• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Komasacija

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
O KLASJE MOJE...



O klasje moje ispod golih brda,
Moj crni hljebe, krvlju poštrapani,
Ko mi te štedi, ko li mi te brani
Od gladnih tica, moja muko tvrda?

Skoro će žetva... Jedro zrnje zrije...
U suncu trepti moje rodno selo.
No mutni oblak pritiska mi čelo,
I u dno duše grom pada i bije.

Sjutra, kad oštri zablistaju srpi
I snop do snopa kao zlato pane,
Snova će teći krv iz moje rane -
I snova pati, seljače, i trpi...

Svu muku tvoju, napor crnog roba,
Poješće silni pri gozbi i piru...
A tebi samo, kô psu u sindžiru...
Baciće mrve... O, sram i grdoba!...

I niko neće čuti jad ni vapaj -
Niti će ganuti bol pjanu gospodu...
Seljače, goljo, ti si prah na podu,
Tegli i vuci, i u jarmu skapaj!

O klasje moje ispod golih brda,
Moj crni hljebe, krvlju poštrapani,
Ko mi te štedi, ko li mi te brani
Od gladnih tica, moja muko tvrda?!


.

Pjesma za sva vremena. Od Šantića.
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Koji smo mi bedaki kad u ovoj državi vjerujemo da mogu napraviti nešto dobro. Prvo su krali na veliko jer je bilo, sad ostalo ovo malo sirotinje, a na vlasti sitne duše i kokošari, pa živi bili i vidjeli kako će nas oderati. O EU će dići novce za komasaciju, od nas zemlju, i još nam budu rekli da smo bedaki jer ne želimo napredak. Takav si napredak nek gurnu u pozadinu.
Katastar i gruntovna su državne službe pa nek malo rade i nek se više usklade.
Kad nam nebi naplaćivali u silnim tisućama raznorazne izmjere, ucrtavanja, poreze na zamjene i slično, nebi bilo potrebe za okrupnjavanjem. Evo da spomenem ponovo - za 800 m2 (danas bila kod odvjetnika) moram platiti minimalno 5000 kn da bi se stanje iz katastra preslikalo u gruntovnu. Da idem provoditi u zemljišnim knjigama zamjene parcela sa susjedima trebalo bi mi cijelo bogatstvo. Eto samo bi trebala biti razumna cijena i svi bi to sami proveli bez komasacije. Ali ne, u Hrvatskoj bu i komasacija provedena na hrvatski način. Morali bumo rehabilitirati Matiju Gupca.
 

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Adan, ajd malo pozitive. Pa takav pesimizam ti steti za zdravlje i ljepotu !!
To sve kaj si nabrojala komasacijom dobivas badava.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,245
Nikaj od toga. To je neravnopravna borba, jer je pero moćnije od mača.

Ravnopravna borba je pravim poslanicima i lobiranjem.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,717
sjećam se prvih pokušaja komasacije u Lijepoj našoj, to je bilo predviđeno za 4 katastarske općine u cijeloj državi, da se vidi kak bu to ispalo...Gornja Kupčina, općina Krašić, katastar Jastrebarsko, je trebala biti jedna od tih pilot proba...
...danas, 20 godina nakon tog pokušaja i dalje nije provedena komasacija...zapelo negdje...jaakoo...
a danas nove 4 općine, nova četriri projekta...i narednih 4 puta 4 godine niš...
dakle, zbrojenim znanjem babe Vange i Nostradamusa, potpomognut zadobarskim rizlingom (4 litre) smatram da taj problem mene nebu dotakal...

inače, ovdi kod mene delaju most preko Kupe, pa moraju izvlastiti nekaj zemlje, i to rade po najnovijem zakonu koji kaže da bi postupak trebal biti gotov za 6 mjeseci...
...e pa lokacijska je izdana 2012., građevinska 2014., izvlaštenje traje od 2013., radovi na izgradnji mosta su počeli 2015. , a znate kaj?

nit su izvlastili zemlju, nit su lopatu zakopali...

poučak?

papir trpi svakakva sranja, seljak nikakva!
:(punch):
 

hotela

  
Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,262
Ne razmem koga vraga tolko javcete,pa nek nam predoce ideju pa bumo vidli.
Vec je valjda vreme da pocnemo pozitivno misliti i da se zvlecemo stoga dreka al nejte misliti da bu to neko drugi napravil,socijalizem je mrtev dejtte se jempot zbudite.:icon_pidu:
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Nemamo mi pravo misliti nikako, a tko može pozitivno u ovim uvetima nije baš čist u glavi. (tko pjeva zlo ne misli, a tko misli nije mu do pjevanja). Kad oni dođu na ideju kako nam oteti zadnju kunu i grudu zemlje, neće nam dati ideju na razmatranje nego rok do kojeg moramo ispuniti uvjete po nalogu EU. to im je sad poštapalica za sve kaj ne valja, sve je po nalogu EU, moš mislit. Evo primjera iz moje struke, po nalogu EU donesen novi zakon o računovodstvu. Uzeli sve što nevalja iz EU zakona, a iz našeg starog isto tako ostavili što ne valja. Tako će biti u svemu dok god imamo kokošare na položajima. I opet kakav narod takva vlast.
 

