Italije, u pola industrijske zone u Raveni sam vidio njivu u obliku slova L. Sirina mozda 10 m. I psenica se zeleni, ko naslikana. Doduse, izvan grada, mislim da ni jedna nije manja od 4-5 ha.
Ovaj podatak da je prosjek parcela u Osjecko-baranjskoj zupaniji 0,9 Ha plasiraju oni koji zele zaraditi na komasaciji koja je u Slavoniji potpuno nepotrebna. Kao sto je vec netko napisao, mafija preko novina plasira dezinformacije kako je sve usitnjeno. Prava istina je suprotna. Postoji veliki broj usitnjenih cestica, ali one cine jednu cjelinu, imaju jednog vlasnika i ne treba ih gledati kao nesto usitnjeno nego te cestice treba spojiti u jednu.