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Opet pesimizam u svakoj rijeci , pa ajde barem malo veselja, ipak si ti kakav takav zagorac ili zagorka. sva sreca kaj ja nisam bas cist u glavi pa mi je sve svjetlije i vedrije :icon_pidu: .

A tak imas lijepu biografiju opisanu : mali proizvođac sa velikim idejama....
Pozitivan stav uvijek privlaci i pozitivnu energiju a negativni negativnu.
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Nije to pesimizam, to je realnost, naravno naša hrvatska. Mi radimo pošteno samo ako smo iscrpili sve druge mogućnosti i slađa nam je lipa zarade na prevaru nego tisućica na pošteno.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,245
Ne bi ja to nazval pesimizam.
To je optimizam s iskustvom:)
 

korisnik2508

Član
Tu od
24 Kol 2010
Poruka
119
Kazu i sir u misolovci je besplatan. Sto se tice ideje o komasaciji, ona je tipican primjer odnosa EU prema banana drzavama. Banana drzave uplacuju clanarinu u EU. Iz EU dobivaju nazad nesto manje novca. EU uz pomoc lokalnih nesposobnjakovica i lopova financira izgradnju najcesce nepotrebne infrastrukture. Grade se kanalizacije tamo gdje gotovo nema stanovnistva, financiraju se projekti koji nemaju nikakvih izgleda za uspjeh. Komasacija je jedan od takvih primjer. Cilj EU nije razvoj RH nego stagnacija kako bi mogli kupovati robu iz Njemacke, Engleske i Kine. Kina nije u EU, ali mnogi vlasnici tvornica u Kini dolaze iz EU i vode glavnu rijec u EU.
 

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Ja ne kužim više ovo. Ima li u ovoj temi prisutan koji poljoprivrednik a da se ozbiljno bavi poljoprivredom ?? Nadam se da je pojam "ozbiljna poljoprivreda" jasan :icon_anal: .
 

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
domo1984, pa nemoj živjeti u prošlosti na pragu tračeva jednih novina i članka iz 2014.
Otvori novi zakon o komasaciji od 2015. godine i malo ga prouči.
 

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
455
Na koji nacin bi se trebala vrednovati zemlja koja ide u komadaciju jer nije isto tlo kod svakog poljoprivrednika .
Neki ulazu u tlo a neki ga raubaju , to vidim kad kupimo neki komad zemlje uz nas da okupnimo i dobijemo jad jer se medja vidi i nakon tri godine .
Ja nevidim napretka ako se nekome tko ulaze u tlo da uredjeni komad koji je prije obradjivan bez adekvatne gnojidbe i sl.
 

domo1984

Dobro znana faca
Tu od
22 Srp 2014
Poruka
558
[QUOTEdomo1984, pa nemoj živjeti u prošlosti na pragu tračeva jednih novina i članka iz 2014.
Otvori novi zakon o komasaciji od 2015. godine i malo ga prouči.][/QUOTE]
Procito sam jucer .
 
E

el pibe

Guest
Ja ne kužim više ovo. Ima li u ovoj temi prisutan koji poljoprivrednik a da se ozbiljno bavi poljoprivredom ?? Nadam se da je pojam "ozbiljna poljoprivreda" jasan :icon_anal: .

Naravno da nema "ozbiljni" poljoprivrednici su sad zauzeti sa radovima u štali.Jer tko se bavi ozbiljno sa poljoprivredom nema cajta čubiti na forumu:icon_mrgreen:
 

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Pa o tome je riječ. Zato da bi mogao živjeti od poljoprivrede moraš se stalno usavršavati, ulagati u tu zemljicu, raditi adekvatnu gnojidbu i obradu. Kada to svi usvojimo svima bu bolje.
Neki dan sam slušao u jednome društvu kako dvojica mladića diskutiraju o tim EU regulama ili ti dobroj poljoprivrednoj praksi, zakaj sad ne smije on bacati više od 180 kg dušika po ha, tko je sad EU da ima pravo njemu nametnuti kak bude on gnojil , s čime bude šprical, da bu on na svojoj zemlji delal kak on hoće i tak bla, bla... Pitam ga ja pa kak ti to gnojiš ? veli on : hitim 15:15:15 pod drljaču 300 kg i prihranim sa 200 kg kana i kuruza bog bogova .
Velim ja njemu pa to ti onda super kaj se buniš. A on meni : je sad ja zbog EU moram prepoloviti gnojidbu :(nod): :icon_thumright: .
Hoću samo reći kak ljudi čuju nekaj "da to nije dobro" i onda to u društvu reflektiraju i šire na još negativniji način bez da su si dali malo truda da se upoznaju sa problematikom teme.
 

domo1984

Dobro znana faca
Tu od
22 Srp 2014
Poruka
558
Razumijem ja to,ali svatko gleda sebe recimo ja kupio prosle god.komad zemlje u ne bas dobrom stanju, ja to uredio dovozio zemlju kopao odvodne kanale krcio sikaru da to uredim i sad to pripadne nekom drugom.A ja mozda dobijem bolje, a mozda sto je sigurnije losije jer uvjek ima onih koji vuku vodu na svoj mlin.
 

Najnoviji postovi

Na vrh